Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 17 czerwca 2025

Niebieskie algiNiebieskie algi to fotosyntezujące cyjanobakterie o niezwykle bogatym składzie i potwierdzonych klinicznie właściwościach prozdrowotnych dla człowieka. W związku z tym są powszechnie wykorzystywane w suplementach diety. Najpopularniejszą na świecie niebieską algą jest Spirulina.

Niebieskie algi – charakterystyka

Szacuje się, że wśród alg można wyróżnić nawet ponad 20 tysięcy różnych gatunków. Niestety tylko część z nich została dotychczas przebadana na tyle szczegółowo, aby możliwe było określenie ich właściwości, wartości odżywczych i wpływu na ludzkie zdrowie. Dość ważną grupą surowców są algi niebieskie, których przedstawicielem jest właśnie Spirulina.

Spirulina jest cyjanobakterią o niebiesko-zielonym zabarwieniu, które zawdzięcza zawartości fikocyjaniny. Jest ona jednocześnie barwnikiem oraz silnym antyoksydantem, odpowiadającym za sporą część właściwości prozdrowotnych tego produktu. Dodatkowo, Spirulina zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) Omega 3, karotenoidy, chlorofil, witaminy, minerały (zwłaszcza żelazo), aminokwasy, a nawet pełnowartościowe białko, porównywalne swoją przyswajalnością z białkiem pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnia się Spirulinę słodkowodną oraz Spirulinę morską, w zależności od środowiska hodowli. Najważniejszą różnicą między obiema rodzajami jest to, że Spirulina morska zawiera jod, którego nie ma w Spirulinie słodkowodnej.

Niebieskie algi – działanie

Prozdrowotne działanie niebieskich alg jest niezwykle szerokie, a najlepsze rezultaty obserwuje się przy systematycznym i długotrwałym stosowaniu. Udowodniono, że niebieskie algi (a w szczególności Spirulina):

Zobacz również: Kwasy tłuszczowe w algach.

Niebieskie algi znacząco wspierają czynność układu sercowo-naczyniowego. Mogą potęgować prewencje tego typu problemów zdrowotnych oraz wykorzystanie ich w pewnym stopniu może poprawiać leczenie (po konsultacji z lekarzem, wykluczeniu przeciwwskazań zdrowotnych i doborze odpowiedniego dawkowania). Dodatkowo wykazują właściwości przeciwalergiczne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Z całą pewnością są wartościowym uzupełnieniem podstawowej diety współczesnych ludzi. Ostatnimi czasy bada się nawet wpływ Spiruliny na stany nowotworowe, ponieważ twierdzi się, że może ona zmniejszać ryzyko niektórych rodzajów raka.

Spirulina bioalgi

Spirulina z certyfikatem – badanie zlecone przez BIOALGI Sp. z o.o. niezależnemu, akredytowanemu laboratorium badawczemu i przeprowadzone przez J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. Certyfikat Spiruliny bioalgi do wglądu tutaj: Spirulina – badanie (certyfikat).

Niebieskie algi – jak suplementować?

Niebieskie algi dostępne są w formie tabletek lub proszku. Tabletki połyka się każdego dnia w liczbie zaleconej przez producenta i popija obficie wodą. Z kolei Spirulinę w proszku można dodawać do koktajli owocowych lub warzywnych, owsianek, wypieków, jak również można po prostu mieszać je z wodą czy sokiem i pić. Co istotne, w przypadku suplementacji liczy się zarówno jakość produktu, 100% naturalne pochodzenie, jak również systematyczność. Proszek z alg można też wykorzystywać jako środek pielęgnacyjny, dodając go do maseczek, odżywek lub peelingów. Nadaje się do pielęgnacji skóry twarzy i całego ciała oraz włosów, szczególnie włosów wysokoporowatych, choć nie tylko.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Fenert F., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
  2. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2015.
  3. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i bochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami