Acerola
Acerola

Aktualizacja: 20 grudnia 2022

SuperfoodSuperfood, czyli żywność o wyjątkowo dużej wartości odżywczej, staje się coraz popularniejsza wśród konsumentów. Wiele osób poszukuje zdrowych zamienników popularnych produktów żywnościowych czy dodatków do potraw, co wiąże się ze wzrostem świadomości na temat zdrowia.

Superfood – czym jest super żywność?

Do superżywności zalicza się przede wszystkim niektóre owoce, warzywa, algi czy nasiona. Są to wszystkie produkty obfitujące w minerały, witaminy, przeciwutleniacze, proteiny i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Do codziennej diety superfoods powinny wprowadzić zwłaszcza osoby spożywające pokarmy ubogie w substancje odżywcze. Superfoods charakteryzują się dużą ilością tych substancji w małej objętości produktu. Właśnie dlatego dodanie ich do menu jest łatwe i nie powoduje sporych zmian w sposobie odżywiania. Można je dodać do koktajlów, jogurtów, spożywać jako przekąskę lub pić napary – w zależności od produktu.

Najpopularniejsze superfoods

Superfoods, czyli superjedzenie to rośliny nieprzetworzone, które ze względu na pewne specyficzne właściwości czynią dietę korzystniejszą, wpływają na poprawę zdrowia, samopoczucia lub przynajmniej samooceny. Warto więc poznać te produkty.

Spirulina

Spirulina to mikroalga bogata w:

Alga ta wykazuje przede wszystkim silne działanie przeciwzapalne i antywirusowe. Chroni przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego oraz stanowi świetne źródło substancji odżywczych, dlatego polecana jest osobom z anemią. Kompleksowo wpływa na organizm, oddziałując na niemal wszystkie jego struktury i parametry. Wszystko dzięki bogatemu składowi o wysokiej biodostępności.

Spirulinę można spożywać zarówno pod postacią:

Proszek można dodatkowo wykorzystać do wykonywania domowych kosmetyków.

Przy zakupie Spiruliny warto zwrócić uwagę aby była to czysta alga, nie zawierająca barwinków, wypełniaczy czy innych zbędnych dodatków. Istotne jest także, czy Spirulina została przebadana pod względem zawartości metali ciężkich (ołów i kadm) oraz w kierunku wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Kolejnym ważnym aspektem jest to czy hodowla zapewnia optymalne warunki do produkcji najwyższej jakości Spiruliny.

Czystek

To zioło zawierające bardzo dużą ilość polifenoli, które hamują powstawanie w organizmie stanów zapalnych. Antyoksydanty zmiatają wolne rodniki chroniąc tym samym przed rozwojem wielu chorób, w tym nowotworowych. Dodatkowo chroni naczynia krwionośne i zmniejsza poziom cholesterolu LDL. W efekcie przeciwdziała odkładaniu się blaszek miażdżycowych.

Czystek jest dostępny na rynku najczęściej pod postacią herbat. Można go wykorzystać zarówno do wykonywania okładów, jak i celem spożycia naparu.

Siemię lniane

Inaczej nasiona lnu, to niezwykle bogate źródło błonnika pokarmowego i lignin. Siemię lniane wpływa korzystnie przede wszystkim na układ pokarmowy, ponieważ przeciwdziała biegunkom i zaparciom ułatwiając przesuwanie się treści pokarmowej. Ponadto obniża poziom cholesterolu we krwi.

Siemię lniane znajduje zastosowanie także w kosmetologii. Wiele osób wykorzystuje je do przygotowywania domowych kosmetyków, zwłaszcza przeznaczonych do włosów. Maski z tym produktem sprawiają, że włosy są sypkie, lśniące i odżywione.

Nasiona chia

To bezglutenowe nasiona zawierające sporą ilość białka, minerałów, zdrowych tłuszczów i antyoksydantów. Jednym z ważniejszych składników nasion są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które muszą być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem. Nasiona chia dzięki błonnikowi wpływają na utrzymanie prawidłowej masy ciała, zaś przeciwutleniacze chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają proces starzenia się.

Jagody acai

Jagody acai są intensywnie fioletowe i przypominają wyglądem borówkę. Cechują się dużym współczynnikiem antyoksydantów (wyższym niż w większości owoców) oraz sporą zawartością witamin i składników mineralnych. Wpływają korzystnie na zmniejszanie stanów zapalnych, natomiast u sportowców, przyjmowane regularnie, mogą zmniejszyć ubytek mikrowłókien mięśniowych po znacznym wysiłku fizycznym.

Cynamon

To jedna z najpopularniejszych przypraw nie tylko kuchni polskiej. Wykazano, że poprawia insulinowrażliwość organizmu, obniża stężenie glukozy, zwiększa apetyt i zmniejsza dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwbakteryjne.

Hibiskus

Kwiat hibiskusa dostępny jest w postaci suszonej przeznaczonej do wykonywania naparów. Herbaty takie są bogate w witaminę A i C, kwasy organiczne, mikroelementy oraz żelazo. W efekcie wzmacniają układ odpornościowy, obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu ogólnego i LDL, a także wpływają korzystnie na pracę trzustki czy wątroby. Hibiskus zawiera również antyoksydanty, które przeciwdziałają starzeniu się i chronią przed rozwojem wielu chorób związanych z wiekiem.

Podsumowanie

Powyżej wymieniono jedynie kilka produktów żywnościowych zaliczanych do superfoods. Jest ich oczywiście znacznie więcej, m.in.:

Superfoods znacznie wzbogacają codzienną dietę wpływając korzystnie na zdrowie. W połączeniu z odpowiednim odżywianiem mogą bardzo dobrze wspierać organizm i przyspieszać procesy regeneracji. Dodatkowo wspomagają w utrzymaniu dobrego samopoczucia w życiu codziennym.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kowalski R., Kowalska G., Polskie superfood, Zdrowie i uroda, 1/2017.
  2. Ekiert K., Dochniak M., Superfood – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?, Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne, 4/2015.
  3. Ekesa B., Selected Superfoods and Their Derived Superdiets, Superfood and Functional Food, Wydawnictwo INTECH, 2017.
  4. Daugherty B., Superfoods: najzdrowsza żywność na świecie, Journal of Nutrition and Behavior, 3/2011.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami