Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 21 lipca 2023

Balsamka ogórkowataBalsamka ogórkowata (łac. Momordica charantia) nazywana jest również gorzkim melonem lub przepęklą ogórkowatą. To niezwykle cenna w ziołolecznictwie roślina, znana przede wszystkim diabetykom, czyli osobom chorującym na cukrzycę. Udowodniono, że posiada działanie hipoglikemizujące. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Balsamka ogórkowata – charakterystyka

Balsamka ogórkowata naturalnie występuje na terenie południowej-wschodniej Azji, w Ameryce Południowej, Ameryce Środkowej i we wschodniej części Afryki. W celach leczniczych wykorzystuje się głównie jej liście, suszone lub świeże owoce lub świeży sok. Można jednak zaopatrzyć się także w kapsułki ze zliofilizowanymi częściami rośliny, które są wygodnym suplementem diety. Z nasion balsamki ogórkowatej pozyskuje się olej, który jest bogaty w kwas α-eleostearynowy. Jego zawartość wynosi ponad 50% całego składu oleju.

Balsamka ogórkowata jest niezwykle prosta w uprawie, ponieważ toleruje szeroki zakres gleb. Najintensywniej wzrasta jednak w glebach przepuszczalnych, gliniasto-piaszczystych i bogatych w próchnicę. Czynności pielęgnacyjne i związane z uprawą niemal niczym nie różnią się od tych zalecanych przy uprawach zwykłych ogórków. Z łatwością można zaopatrzyć się w nasiona balsamki ogórkowatej i uprawiać ją samodzielnie w przydomowym ogródku. Nasiona balsamki w tunelach foliowych wysiewa się najczęściej pod koniec kwietnia. Żeby wykiełkować roślina potrzebuje temperatury minimum 13 stopni Celsjusza.

Balsamka ogórkowata – skład

Do cennych związków zawartych w balsamce ogórkowatej zaliczamy przede wszystkim następujące:

Ponadto roślina ta zawiera liczne składniki mineralne oraz roślinne enzymy. Najważniejszym jej składnikiem jest jednak polipeptyd P, któremu zawdzięcza swoje terapeutyczne właściwości.

Balsamka ogórkowata – właściwości

Na podstawie licznych badań wykazano, że balsamka ogórkowata ma działanie hipoglikemizujące. Może obniżać poziom glukozy we krwi, co ma kluczowe znaczenie dla osób chorujących na cukrzycę. Stymuluje komórki B trzustki do pracy. Badanie przeprowadzone na szczurach, którym podawano wyciąg alkoholowy z balsamki ogórkowatej, wykazało, że może on obniżać poziom glukozy w osoczu krwi częściowo poprzez stymulację syntezy glikogenu w wątrobie.

Testy oceniające wpływ rośliny na przebieg cukrzycy wykonano także u ludzi. Inna grupa badaczy stwierdziła znaczącą poprawę wyników w standardowym teście tolerancji glukozy u pacjentów z cukrzycą typu 2. Wykazali, że podanie wyciągu z balsamki ogórkowatej przed podaniem roztworu glukozy poprawia tolerancję glukozy aż o 73%. Wykazano także, że wyciąg wodny z owocu balsamki (100 g dziennie przez 3 tygodnie) jest wyjątkowo skuteczny w obniżaniu poziomu glukozy u pacjentów z cukrzycą typu 2.

Dodatkowo balsamka ogórkowata wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Poprawia metabolizm lipidów i może tym samym wpływać na zmniejszanie ryzyko zespołów metabolicznych czy nadwagi. Poprawia metabolizm i przyczynia się do zachowania prawidłowej masy ciała.

Balsamka ogórkowata w kuchni

Omawianą roślinę wykorzystuje się również w gastronomii. W celach kulinarnych największe zastosowanie znajdują niedojrzałe owoce, których gorzki smak można usunąć przez moczenie w słonej wodzie i następnie: gotowanie, marynowanie lub smażenie. Zwłaszcza na terenie krajów Azjatyckich balsamka ogórkowata cieszy się dużą popularnością. W Polsce najczęściej spożywa się ją w formie suplementów diety.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Sabinsa Corporation „Diabetes Its etiology and control with Ayurvedic Herbs”. Echo Życia.
  2. Suthar A., Deshmukh A., Babu V., Mohan V., Chavan M., Kumar D., Chauhan V., Sharma S., Sharma M., Skuteczność i bezpieczeństwo stosowania kapsułek Glycebal (PDM011011) jako leczenia wspomagającego u chorych na cukrzycę typu 2 – otwarte badanie drugiej fazy z randomizacją i grupą kontrolną, Diabetologia Praktyczna, 3/2016.
  3. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak G., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami