Gorczyca – właściwości, rodzaje i zastosowanie

Gorczyca - właściwości, rodzaje i zastosowanieGorczyca stanowi zarówno cenną przyprawę, jak i zioło posiadające wiele korzystnych właściwości. Jakie są jej rodzaje? Jakie działanie wykazuje oraz do jakich celów możną ją wykorzystać? Przyjrzyjmy się bliżej gorczycy.

Gorczyca należy do roślin z rodziny kapustowatych. Ziarna gorczycy, które spożywamy są bezzapachowe i posiadają dość gorzkawy smak. Jest ona głównym składnikiem musztardy, elementem wzmacniającym smak ogórków konserwowych oraz marynowanych grzybów.

Gorczyca i kilka słów o jej historii

Gorczyca jako przyprawa znalazła szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Już Sumerowie wykorzystywali jej cenne działanie lecząc nią zatrucia grzybami, bóle brzucha czy bóle zębów. Z kolei Rzymianie oraz Grecy uważali ją za afrodyzjak, bowiem podawana młodym małżeństwom miała zagwarantować im udane pożycie oraz płodność. Gorczycę stosowano również w celach poprawy urody. W starożytnych Chinach mieszano ziarna gorczycy z miodem i tak wytworzoną masę nakładano na skórę w celu usunięcia piegów czy innych zmian pigmentacyjnych.

Obecnie gorczycę stosuje się głównie w przemyśle spożywczym. Korzystamy najczęściej z jej trzech rodzajów: gorczycy białej, czarnej i sarepskiej.

Gorczyca – właściwości i zastosowanie

Gorczyca biała

  • zwalcza bóle mięśni i stawów
  • niweluje objawy niestrawności oraz wzdęć
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • zapobiega depresji
  • wspomaga procesy trawienne
  • wspomaga odchudzanie (poprzez pęcznienie w brzuchu nadaje uczucie sytości na długi czas)

Gorczyca biała posiada około 20% śluzu w swej skórce, dzięki temu po jej spożyciu wytwarza się ochronna błona śluzowa na ścianie żołądka. To z kolei znacząco zmniejszają się stany zapalne oraz bóle żołądka. Ponadto chroni żołądek przed wszelkimi podrażnieniami. Najlepiej w takim przypadku stosować wyciąg z nasion gorczycy białej.

Nasiona gorczycy białej spożywane w odpowiedniej dawce pęcznieją w przewodzie pokarmowym spulchniając masy kałowe w jelicie grubym co wywołuje efekt przeczyszczający. Z tego też względu bardzo często stanowi ona sprawdzony środek na zaparcia. Spożywanie dokładnie rozdrobnionych nasion gorczycy stymuluje wydzielanie soków żołądkowych co poprawia procesy trawienne.

Biała gorczyca może również wyleczyć zapalenie zatok. Aby przekonać się o tym należy wsypać nasiona gorczycy do woreczków wykonanych z płótna. W piekarniku lub na patelni należy je podgrzać (tak, aby nie parzyły w skórę), a następnie przyłożyć do nosa i policzków. Taka czynność znacznie udrożni drogi oddechowe, a stosując ją regularnie spowodujemy, że śluz zacznie spływać delikatnie przez nos.

Gorczyca biała niweluje także bóle reumatyczne. W takim przypadku warto stosować płócienne woreczki zawierające ziarna gorczycy na miejsca objęte zmianami chorobowymi. Jeżeli choroba dotyczy kończyn dolnych, a w szczególności samych stóp, należy je umieścić aż po kostki w ziarnach gorczycy. Tak samo wygląda sytuacja jeśli bóle reumatyczne występują na kończynach górnych. Z kolei jeśli problem dotyczy pleców, ziarna gorczycy należy rozsypać na prześcieradle, a następnie położyć się na nich.

Gorczyca czarna

  • obniża ciśnienie krwi
  • działa antybakteryjnie
  • łagodzi objawy zapalenia korzonków, nerwobóle, bóle gardła

Ponadto czarna gorczyca, a dokładnie olejek z niej pozyskiwany, również łagodzi bóle reumatyczne. Dawniej nasiona gorczycy czarnej stosowane były w formie plastrów jako środek zmniejszający bóle mięśni, stawów, ścięgien czy łagodzący objawy zapalenia płuc.

Inne zastosowania gorczycy

Gorczyca, a właściwie jej nasiona, wykorzystywane są również do produkcji przypraw mięsnych oraz musztardy. Stanowi także składnik mieszanki przypraw, do której zalicza się także kumin, kozieradka, koper i czarnuszka. Stanowi również doskonały dodatek aromatyzujący różnego rodzaju przetwory np. ogórki w occie oraz przetwory wędliniarskie. Zmielona gorczyca często dodawana jest do gotowanych mięs, kiełbas, ryb, a także sosów, duszonych warzyw czy sałatek.

Kto nie powinien sięgać po gorczycę?

Przeciwwskazaniem do spożywania gorczycy są:

Polecane produkty:

Olej z Czarnego Kminku w kapsułkach
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella sativa) - jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *