Sałata lodowa – właściwości i zastosowanie

Sałata lodowa - właściwości i zastosowanieSałata lodowa to bardzo uniwersalne warzywo. Komponuje się z wieloma potrawami i jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Sałata lodowa stanowi jedną z najpopularniejszych odmian sałat i pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego.

Sałata lodowa charakteryzuje się dużą kruchością liści. Stąd też pochodzi jej nazwa, ponieważ dźwięk podczas ich łamania przypomina kruszenie lodu. W smaku jest delikatnie słodka, przez co bardzo dobrze współgra z wieloma potrawami. Jej uprawa odbywa się niemalże na całym świecie. Za wyjątkiem sałaty masłowej jest najczęściej kupowanym warzywem liściastym.

Sałata lodowa – właściwości

W swoim składzie sałata lodowa zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest on dla nas bardzo cenny, ponieważ reguluje procesy trawienne w układzie pokarmowym. Dzięki temu zapobiega zaparciom, zapewnia uczucie sytości na długi czas oraz dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Sałata lodowa to także źródło witaminy A, D i E oraz soli mineralnych takich jak potas, żelazo, magnez. W jej składzie znaleźć można również kwas foliowy i beta-karoten. Liście sałaty stanowią również źródło przeciwutleniaczy, które usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki, zapobiegając rozwojowi komórek nowotworowych oraz hamując procesy starzenia się organizmu.

Witamina A obecna w sałacie lodowej warunkuje prawidłowe widzenie oraz zapobiega tzw. kurzej ślepocie. Sałata lodowa bardzo często polecana jest kobietom w ciąży, a to ze względu na zawartość w jej składzie kwasu foliowego. Jest on bardzo ważnym składnikiem diety kobiet spodziewających się dziecka, ponieważ warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Ponadto sałata lodowa, poprzez swój skład wspomaga naturalne oczyszczanie organizmu. Dodatkowo ma właściwości uspokajające i odkwaszające.

Sałata lodowa – zastosowanie

Sałata lodowa bardzo dobrze komponuje się z innymi warzywami w postaci sałatek lub surówek. Stanowi też zdrowy dodatek do kanapek. Łączyć ją można również z krewetkami, rybą, mięsem pieczonym, smażonym lub grillowanym.

Jak właściwie wybierać i przechowywać sałatę lodową?

Jeśli decydujemy się na zakup sałaty lodowej warto zwrócić uwagę na kilka ważnych rzeczy:

  • nie należy wybierać sałaty lodowej o cienkich i bardzo dużych liściach
  • po zakupie nie należy przechowywać tego warzywa w foliowej torebce, ponieważ może to spowodować przekształcanie się azotanów w szkodliwe azotyny
  • nie należy kroić liści sałaty lodowej, najlepiej jest je delikatnie kruszyć

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
1 komentuj

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *