Acerola
Acerola

Aktualizacja: 10 października 2022

Sól kłodawskaSól kłodawska jest jedną z najcenniejszych postaci soli, ponieważ posiada znacznie więcej wartości niż choćby sól warzona. Dzieje się tak nie tylko ze względu na bogactwo złóż, ale również metody pozyskiwania surowca. Sól ta nie jest poddawana żadnym specjalistycznym procesom czyszczenia, przez co zachowuje maksymalną zawartość różnych pierwiastków. Szacuje się, że złoża soli kłodawskiej powstały blisko 250 mln lat temu.

Sól kłodawska – skład

Wszystkie minerały w soli kłodawskiej mają naturalne pochodzenie i powstały wskutek wytrącenia z wody morskiej lub krystalizacji w osadzie z pierwotnych wód złożowych. Co ciekawe, skład mikroelementów w kłodawskiej soli jest zbliżony do ich zawartości w płynie ustrojowym organizmu ludzkiego. Zawiera ona wszystkie niezbędne do funkcjonowania organizmu pierwiastki. Przede wszystkim są to jednak:

W nieco mniejszych ilościach, ale wciąż na tyle dużych, aby pokrywać zapotrzebowanie ustroju, znajdują się w niej:

Część z tych minerałów trudno rozpuszcza się w wodzie, jednak ulega dokładnemu rozpuszczeniu w środowisku kwasów trawiennych. Dzięki temu spożycie soli kłodawskiej dostarcza do organizmu zarówno makroelementów, jak i mikroelementów. Jednocześnie w składzie soli kłodawskiej nie wykrywa się nawet minimalnych ilości pierwiastków radioaktywnych czy metali ciężkich. Cechuje się więc wysoką czystością i bezpieczeństwem.

Zobacz również: Sól Epsom – działanie i zastosowanie.

Sól kłodawska – właściwości zdrowotne

Sól jest podstawową przyprawą stosowaną w każdej kuchni. Sięgamy po nią niemal codziennie, aby podkreślić smak potraw. Znacznie lepszym pomysłem będzie więc dodawanie do nich soli, która nie tylko wpływa na ich słoność, ale jednocześnie dostarcza cennych minerałów. Spożywanie soli kłodawskiej dostarcza do organizmu wszystkich wymienionych wyżej pierwiastków, co korzystnie wpływa na zdrowie. Ma zbawienny wpływ na przemianę materii, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, stabilizuje gospodarkę hormonalną, wpływa pozytywnie na włosy i paznokcie oraz poprawia odporność.

Soli kłodawskiej można używać do dezynfekcji gardła, ponieważ wykazuje silne właściwości antybakteryjne. Płukanie zatok wodą z dodatkiem soli kłodawskiej zmniejsza ich stany zapalne. Dodatkowo wykazano, że może mieć pozytywny wpływ na leczenie wielu przewlekłych chorób, w tym chorób autoimmunologicznych, reumatycznych oraz dotyczących tarczycy. Osoby znajdujące się w grupie ryzyka chorób tarczycy powinny przyjmować ją w celach profilaktycznych. Rozpuszczona w wodzie sól kłodawska jest roztworem hipertonicznym, co oznacza, że skutecznie zmniejsza obrzęki.

Warto także wspomnieć, że jest idealnym remedium na kaca, ból głowy i migreny. Powoduje właściwe nawodnienie organizmu i podaż minerałów, dlatego woda z solą kłodawską jest bardzo dobrym napojem izotonicznym dla sportowców, osób aktywnych fizycznie czy po prostu dla każdego, kto dba o swoje zdrowie od wewnątrz.

Napój izotoniczny z solą kłodawską

Izotoniki dostępne w sklepach mają w składzie konserwanty, polepszacze smaku i wiele innych chemicznych dodatków. Warto wykonać ich domową wersję, całkowicie bezpieczną i skuteczną. W tym celu wystarczy przygotować niezbędne składniki:

  • pól litra ciepłej wody (nie wrzącej, ani nawet nie gorącej);
  • 1/3 łyżeczki soli kłodawskiej;
  • łyżeczka miodu;
  • sok z 1/2 cytryny.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, bardzo dobrze mieszając, a następnie pijemy do samego dna. Nie warto zostawiać ani odrobiny napoju, ponieważ najważniejsze składniki soli kłodawskiej mają tendencję do opadania na dno.

Sól kłodawska w kosmetologii

Kąpiele z dodatkiem soli kłodawskiej dają uczucie głębokiego odprężenia, oczyszczają ciało i pozytywnie oddziałują na układ nerwowy. Udowodniono, że poprawiają kondycję skóry poprzez jej lepsze ukrwienie oraz dostarczenie cennych minerałów, choćby cynku. Kąpiele z dodatkiem soli kłodawskiej mogą wspomagać leczenie łuszczycy i wielu innych chorób dermatologicznych. Aby cieszyć się pozytywnym działaniem soli należy spędzić w takiej kąpieli przynajmniej 15 minut.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Jaworska J., Siepak M., Polskie sole kamienne vs sole himalajskie – analiza porównawcza wybranych składników soli spożywczych, Przegląd Solny, 14/2018.
  2. Chwałek J., Kopalnia soli „Kłodawa” historyczny zarys warunków powstania kopalni oraz jej budowy i rozbudowy, Dzieje górnictwa, Wrocław 2010.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami