Aktualizacja: 27 sierpnia 2025
Smoothie to gesty, kremowy napój wykonywany z blendowanych owoców i/lub warzyw oraz innych dodatków dobieranych zgodnie z własnymi preferencjami. Charakteryzuje się jednolitą konsystencją, nie zawiera kawałków użytych produktów. To zdrowe uzupełnienie diety każdego człowieka. Smoothie można spożywać do śniadania czy kolacji lub po prostu może być zbilansowaną przekąską między posiłkami.
Co to jest smoothie?
Mianem smoothie określa się kremowy napój o gęstej konsystencji, przyrządzony wskutek zmiksowania lub zblendowania świeżych owoców i/lub warzyw. Z reguły dodaje się do niego odrobinę płynu, dzięki czemu konsystencja jest przyjemniejsza w spożyciu. Może to być: woda, mleko, jogurt naturalny, mleko kokosowy, mleko roślinne, a niekiedy nawet sok. Dzięki zawartości owoców i warzyw, smoothie słynie z wysokich właściwości prozdrowotnych. Ma w sobie bardzo dużo minerałów i witamin, antyoksydantów, błonnika pokarmowego. Dokładny skład zależy jednak od tego, których składników i dodatków użyjemy.
Poza warzywami i owocami, które są zdecydowaną podstawą smoothie, dodać można do nich także między innymi: orzechy, nasiona, oleje roślinne tłoczone na zimno, masło kokosowe, masło orzechowe, płatki owsiane, odżywki białkowe, siemię lniane i wiele innych. Warto pamiętać, że nie wszystkie składniki są zdrowe – przykładowo można zrobić mniej zdrową wersję smoothie, dodając do owoców nutellę i lody, jednak zdecydowanie bardziej rekomenduje się na co dzień zdrowsze alternatywy. Przyrządzone z naturalnych produktów smoothie będzie idealnym uzupełnieniem codziennej diety.
Smoothie – przepisy
Istnieje bardzo dużo przepisów na smoothie. Przykładem może być przepis na zielone, energetyzujące i wspomagające oczyszczanie organizm smoothie wykonane z następujących składników:
- duża garść świeżego szpinaku;
- dojrzały banan;
- pół jabłka ze skórką;
- sól wyciśnięty z połowy dojrzałej pomarańczy;
- Spirulina w proszku.
Zobacz również: Smoothie ze Spiruliną.
Wszystko wystarczy dokładnie zblendować i pić. Do zielonego koktajlu idealnie pasują również warzywa takie jak seler naciowy, rukola, jarmuż, natka pietruszki i botwinka, owoce takie jak awokado, mango, kiwi czy gruszka, a także superfoods i dodatki takie jak matcha, Chlorella, młody zielony jęczmień, cynamon, kurkuma, Tahini oraz miód pszczeli. Zielone smoothie ma przede wszystkim działanie oczyszczające (usuwa z tkanek nadmierną ilość nagromadzonych toksyn i innych zanieczyszczeń) oraz energetyzujące. Wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie.
Warto również podać przepis na smoothie czerwone, charakteryzujące się działaniem odżywczym, silnie antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i uszczelniającym naczynia krwionośne. W celu jego wykonania, należy przygotować następujące składniki:
- 1 średnich rozmiarów burak;
- dojrzały banan;
- kawałek świeżego ananasa;
- plasterek imbiru;
- łyżka soku z limonki;
- garść czerwonych owoców jagodowych, np. malin, poziomek, truskawek.
Wszystkie składniki blendujemy na gęsty płyn i wypijamy. Użyty burak najlepiej, aby był ugotowany. Obecnie w większości sklepów można otrzymać zapakowane, ugotowane buraki średnich rozmiarów, co jest wyjątkowo praktycznym rozwiązaniem. Koktajle i smoothies najlepiej wypijamy od razu po przygotowaniu, ponieważ jeśli będą stać (nawet przechowywane w lodówce), wykażą tendencję do gęstnienia.
Smoothie – działanie prozdrowotne
Smoothies są bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, witamina C, potas, magnez, żelazo i wapń, w zależności od użytych składników. To też źródło antyoksydantów, błonnika pokarmowego, a jeśli użyjemy odpowiednich dodatków, to również pełnowartościowego białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny Omega 3.
Błonnik znajdujący się w smoothie reguluje trawienie, poprawia kondycję mikroflory jelitowej, przeciwdziała zaparciom oraz przewlekłym bólom brzucha. Niektóre warzywa, zwłaszcza te zielone, mają silne działanie detoksykujące i oczyszczające. Z kolei większość owoców jagodowych i cytrusowych to silne antyoksydanty usuwające nadmiar wolnych rodników tlenowych, czyli jednego z czynników ryzyka chorób cywilizacyjnych.
Systematycznie pite smoothie wzmacnia odporność, poprawia kondycję naczyń krwionośnych, reguluje poziom cholesterolu i stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi. Przeciwdziała depresji i zaburzeniom emocjonalnym, ponieważ dawka witamin i minerałów dodaje energii oraz zwiększa motywację do działania. Tak naprawdę można je dopasować do indywidualnych potrzeb, np. jako energetyzujące (banany, daktyle), oczyszczające (cytrusy, zielone warzywa) czy wysokobiałkowe (jogurt, nasiona).


Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Zielone koktajle, Wydawnictwo Vital, Białystok 2016.
- Guth C., Burkhard H., Dobrovicova M., Smoothie z superproduktów, Wydawnictwo Jedność, 2018.
Zostaw komentarz