Acerola
Acerola

Aktualizacja: 21 stycznia 2023

Sproszkowana SpirulinaSproszkowana Spirulina powstaje w wyniku wysuszenia, a następnie rozdrobnienia algi o zielono-niebieskim zabarwieniu. Spirulina rośnie w ciepłej, czystej i alkalicznej wodzie. Jej nazwa pochodzi od tego, iż alga ta oglądana pod mikroskopem przypomina swoim kształtem spiralę lub sprężynkę.

Jaki skład ma sproszkowana Spirulina?

Sproszkowana Spirulina zawiera naturalne, łatwo przyswajalne składniki odżywcze, wpływające na siły witalne. W jej imponująco bogatym składzie możemy wyróżnić:

Białka (proteiny)

Spirulina zawiera znaczne ilości białka dostarczając do organizmu najważniejsze aminokwasy. Dlatego często spożywana jest przez osoby będące na dietach bezmięsnych. Jest źródłem tzw. białka kompletnego, ponieważ w składzie zawiera pełen kompleks 18 niezbędnych aminokwasów, które nie są syntezowane przez człowieka i trzeba je dostarczać z zewnętrznych źródeł wraz z dietą. Proteiny w sproszkowanej Spirulinie stanowią około 70% jej masy.

Witaminy i minerały

Naturalny kompleks witamin i minerałów występujących w sproszkowanej Spirulinie wspomaga organizm w codziennym funkcjonowaniu. Szybko i skutecznie uzupełnia niedobory oraz zapobiega ich powstawaniu. Zawarte w Spirulinie witaminy to głównie:

Natomiast najliczniej występujące minerały to:

Aby wspierać i zapewniać prawidłowe funkcjonowanie wszystkich tkanek w organizmie warto stosować suplementację sproszkowaną Spiruliną zawierającą naturalne witaminy i minerały. Taka forma wsparcia dla ludzkiego ciała zapewni szybkie i efektywne wzmocnienie.

Błonnik

Spośród składników Spiruliny warto wyróżnić także błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym. To grupa substancji, która odgrywa szczególnie istotną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wpływa na ukrwienie jelit i zwiększone wydzielanie soków trawiennych, co przekłada się na usprawnienie metabolizmu.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)

Organizm po prostu nie potrafi poprawnie funkcjonować bez niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one ważne, aby zapewnić pracę serca, układu nerwowego, a szczególnie mózgu. Kwasy tłuszczowe blokują gromadzenie się złego cholesterolu.

Z licznie zawartych w Spirulinie, na szczególną uwagę zasługują kwasy:

Ich spożywanie niesie za sobą dużo zalet dla organizmu. Nasze posiłki coraz częściej składają się z produktów przetworzonych i praktycznie nie zawierają w ogóle kwasu GLA. Podobnie jest u osób na dietach, szczególnie na tych posiadających niską zawartość węglowodanów. Sproszkowana Spirulina zawiera sporą dawkę takich kwasów, dlatego w trosce o układ kardiologiczny, sprawne funkcjonowanie umysłu czy zapobieganie chorobom cywilizacyjnym warto rozważyć jej suplementację.

W składzie sproszkowanej spiruliny wyróżnić także można związki fenolowe, chlorofil, fikocyjaniny oraz polisacharydy.

Sproszkowana Spirulina – właściwości

Działanie sproszkowanej Spiruliny na organizm człowieka to przede wszystkim:

  • wpływ na ciśnienie tętnicze krwi – podczas licznych badań zaobserwowano obniżanie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi. Może wiązać się to z obecnością w Spirulinie sodu i potasu, ponieważ odpowiednia ich podaż w diecie może zapobiegać nadciśnieniu;
  • obniżanie frakcji cholesterolu LDL oraz trójglicerydów – co wskazuje, iż suplementacja Spiruliny może być korzystna przy redukcji czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego;
  • działanie przeciwnowotworowe – Spirulina wpływa na zmniejszenie żywotności i proliferacji komórek nowotworowych. Wykazano także, że składniki algi hamują apoptozę i wzrost komórek raka piersi oraz aktywują reakcję przeciwnowotworowych komórek NK;
  • budowanie systemu immunologicznego od strony hormonalnej oraz komórkowej;
  • działanie oczyszczające – wykazano, iż spirulina może oczyszczać organizm z metali ciężkich oraz toksyn bez efektów ubocznych;
  • wpływ na zmniejszanie dolegliwości związanych z astmą oraz alergicznymi nieżytami nosa;
  • obniżanie poziomu glukozy oraz białek glikowanych w surowicy krwi, co ma szczególne znaczenie u osób chorych na cukrzycę;
  • działanie przeciwzapalne.

Sproszkowana Spirulina – wpływ na urodę

Podczas regularnego stosowania Spiruliny można zauważyć niewielkie, aczkolwiek istotne obniżenie masy ciała. Prawdopodobnie jest to związane z wpływem Spiruliny na mikroflorę jelit. Współcześnie coraz częściej mówi się o zależności pomiędzy składem bakterii występujących w jelitach a predyspozycją do otyłości.

Fikocyjaniny zawarte w sproszkowanej aldze wykazują silne działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Substancje te hamują indukowaną UVB apoptotyczną śmierć komórek skóry człowieka. Stosowanie Spiruliny może zatem chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.

Spirulina w proszku może być wykorzystywana jako dodatek podczas robienia domowych kosmetyków. Można ją łączyć z codziennie stosowanymi maskami do włosów, żółtkami jaj, ziołami czy naparami, a następnie nakładać na włosy lub wcierać w skórę głowy. Zmieszana z czystą wodą zyska konsystencję korzystną w przypadku stosowania maseczek do twarzy (np.maseczka ze Spiruliną) .

Sproszkowana spirulina – suplement diety

Sproszkowana Spirulina jest suplementem diety należącym do grupy tak zwanych “Superfoods”, czyli produktów o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Ze względu na niezwykle korzystne działanie nie tylko na zdrowie ale i urodę, warto wprowadzić ją do codziennej diety. Regularna suplementacja wysokojakościową Spiruliną w proszku poprawi samopoczucie, funkcjonowanie organizmu oraz wygląd.

Nie istnieją jednoznaczne zalecenia co do dawki suplementacyjnej sproszkowanej Spiruliny. Producenci, entuzjaści zdrowego trybu życia, zielarze czy fitoterapeuci polecają jednak jej codzienne spożywanie w ilości około 1 do 2 łyżeczek rozpuszczonych w wodzie lub jako dodatek do sałatek lub jogurtów czy koktajli (np. koktajl ze Spiruliną).

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia:

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne”.
  2. Czerwonka A., Kaławaj K., Sławińska-Brych A., Bartnik M., Zdzisińska B., Rzeski W., Działanie przeciwnowotworowe ekstraktu wodnego produktu Spirulina na linię komórkową ludzkiego raka płuc A549, Biomed Pharmacother, 10/2018.
  3. Carrizzo A., Sommella E., Ambrosio M., Sala M., Madonna M., (i inni), Nowy potężny peptyd dekameryczny Spirulina platensis obniża poziomy ciśnienia krwi poprzez mechanizm zależny pd PI3K/AKT/eNOS, Hypertensionaha, 73/2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami