Miód ze Spiruliną może się okazać wyjątkowym, cennym uzupełnieniem podstawowej diety zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Łączy w sobie zalety i składniki odżywcze zawarte miodzie z tymi znajdującymi się w Spirulinie. Miód uznawany jest za silny antybiotyk naturalny, natomiast Spirulinę od dawna zalicza się do grona superfoods. Połączenie obu produktów wydaje się więc być idealnym rozwiązaniem spożywczym.
Spis treści
Właściwości miodu naturalnego
Miód naturalny stanowi cenne źródło biologicznie aktywnych związków. W jego skład wchodzą między innymi węglowodany, enzymy, witaminy, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, olejek eteryczny, hormony i inne substancje korzystne dla funkcji życiowych organizmu człowieka. Zawiera on wiele cennych makroelementów i mikropierwiastków, jest bogaty w składniki fenolowe. W miodzie naturalnym wyszczególnić można np. witaminy z grupy B, witaminę C i witaminę E, karotenoidy. Znajdziemy w nim też enzymy, które silnie i pozytywnie oddziałują na reakcje biochemiczne zachodzące już na poziomie komórkowym.
Miód charakteryzuje się działaniem wzmacniającym, przeciwzapalnym, wykrztuśnym i przeciwkaszlowym. Silnie wzmacnia odporność, likwidując wiele szczepów bakterii, dlatego uznawany jest za naturalny antybiotyk możliwy do stosowania bez względu na wiek. Jest skutecznym środkiem ochraniającym przed promieniowaniem, eliminującym substancje toksyczne i metale ciężkie z organizmu. Wykazuje także właściwości odkażające.
Właściwości Spiruliny
Spirulinę można określić jako algę, choć tak naprawdę jest ona gram ujemną, nietoksyczną, fotosyntetyzującą cyjanobakterią o strukturze wielokomórkowej, nitkowatej i typowym niebieskozielonym kolorze. Skład chemiczny jest niezwykle bogaty, stąd przekonanie o jej niezwykłych wartościach odżywczych i leczniczych. Szacuje się, że aż 60-70% suchej masy stanowią białka, co ciekawe w swoim składzie zawierają one niezbędne aminokwasy egzogenne. Białka te są pełnowartościowe, co jest rzadko spotykane w surowcach pochodzenia roślinnego. Innymi składnikami algi są: żelazo, wapń i inne minerały, fikocyjanina o właściwościach antyoksydacyjnych, witaminy, węglowodany, NNKT (szczególnie kwas gamma-linolenowy).
Na przestrzeni lat potwierdzono korzystne działanie Spiruliny na organizm człowieka. Reguluje ona parametry sercowo-naczyniowe (obniża ciśnienie, utrzymuje właściwy poziom glikemii poposiłkowej, wzmacnia serce, obniża poziom cholesterolu LDL), wzmacnia odporność, wpływa pozytywnie na procesy trawienne oraz ma potencjalne właściwości przeciwnowotworowe. Idealnie odżywia organizm, uzupełniając niedobory pokarmowe.
Miód ze Spiruliną – charakterystyka
Połączenie miodu naturalnego z wysokiej jakości Spiruliną cieszy się ostatnimi czasy rosnącą popularnością. Na półkach sklepów ze zdrową żywnością i suplementami diety spotkać można gotowe słoiczki z taką mieszanką, jednak równie dobrze można przygotować ją samodzielnie w domu. Wystarczy kupić prawdziwy miód pszczeli oraz Spirulinę w proszku, a następnie dokładnie wymieszać odrobinę sproszkowanej Spiruliny z porcją miodu zgodnie z własnymi preferencjami. Dzięki temu będziemy mogli czerpać korzyści ze spożywania obu tych wartościowych produktów.
Połączenie miodu ze Spiruliną jest również o tyle lubiane, że Spirulina charakteryzuje się dość mocnym, rybim, morskim smakiem i zapachem. Nie każdy konsument lubi ten smak i aromat, dlatego poszukuje się rozwiązań pozwalających je zamaskować. Można więc dodawać Spirulinę w proszku do wypieków, jogurtów lub smoothies owocowo-warzywnych, jednak innym rozwiązaniem jest po prostu zmieszanie jej z miodem. Nie będzie wtedy aż tak mocno wyczuwalna.
Jak spożywać miód ze Spiruliną?
Miód ze Spiruliną można spożywać na kilka sposobów. Tak naprawdę wszystko zależy od własnych preferencji i pomysłów, jako że produkt nadaje się do spożycia zarówno w przypadku dzieci, jak i osób dorosłych. Taki miód jak najbardziej można dodawać do wspomnianych wcześniej smoothies, jogurtów czy wypieków. Równie dobrze sprawdzi się w owsiankach przygotowywanych na słodko, jako dodatek do kanapek i naleśników oraz jako produkt do spożywania bezpośrednio z łyżeczki.


Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...

Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Tichonow A., Bondarenko L., Jarnych T., Szpyczak O., Kowal W., Skrypnik–Tichonow I., Miód naturalny w medycynie i farmacji, Stróże 2017.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, tom 4, nr 4, 199-209.
Zostaw komentarz