Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 14 maja 2025

Kolagen na stawyKolagen na stawy to suplement diety o niezwykle skutecznym działaniu, wzmacniający te struktury i zmniejszający dolegliwości bólowe. Ważne jest, aby pamiętać, że najlepsze rezultaty daje jednak regularna suplementacja, odpowiednia dieta w połączeniu ze zdrowym trybem życia, a więc unikanie czynników, które mogą prowadzić do wewnątrzustrojowej degradacji włókien kolagenowych.

Co to jest kolagen?

Kolagen stanowi 25-35% wszystkich białek ludzkiego organizmu, przy czym wyszczególnia się go aż 29 typów. Typ I i II to najistotniejsze składniki strukturalne i funkcjonalne macierzy zewnątrzkomórkowej ścięgien, więzadeł i chrząstki stawowej. Obniżenie zawartości kolagenu w wyżej wymienionych tkankach wywołuje zwiększenie obciążenia mechanicznego, a w rezultacie sprzyja degeneracji stawów oraz zwiększa ryzyko kontuzji. Z kolei utrzymanie go na poziomie właściwym wzmacnia je i stabilizuje, jako że jest to ich podstawowe białko budulcowe.

Zobacz również: Typy kolagenu.

Doustna podaż kolagenu wykazuje korzystne działanie biologiczne, jednak zazwyczaj jest ono obserwowane przy zastosowaniu dużych dawek. Właśnie dlatego w suplementacji tego białka zwykle używa się formy hydrolizowanej, który stanowi jego bardziej przyswajalną postać. Hydrolizowany kolagen jest suplementem najwyższej jakości, o wysokiej biodostępności. Dla rzeczywistego efektu rekomenduje się przyjmowanie dziennie co najmniej 8000 mg kolagenu, najlepiej w połączeniu z witaminą C.

Kolagen na stawy – działanie

Udowodniono, że kolagen znajdujący się w organizmie zwiększa gęstość masy kostnej i masy mięśniowej, zmniejsza ból towarzyszący chorobie zwyrodnieniowej stawów i wspomaga gojenie ran. Jest podstawowym budulcem chrząstki stawowej oraz tkanki kostnej, jak również aparatu więzadłowego, mięśni i ścięgien, które stabilizują stawy i wpływają na ich biomechanikę.

Doustna suplementacja kolagenu pozwala na budowanie tzw. doustnej tolerancji, nabywanej poprzez ekspozycję tkanki limfatycznej występującej w obrębie przewodu pokarmowego na kolagen. W rezultacie dochodzi do ogólnoustrojowego hamowania reakcji immunologicznej ukierunkowanej na chrząstkę stawową. Może to mieć kluczowe znaczenie w przypadku pacjentów z chorobami reumatycznymi.

Chrząstka szklista występuje na powierzchniach stawowych każdego człowieka. Komórki chrząstki zwane chondrocytami syntezują podstawową jednostkę strukturalną kolagenu II – tropokolagen typu II. Niejednokrotnie wykazano, że peptydy kolagenowe są potencjalnymi środkami terapeutycznymi jako suplementy diety w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów i utrzymaniu zdrowia stawów. Zmniejszają ryzyko kontuzji i przyspieszają powrót do zdrowia po ich przebyciu.

Kolagen bioalgi

Kolagen na stawy – badania kliniczne

W badaniu przeprowadzonym przez Zdzieblik i wsp. zebrano grupę 180 aktywnych fizycznie kobiet i mężczyzn w wieku 18-30 lat, cierpiących z powodu bólu stawów kolanowych związanego z aktywnością fizyczną. Grupa badawcza przyjmowała każdego dnia doustny preparat zawierający 5 g kolagenu o średniej masie cząsteczkowej 3 kDa wytwarzanego przez hydrolizę kolagenu typu I pochodzenia zwierzęcego. Grupa kontrolna przyjmowała 5 g maltodekstryny. Doświadczenie trwało 12 tygodni. Udowodniono, że doustne przyjmowanie bioaktywnych form kolagenu doprowadziło do wyraźnego zmniejszenia dolegliwości bólowych stawu kolanowego wywołanego wysiłkiem fizycznym.

Zobacz również: Kolagen do picia.

Wykonano także inne badanie. Dressler i wsp. w randomizowanym badaniu z podwójnie ślepą próbą sprawdzali skuteczność suplementacji kolagenu w poprawie stabilności stawu skokowego u sportowców z jego przewlekłą niestabilnością. Grupie badanej podawano 5 g hydrolizowanego kolagenu, zaś grupie kontrolnej 5 g maltodekstryny. Po 3 miesiącach obserwacji wykazano, że doustna suplementacja tego związku u sportowców prowadzi do poprawy subiektywnie odczuwanej stabilności oraz do zmniejszenia ilości występowania ponownego skręcenia stawu skokowego.

Czy suplementacja kolagenu jest bezpieczna?

Przyjmuje się, że bezpieczna dzienna dawka kolagenu mieści się w zakresie 2,5-15 g, w zależności od rodzaju suplementu i powodu, z jakiego jest przyjmowany. Szczególną ostrożnością powinny wykazać się jednak alergicy, a także osoby cierpiące na łuszczycę, kolagenozy oraz zapalenia naczyń. W razie jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem.

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kaziród K., Hunek A., Zapała M., Wiśniewska-Skomra J., Chmielarz K., Tylutka K., Hapon A., Suplementacja kolagenem – czy przynosi realne korzyści?, Quality in Sport. 2023;13(1):88-107.
  2. Materkowski M., Rola kolagenu w formie doustnej w schorzeniach i urazach narządu ruchu, Ortopedia Traumatologia Rehabilitacja, 1/2023.
  3. Bugla K., Klimek K., Gabryel Ł., Wikarek A., Dołęga J., Rybak J., Grabarczyk M., Kosińska P., Magiera B., Grabarczyk A., Potencjalny wpływ doustnej suplementacji kolagenu na układ mięśniowo-szkieletowy: gęstość mineralna kości, siła mięśniowa i potreningowa bolesność mięśni, stabilność oraz ruchomość stawów, zastosowania w reumatologii i tendinopatiach – przegląd artykułów, Farmacja Współczesna, 17/2024.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami