Cykoria – właściwości odżywcze i jej wpływ na zdrowie

Cykoria - właściwości odżywcze i jej wpływ na zdrowieCykoria, choć w Polsce wciąż jeszcze mało znana, to już w starożytności uważana była za roślinę leczniczą. Nic dziwnego, bowiem posiada wiele wartościowych składników odżywczych, jest mało kaloryczna, więc bez problemu mogą ją spożywać osoby będą na diecie. Poznajmy bliżej właściwości oraz działanie cykorii.

W starożytności cykorię wykorzystywano w celach oczyszczania organizmu, usuwania zbędnych produktów materii oraz leczenia problemów skórnych. W momencie kiedy cykoria zwiększała swą popularność rozpoczęto uprawę różnych jej gatunków. Do jej najpopularniejszych rodzajów należy cykoria sałatowa, korzeniowa (często dodawana do kawy) oraz cykoria korzeniowa biała.

Cykoria – właściwości

Cykoria zawiera szereg witamin m.in. witaminę A, C, E i K oraz witaminy z grupy B. W jej składzie można znaleźć również, beta-karoten, błonnik oraz sole mineralne (magnez, cynk, selen, mangan, żelazo, fosfor, wapń i potas). Zalecana jest w szczególności kobietom w ciąży z racji dużej ilości kwasu foliowego oraz osobom zwalczającym nadmiar kilogramów.

Warto sięgać po cykorię, ponieważ pobudza apetyt, zwiększa przemianę materii, reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu. Mocno polecana jest mamom karmiącym piersią z racji zwiększania produkcji mleka.

Jej naturalnie gorzkawy smak spowodowany jest zawartością laktucyny oraz laktukopiryny, które wspomagają funkcjonowanie wątroby oraz stymulują wydzielanie żółci. Dodatkowo wykazuje działanie moczopędne, przez co oczyszcza organizm oraz wspomaga pracę nerek.

Cykoria oprócz działania leczniczego wpływa również bardzo korzystnie na naszą urodę. Poprzez zawartość w niej beta-karotenu wpływa na poprawę kolorytu skóry, a witaminy w niej zawarte warunkują jej odpowiednie nawilżenie, uszczelniają naczynia krwionośne oraz opóźniają procesy starzenia.

Jak właściwie kupować cykorię?

Kiedy decydujemy się na zakup cykorii, warto zwrócić uwagę na to, aby warzywo wyglądało świeżo i posiadało kolor jasnozielony. Liście cykorii powinny ściśle do siebie przylegać. Należy unikać tych, na których widoczne są przebarwienia lub kolor liści jest zaburzony.

Cykoria w kuchni

Cykoria bardzo dobrze komponuje się z innymi rodzajami sałat, wraz z pomidorem, ogórkiem czy serem mozzarellą. Stanowi smaczne i zdrowe połączenie z sosem czosnkowym lub sosem winegret. Jest ciekawym dodatkiem dla dań na bazie mięsa np. dziczyzny lub ryb. Wykorzystać ją również można w przyrządzaniu zup oraz zapiekanek. Cykoria stosowana jest również w produkcji naturalnej bezkofeinowej kawy.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *