Olej makadamia jest tłoczony z orzechów makadamia, które uprawiane są głównie w Afryce Południowej. Naturalne środowisko występowania drzewa makadamii obejmuje Australię i Nową Zelandię. Aby olej posiadał zróżnicowany skład oraz pełnię właściwości zdrowotnych należy tłoczyć go na zimno.
Spis treści
Olej makadamia – skład
W składzie oleju makadamia można wyróżnić między innymi bogate zróżnicowanie kwasów jak:
- kwas laurynowy;
- kwas palmitynowy;
- kwas palmitooleinowy;
- kwas stearynowy;
- kwas oleinowy;
- kwas linolowy;
- kwas arachidowy;
- kwas eikozenowy;
- kwas erukowy.
Badania wykazały, że orzechy makadamia, z których tłoczy się olej, posiadają najwyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) spośród wszystkich orzechów. Olej makadamia jest również bogaty w witaminy, głównie takie jak witamina A, witamina E oraz witaminy z grupy B, a także w minerały, fenole i skwalen.
Olej makadamia – właściwości
Znaczna ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Lecznicze właściwości oleju z orzechów makadamia opierają się przede wszystkim na działaniu NNKT, które obejmuje:
- działanie przeciwzapalne;
- określanie fizycznych właściwości błon komórkowych;
- redukcję stężenia trójglicerydów w osoczu krwi poprzez hamowanie ich resyntezy;
- normalizację ciśnienia krwi;
- działanie przeciwzakrzepowe związane ze zmniejszeniem podatności płytek krwi (trombocyty) do zlepiania się;
- zmniejszanie ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy;
- działanie przeciwalergiczne polegające na hamowaniu nadmiernej reakcji immunologicznej organizmu;
- działanie przeciwnowotworowe;
- zmniejszanie ryzyka otyłości poprzez hamujący wpływ na lipogenezę;
- działanie przeciwdepresyjne i poprawa ogólnego samopoczucia.
Orzechy makadamia oraz olej charakteryzują się delikatnym, lekko kremowym smakiem. Właśnie dlatego jest często docenianym produktem wzbogacającym smak wielu potraw.
Zastosowanie oleju makadamia w kosmetyce
Olej makadamia jest powszechnie znany i coraz częściej stosowany do pielęgnacji skóry twarzy i całego ciała, włosów oraz paznokci.
Często stosuje się go podczas wykonywania masażu, ponieważ nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale i dobrze się wmasowuje oraz szybko się wchłania. Do największych zalet oleju makadamia w stosunku do skóry zalicza się działanie antycellulitowe.
Poleca się go do pielęgnacji skóry dojrzałej, ponieważ zapewnia jej odpowiednie napięcie, ujędrnia, wygładza zmarszczki, a także rozjaśnia i regeneruje. Może być stosowany do codziennej pielęgnacji. Po opalaniu działa łagodząco i ułatwia gojenie się oparzeń słonecznych. Witamina E chroni warstwę tłuszczową naskórka i nawilża.
Produkt jest znany również z korzystnego wpływu na włosy. Wystarczy wetrzeć odrobinę oleju w końcówki włosów po codziennym myciu, aby stały się zdrowsze. Ze względu na silne odżywianie i wygładzanie struktury włosa poleca się go posiadaczom włosów kruchych, matowych czy łamliwych.
Olej makadamia jest produktem stosunkowo drogim, aczkolwiek bezpiecznym. Nie wywołuje podrażnień. Należy jednak pamiętać, że zarówno orzechy jak i olej są stosunkowo kaloryczne, zatem ich dzienna podaż nie powinna przekraczać kilku orzechów lub odrobiny oleju.


Wysokiej jakości oryginalna, egipska czarnuszka siewna (Nigella sativa) w kapsułkach to wygodny sposób na codzienne wsparcie odporności, układu pokarmowego i zdrowej skóry, z pełnią cennych składników aktywnych. Chroni komórki przed wolnymi rodnikami …
Zobacz tutaj ...

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju problemach skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Masła i oleje roślinne stosowane w produktach kosmetycznych, Chemia i Biznes, 3/2016.
- Chung KH., Shin KO., Hwang HJ., Choi KS., Skład chemiczny orzechów i nasion sprzedawanych w Korei, Nutrition Research and Practice, 7/2013.
- Pielęgnacja skóry dojrzałej, Kosmetologia Estetyczna, 6/2015.
- Dobryniewski J., Szajda D., Waszkiewicz N., Zwierz K., Biologia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), Przegląd Lekarski, 2/2007.
- Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Nauka. Technologia. Jakość., 6/2011.
Zostaw komentarz