Wyprzedaż wiosenna
Wiosenna wyprzedaż

Aktualizacja: 5 listopada 2020

Mleko sojowe - czy naprawdę jest zdrowe?Mleko sojowe to produkt, który bez wątpienia może zastąpić w codziennej diecie mleko krowie. Jego skład nie zawiera laktozy, w związku z czym nie wywołuje przykrych dolegliwości pokarmowych. Sprawdźmy jakie właściwości wykazuje mleko sojowe oraz co takiego w sobie kryje.

Mleko sojowe stanowi jedno z najbardziej znanych oraz popularnych napojów roślinnych. Jego cechą charakterystyczną jest to, że nie zawiera laktozy, ani nie wpływa na podwyższenie poziomu cholesterolu. W związku z tym bez problemu mogą je spożywać osoby z nietolerancją laktozy lub z alergią pokarmową. Mleko sojowe zaleca się również wegetarianom i weganom.

Mleko sojowe – właściwości

Warto wspomnieć tu o samej soi, która uważana jest za jeden z najlepszych i pełnowartościowy zamiennik białka zwierzęcego. W jej składzie znaleźć można również nienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, żelazo, wapń i potas.

Jak się okazuje mleko sojowe stanowi nie tylko dobry zamiennik białka zwierzęcego, ale również posiada znacznie bogatszy skład i lepsze działanie na organizm człowieka niż mleko krowie. Ponadto mleko sojowe jest również niskotłuszczowe, dlatego zdecydowanie lepiej nadaje się dla osób będących na diecie.

Uwaga! Mleko sojowe spożywane w nadmiernej ilości może znacznie zmniejszać wykorzystywanie jodu przez tarczycę u osób z niedoczynnością tarczycy oraz dodatkowo powodować to schorzenie.

Dużą zaletą mleka sojowego jest bardzo niski wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Wszystko dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym. Zawarty w nich tłuszcz nie odkłada się na ścianach naczyń krwionośnych i hamuje ilość przekazywanego do krwi cholesterolu. Następstwem tego jest zapobieganie zmniejszania się światła naczyń, a co za tym idzie rozwoju miażdżycy i chorób serca.

W przeciwieństwie do mleka krowiego, mleko sojowe zawiera aż o połowę mniej cukru w swoim składzie. Ciekawostką jest również to, że obecność fitoestrogenów w mleku sojowym pomaga łagodzić podwyższony poziom testosteronu u mężczyzn. Udowodnione zostało, że produkty obecne w naszej diecie m.in. soja czy tofu zmniejszają także ryzyko przerostu gruczołu krokowego. Mleko sojowe może być również pomocne w żeńskich dolegliwościach. Fitoestrogeny uzupełniają niedobory hormonów, których brakuje kobiecie w pewnych okresach życia. Dobrym przykładem jest tu menopauza, podczas której poziom estrogenów w organizmie kobiety zmniejsza się. W trakcie jej trwania pojawia się bezsenność, ciągłe zmęczenie, depresja i otyłość. Fitoestrogeny pomagają uzupełnić te niedobory, dzięki czemu tego rodzaju dolegliwości nie są tak uciążliwe.

Mleko sojowe – wady

Mleko sojowe nie posiada zbyt wielu wad. Jednak nadmierna jego ilość w diecie może spowodować uczulenia. Okazuje się również, że soja zawiera tioglikozydy – związki chemiczne, które negatywnie wpływają na pracę tarczycy.

Regularne spożywanie soi może doprowadzić do obniżenia się poziomu testosteronu u mężczyzn. Możliwe jest również obniżenie poziomu płodności poprzez zmniejszenie ruchliwości plemników. Zbyt duża ilość spożywanego mleka sojowego może doprowadzić nawet do zaburzeń erekcji. Dlatego tak ważne jest zachowanie umiaru.

Mleko sojowe – jak zrobić je samemu?

Składniki:

  • 0,5 kg suszonych ziaren soi
  • 3 litry wody

Przygotowanie

Ziarna soi należy przepłukać zimną wodą, umieścić w misce, a następnie zalać wodą. Tak przygotowane odstawiamy na noc. Kolejnego dnia wylewamy wodę, a soję płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy 3 litrami wody. Soję należy gotować do 20 minut, od momentu rozpoczęcia gotowania się wody. Po jej ugotowaniu soję należy odstawić do przestygnięcia. Następnie wraz z wodą blendujemy, a powstałą masę przez gazę przelewamy do szklanej butelki.

Samodzielnie wykonane mleko sojowe doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do kawy czy musli, ale również do innych zdrowych przepisów.

Probiotyki
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami