Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 11 maja 2025

Sok z czarnej porzeczkiSok z czarnej porzeczki to jeden z najpopularniejszych soków spożywanych w Polsce, jako że nasz kraj słynie ze znacznej uprawy tych owoców. Wiele osób ma krzaki porzeczki we własnym ogródku, co skłania do szukania smacznych przepisów na ich wykorzystanie. Omawiany sok cieszy się ponadto niezwykłymi walorami prozdrowotnymi.

Sok z czarnej porzeczki – skład

W soku z czarnej porzeczki znaleźć można mnóstwo wartościowych związków odżywczych i biologicznie aktywnych, w szczególności takich jak:

Ciekawostką jest, że badanie oceniające aktywność antyproliferacyjną (zdolność hamowania namnażania się komórek nowotworowych i antyoksydacyjną owoców, pochodzących z uprawy organicznej i konwencjonalnej w Polsce) wykazało, że 3-4-krotnie większą zawartością związków fenolowych i większą aktywnością antyoksydacyjną charakteryzowała się czarna porzeczka w porównaniu do czerwonej porzeczki, niezależnie od warunków wzrostu.

Sok z czarnej porzeczki – właściwości zdrowotne

Sok z czarnej porzeczki silnie wzmacnia odporność, działa napotnie i przeciwgorączkowo. Dlatego rekomenduje się dodanie go do diety u osób chorujących, zwłaszcza na różnego rodzaju infekcje przebiegające z podwyższeniem ciepłoty ciała. Sok ten wykazuje działanie przeciwzapalne, antyokosydacyjne i przeciwnowotworowe. Wspiera układ krążenia poprzez obniżanie ciśnienia tętniczego krwi i poprawę elastyczności ścian naczyń krwionośnych. Pomaga również w trawieniu pokarmów, głównie dzięki zawartości pektyn i obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi.

Systematyczne spożywanie soku z czarnej porzeczki może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, ale warto pamiętać o umiarze i ewentualnych przeciwwskazaniach. Są nimi m.in.:

Sok z czarnej porzeczki – przepis

Do przygotowania pysznego i wartościowego soku z czarnej porzeczki należy przygotować następujące składniki:

  • 1,5 kg owoców z czarnej porzeczki;
  • 3 szklanki wody.

Owoce należy umyć pod bieżącą wodą i usunąć z nich ogonki (co może być nieco czasochłonne). Następnie umieszcza się je w większym garnku, wlewa 2 szklanki wody i przykrywa pokrywką, zostawiając jednak niewielką szczelinę. W momencie zagotowania się wody palnik zmniejszamy w taki sposób, aby całość jedynie lekko się gotowała. Powinno to trwać około 10 minut. Całą zawartość garnka cedzimy do nowego garnka przez bardzo gęste sitko, przez które nie przedostaną się pestki i skórki. Gęstą papkę ze skórek i pestek przekładamy znów do garnka, w którym gotowały się owoce i wlewamy pozostałą szklankę wody. Całość mieszamy i zagotowujemy. Ponownie przelewamy przez sitko, aby sok spłynął do garnka z sokiem z pierwszego gotowania. Wlewamy tak przygotowany sok do buteleczek lub słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.

Zobacz również: Nalewka z czarnej porzeczki.

Jeśli chcemy przygotować syrop z owoców czarnej porzeczki, do wskazanej wcześniej ilości owoców i wody dodajemy jeszcze 3 szklanki drobnego cukru białego. Pierwsze kroki przepisu są identyczne, cukier dodajemy do gotowego już soku (po dwóch zagotowaniach) i gotujemy ponownie, aby dokładnie się rozpuścił. Dopiero wtedy wszystko rozlewamy do przygotowanych butelek lub słoików.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Jurgiel-Małecka G., Buchwał A., Charakterystyka składu chemicznego owoców porzeczki uprawianej w regionie Pomorza Zachodniego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2016.
  2. Jessa J., Hozyasz K., Czarna porzeczka i olej z jej nasion – fitoterapeutyczne panaceum?, Probl Hig Epidemiol 2016, 97(1): 14-23.
  3. https://aniagotuje.pl/przepis/sok-z-czarnej-porzeczki.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami