Acerola
Acerola

Aktualizacja: 21 stycznia 2021

KwercetynaKwercetyna jest silnym przeciwutleniaczem pochodzenia roślinnego. Wchodzi w skład flawonoli, które z kolei należą do flawonoidów. Dotychczas poznano ponad 4000 flawonoidów, z czego kwercetyna jest jednym z najpopularniejszych i najliczniejszych związków w tej grupie.

Źródła kwercetyny

Kwercetynę można powszechnie spotkać w świecie roślin. Znajduje się bowiem w dużych ilościach w kwiatach, liściach, łodygach roślin takich jak:

W rzeczywistości kwercetyna jest jednym z najliczniej występujących flawonoidów, przez co można ją spotkać w niemal każdym owocu i warzywie. Za jej bogate źródła uznaje się również zioła, takie jak: skrzyp, rumianek, dziurawiec. Jej obecność w surowcach roślinnych zależy od wielu czynników, w tym: stopnia dojrzałości roślin, opadów, nasłonecznienia, temperatury powietrza czy czynników wewnętrznych wpływających na genetyczną kontrolę enzymów.

Za co odpowiada kwercetyna?

Kwercetyna wykazuje silną zdolność neutralizacji wolnych rodników tlenowych, w związku z czym hamuje oksydacyjne uszkodzenia DNA. Spożywanie produktów z jej zawartością obniża stres oksydacyjny, czyli wspomaga przywrócić naturalną równowagę organizmu. Stres oksydacyjny z kolei jest zjawiskiem negatywnym, prowadzącym do rozwoju szeregu chorób, zwanych często cywilizacyjnymi. Do pozostałych działań kwercetyny należy zaliczyć:

  • działanie przeciwzapalne;
  • spowolnienie syntezy histaminy;
  • poprawę krążenia obwodowego;
  • zwiększanie lipolizy, likwidowanie komórek tłuszczowych i hamowanie ich tworzenia;
  • udział w regulacji wielu procesów komórkowych, w tym apoptozy (naturalnej śmierci komórki).

Kwercetyna (a także inne flawonoidy) są stosowane w leczeniu chorób o podłożu zakrzepowo-zatorowym oraz degeneracyjnym. W niskich stężeniach stymuluje bowiem proliferację komórek ludzkich, przez co może być potencjalnym środkiem leczniczym w schorzeniach neurodegeneracyjnych, natomiast w wyższych stężeniach stymuluje proces apoptozy, dzięki czemu eliminuje komórki zainfekowane bądź nieprawidłowe. Kwercetyna wchodzi w skład środków stosowanych przez cukrzyków i alergików.

Kwercetyna w związku ze swoim silnym działaniem przeciwutleniającym wydaje się być obiecującą substancją zapobiegającą karcynogenezie. Dodatkowo, w wyższych dawkach, działając jako prooksydant powoduje apoptozę komórek nowotworowych, może być więc wykorzystywana do hamowania lub zmniejszenia progresji nowotworów.

Kwercetyna w organizmie człowieka

Zawartość omawianego związku w codziennej diecie zmienia się w zależności od rodzaju spożywanych produktów. Przykładowo, przyjmowanie leków pochodzenia roślinnego, np.: wyciągów z ziół czy odżywek owocowych powoduje wzrost ilości pobieranych flawonoidów. Tym samym wzrasta ich stężenie w organizmie.

Metabolizm kwercetyny po spożyciu produktów roślinnych rozpoczyna się w jelicie cienkim. Na samym początku musi zajść deglikozylacja, czyli eliminacja reszt cukrowych z glikozydu. Po tym procesie rozłożone substancje wchłaniane są już na powierzchni jelita cienkiego i jelita grubego. Metabolizm zachodzi również w nerkach i wątrobie.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kobylińska A., Janas K., Kwercetyna, ważny flawonoid w życiu rośliny, Kosmos, 1/2015.
  2. Gliszczyńska-Świgło A., Szymusiak H., Interakcje między składnikami suplementów diety na przykładzie kwercetyny i witaminy C, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2009.
  3. Kobylińska A., Janas K., Prozdrowotna rola kwercetyny obecnej w diecie człowieka, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 69/2015.
  4. Majewska M., Czeczot H., Flawonoidy w praktyce i terapii, Farmakologia Polska, 5/2009.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami