Olej makadamia

Olej makadamiaOlej makadamia jest tłoczony z orzechów makadamia, które uprawiane są głównie w Afryce Południowej. Naturalne środowisko występowania drzewa makadamii obejmuje Australię i Nową Zelandię. Aby olej posiadał zróżnicowany skład oraz pełnię właściwości zdrowotnych należy tłoczyć go na zimno.

Skład oleju makadamia

W składzie oleju można wyróżnić między innymi bogate zróżnicowanie kwasów: laurynowy, palmitynowy, palmitooleinowy, stearynowy, oleinowy, linolowy, arachidowy, eikozeinowy oraz erukowy. Badania wykazały, że orzechy makadamia, z których tłoczy się olej, posiadają najwyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) spośród wszystkich orzechów.

Olej makadamia jest również bogaty w witaminy, głównie A, E oraz z grupy B, a także w minerały, fenole i skwalen.

Jakie właściwości ma olej makadamia?

Znaczna ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Lecznicze właściwości oleju z orzechów makadamia opierają się przede wszystkim na działaniu NNKT, które obejmuje:

  • działanie przeciwzapalne
  • określanie fizycznych właściwości błon komórkowych
  • redukcję stężenia trójglicerydów w osoczu krwi poprzez hamowanie ich resyntezy
  • normalizację ciśnienia krwi
  • działanie przeciwzakrzepowe związane ze zmniejszeniem podatności płytek krwi do zlepiania się
  • zmniejszanie ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy
  • działanie przeciwalergiczne polegające na hamowaniu nadmiernej reakcji immunologicznej organizmu
  • działanie przeciwnowotworowe
  • zmniejszanie ryzyka otyłości poprzez hamujący wpływ na lipogenezę
  • działanie przeciwdepresyjne i poprawa ogólnego samopoczucia

Orzechy makadamia oraz olej charakteryzują się delikatnym, lekko kremowym smakiem. Właśnie dlatego jest często docenianym produktem wzbogacającym smak wielu potraw.

Zastosowanie w kosmetyce

Olej makadamia jest powszechnie znany i coraz częściej stosowany do pielęgnacji skóry twarzy i całego ciała, włosów oraz paznokci.

Często stosuje się go podczas wykonywania masażu, ponieważ nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale i dobrze się wmasowuje oraz szybko się wchłania. Do największych zalet oleju makadamia w stosunku do skóry zalicza się działanie antycellulitowe.

Poleca się go do pielęgnacji skóry dojrzałej, ponieważ zapewnia jej odpowiednie napięcie, ujędrnia, wygładza zmarszczki, a także rozjaśnia i regeneruje. Może być stosowany do codziennej pielęgnacji. Po opalaniu działa łagodząco i ułatwia gojenie się oparzeń słonecznych. Witamina E chroni warstwę tłuszczową naskórka i nawilża.

Produkt jest znany również z korzystnego wpływu na włosy. Wystarczy wetrzeć odrobinę oleju w końcówki włosów po codziennym myciu, aby stały się zdrowsze. Ze względu na silne odżywianie i wygładzanie struktury włosa poleca się go posiadaczom włosów kruchych, matowych czy łamliwych.

Olej makadamia jest produktem stosunkowo drogim, aczkolwiek bezpiecznym. Nie wywołuje podrażnień. Należy jednak pamiętać, że zarówno orzechy jak i olej są stosunkowo kaloryczne, zatem ich dzienna podaż nie powinna przekraczać kilku orzechów lub odrobiny oleju.

Bibliografia:

  1.  Masła i oleje roślinne stosowane w produktach kosmetycznych, Chemia i Biznes, 3/2016.
  2. Chung KH., Shin KO., Hwang HJ., Choi KS., Skład chemiczny orzechów i nasion sprzedawanych w Korei, Nutrition Research and Practice, 7/2013.
  3. Pielęgnacja skóry dojrzałej, Kosmetologia Estetyczna, 6/2015.
  4. Dobryniewski J., Szajda D., Waszkiewicz N., Zwierz K., Biologia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), Przegląd Lekarski, 2/2007.
  5. Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Nauka. Technologia. Jakość., 6/2011.
Olej z czarnuszki
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *