Komosa ryżowa – powody, dla których warto ją jeść

Komosa ryżowa - powody, dla których warto ją jeśćKomosa ryżowa jest jedną z najstarszych i najbardziej wartościowych roślin na świecie. Charakteryzuje się ona dużą ilością białka i cennych dla nas aminokwasów. Komosa ryżowa lub tzw. quinoa jest bardzo uniwersalnym produktem co dodatkowo działa na jej korzyść. Jak roślina ta wpływa na nasze zdrowie? Poznaj właściwości lecznicze komosy ryżowej.

Komosa ryżowa nazywana również “quina” lub “zbożem Inków” należy do najstarszych roślin na świecie. W przemyśle spożywczym używa się głównie jej nasion. Ze względu na dużą zawartość skrobi w ziarnach komosy bardzo często nazywa się ją również potocznie pseudozbożem lub zbożem rzekomym, choć ta naprawdę zbożem nie jest.

Kraje, w których występuje największa ilość upraw tej rośliny to Peru, Boliwia, Chile, Kolumbia i Ekwador. Komosa ryżowa jest rośliną odporną i niewymagającą. Bez żadnego problemu może być więc uprawiana na innych terenach, niezależnie od warunków środowiska.

Komosa ryżowa – właściwości

Komosa ryżowa jest przede wszystkim źródłem cennego białka, kwasów tłuszczowych, witaminy E i witamin z grupy B. Ponadto w jej składzie znaleźć można saponiny, dzięki którym wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Oprócz tego quina zawiera dużą ilość flawonoidów.

Białko znajdujące się w komosie ryżowej zawiera wszystkie egzogenne aminokwasy (a więc takie, których organizm człowieka sam nie jest w stanie ich wyprodukować i muszą być dostarczone ze środowiska zewnętrznego wraz z pożywieniem). Z tego względu roślina ta może śmiało zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego i występować w diecie dla wegetarian. Ze względu na zawartość w komosie kwasu linolenowego, oleinowego, linolowego, regularne spożywanie tej rośliny skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi. Przekłada się to na zmniejszenie ryzyka pojawienia się chorób układu krążenia.

Warto zaznaczyć, że komosa ryżowa nie zawiera glutenu. Dlatego też polecana jest ona osobom borykającym się z alergią pokarmową oraz z celiakią. Indeks glikemiczny komosy ryżowej jest bardzo niski, ponieważ w jej skład wchodzą w dużej mierze węglowodany złożone. Dzięki temu oraz poprzez obecność błonnika pokarmowego bez problemu mogą ją spożywać również diabetycy. Przyjmowanie ziaren tej rośliny zmniejsza stres oksydacyjny. Kwas fenolowy obecny w komosie ryżowej posiada silne działanie antyoksydacyjne, przez co hamuje m.in. ryzyko rozwoju nowotworów czy cukrzycy. Potwierdzony badaniami jest fakt, że napary wykonywane z nasion komosy ryżowej działają antynowotworowo. W wyraźny sposób hamują one proliferację (namnażanie się) komórek rakowych, a także ograniczają ich międzykomórkową komunikację.

Komosa ryżowa w kuchni

Komosa ryżowa posiada charakterystyczny lekko orzechowy smak. Z kolei wyglądem przypomina nieco ryż lub kaszę. Przed gotowaniem komosy należy pamiętać, aby ją wcześniej namoczyć. Z komosy ryżowej można korzystać na różne sposoby – dodawać do zup, dań głównych lub sałatek warzywnych. Można z niej również produkować mąkę, którą stosuje się jako zamiennik mąki pszennej do produkcji pieczywa czy wyrobów cukierniczych. Komosa ryżowa może stanowić również alternatywę dla tradycyjnych ziemniaków, makaronów czy kasz.

Czy komosa ryżowa może nam zaszkodzić?

Komosa wykazuje szereg dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Jednak w 2008 roku we Francji wystąpił przypadek reakcji anafilaktycznej u jednej osoby. Okazało się, że pacjent ten doznał reakcji alergicznej (obrzęk, pokrzywka, osłabienie głosu), która była następstwem nietolerancji składników komosy ryżowej na związki występujące również w burakach i szpinaku.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach
Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na flore fizjologiczną. W bardzo dokładny sposób usuwa toksyny z organizmu.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *