Ciasteczka owsiane z orzechami włoskimi

Ciasteczka owsianeCiasteczka owsiane to idealna propozycja na chłodne jesienne dni. To czas, gdy chętnie sięgamy po dobrą książkę czy nadrabiamy zaległości filmowe, a doskonałym tego dopełnieniem będzie niskokaloryczna i pyszna przekąska.

Dlaczego owies? Ponieważ jest to jedna z najzdrowszych roślin na Ziemi. Płatki owsiane są bezglutenowym, doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, a także błonnika i przeciwutleniaczy. Jednak największy wpływ wywierają na regulację poziomu cholesterolu we krwi. Przede wszystkim dzięki zawartości beta-glukanu, który jest rozpuszczalnym składnikiem błonnika pokarmowego. Beta-glukan częściowo rozpuszcza się, tworząc żelopodobną substancję, która:

  • redukuje poziom cholesterolu; [1]
  • powoduje uczucie sytości; [2]
  • zmniejsza stężenie cukru we krwi; [3]
  • wpływa na ilość korzystnych bakterii w układzie pokarmowym. [4]

Natomiast orzechy włoskie są świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. To właśnie dzięki spożyciu kwasu alfa-linolenowego możemy obniżyć ryzyko zgonu, spowodowanego chorobą serca. [5]

Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2,5 szklanki dość grubo zmielonych płatków owsianych
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • o,75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru nierafinowanego trzcinowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • posiekane orzechy włoskie.

Przygotowanie:

  1. Do miski wkładamy masło i mieszamy z cukrem.
  2. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie gęste i dość lepkie.
  3. W kolejnym kroku blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  4. Zamaczamy łyżkę w wodzie (ciasto nie będzie się tak lepić), a następnie układamy w dużych odstępach kule wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczymy je łyżką.
  5. Pieczemy około 14 minut.
  6. Na koniec wyjmujemy ciasteczka i odczekujemy 10 minut przed wyłożeniem na kratkę w celu ostudzenia.

Smacznego!!!

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...

Bibliografia:

  1. Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan: a meta-analysis of randomized controlled trials.
  2. Whole-grain cereal products based on a high-fibre barley or oat genotype lower post-prandial glucose and insulin responses in healthy humans.
  3. The role of meal viscosity and oat β-glucan characteristics in human appetite control: a randomized crossover trial.
  4. Oatmeal porridge: impact on microflora-associated characteristics in healthy subjects.
  5. α-Linolenic acid and risk of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis.
4 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *