Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
3011, 2018

Morwa biała – wpływ na zdrowie człowieka

30 listopada, 2018|Morwa biała (Morus alba)|

Morwa biała to roślina, która zyskała olbrzymią popularność dzięki swym właściwościom leczniczym. Związki w niej obecne między innymi zapobiegają rozwojowi cukrzycy, łagodzą objawy gorączki, działają oczyszczająco i moczopędnie. Ponadto morwa biała może stanowić doskonałe wsparcie w procesie odchudzania. Co jeszcze kryje w sobie ta roślina? Podpowiadamy.

2811, 2018

Dni płodne – co warto o nich wiedzieć?

28 listopada, 2018|Zdrowie|

Dni płodne i ich skrupulatne obliczanie pozwala określić kiedy może nastąpić zapłodnienie. Prowadzenie takiego kalendarza jest bardzo przydatnym narzędziem zarówno dla kobiet planujących ciążę jak i tych, które chcą uniknąć zapłodnienia.

2611, 2018

Czosnek niedźwiedzi – charakterystyka

26 listopada, 2018|Czosnek|

Czosnek niedźwiedzi nieco różni się od czosnku pospolitego. Mimo to charakteryzuje się zbliżonymi właściwościami leczniczymi, a dodatkowo również stanowi formę naturalnego antybiotyku. Poznajmy zatem jakie inne właściwości posiada czosnek niedźwiedzi oraz gdzie znalazł zastosowanie.

2311, 2018

Pestki dyni – wartości odżywcze

23 listopada, 2018|Dynia (Cucurbita)|

Pestki dyni stanowią źródło wielu ważnych składników odżywczych. Szczególnie polecane są panom, ze względu na właściwości poprawiające sprawność seksualną oraz zwiększające płodność. Co kryją w sobie pestki dyni oraz w jaki sposób wpływają na nasze zdrowie? Podpowiadamy.

2211, 2018

Syrop klonowy – czy jest zdrowy?

22 listopada, 2018|Zdrowie|

Syrop klonowy jest produktem słodzącym, który potocznie nazywany jest Kanadyjskim Płynnym Złotem. Oprócz ciekawych walorów smakowych wyróżnia się dużą zawartością składników odżywczych. Posiada w swym składzie m.in. mangan, cynk, magnez oraz witaminy z grupy B.  Co jeszcze kryje w sobie ten wartościowy produkt oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Podpowiadamy.

2011, 2018

Pachnotka zwyczajna

20 listopada, 2018|Perilla frutescens|

Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens) nie należy do roślin zbytnio okazałych. Charakteryzuje się grubymi zielono-fioletowymi liśćmi oraz drobnymi, dzwonkowatymi kwiatami. Jak się jednak okazuje jej właściwości lecznicze są bardzo szerokie, przez co wykorzystuje się ją w różnych dziedzinach życia. Jakie więc działanie wykazuje pachnotka zwyczajna oraz gdzie znalazła zastosowanie? Podpowiadamy.

1911, 2018

Masło migdałowe – właściwości i przygotowanie

19 listopada, 2018|Migdałowiec pospolity (Amygdalus communis)|

Masło migdałowe jak i same migdały zaliczane są do tzw. superfoods czyli zdrowej żywności. Nic w tym dziwnego. Masło migdałowe bowiem zaskakuje swym składem. Posiada niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a także wiele witamin oraz minerałów. Jak więc produkt ten wpływa na nasze zdrowie oraz jak samodzielnie je wykonać. Podpowiadamy.

1611, 2018

Pestki owoców i warzyw, które warto jeść

16 listopada, 2018|Zdrowie|

Pestki owoców powszechnie uważa się za niejadalne i trujące, przez co zwykle lądują w koszu. Nic w tym dziwnego, bowiem nie należą do smacznych i aptecznych elementów owoców. Jednak niektóre z nich stanowią bogactwo składników odżywczych. Sprawdźmy na jakie pestki warto zwrócić uwagę, a których unikać.

1511, 2018

Flawonoidy

15 listopada, 2018|Antyoksydanty|

Flawonoidy wykazują bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Posiadają właściwości przeciwzapalne, odmładzające, a także chronią organizm przed szkodliwym działaniem promieni UV. Czym dokładnie są flawonoidy oraz dlaczego są tak ważnym składnikiem pokarmowym? Podpowiadamy.

1411, 2018

Soczewica

14 listopada, 2018|Soczewica jadalna (Lens culinaris)|

Soczewica to doskonałe źródło białka, które może stanowić alternatywę dla mięsa. Ponadto zawiera dużo błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Dlaczego warto wprowadzić to warzywo do diety, oraz która z dostępnych odmian na rynku spożywczym jest najzdrowsza? Podpowiadamy.

911, 2018

Cukier

9 listopada, 2018|Zdrowie|

Cukier uważany był niegdyś za źródło zdrowia i energii. Dziś jednak uznawany jest za przyczynę wielu chorób cywilizacyjnych. Poznajmy zatem jak cukier wpływa na nasze zdrowie oraz jakie są jego podstawowe rodzaje.

811, 2018

Aronia – co w sobie kryje?

8 listopada, 2018|Aronia melanocarpa|

Aronia jest popularnym owocem, często sadzonym w przydomowych ogródkach. Jej owoce są bardzo wartościowe ze względu na swój bogaty skład. Jakie składniki odżywcze kryje więc w sobie aronia oraz gdzie znalazła największe zastosowanie? Oto wskazówki.

711, 2018

Kolagen w pożywieniu – źródła

7 listopada, 2018|Kolagen|

Kolagen w pożywieniu może znajdować się w różnego rodzaju produktach. Nie bez powodu dietetycy oraz specjaliści żywieniowi zalecają aby ten składnik jak najczęściej występował w diecie. Kolagen bowiem zapobiega zmarszczkom, zapewnia skórze jędrność, elastyczność oraz utrzymuje stawy we właściwej kondycji. W jakich produktach więc go szukać? Poznajmy bliżej źródła kolagenu w pożywieniu.

611, 2018

Kamfora – właściwości i zastosowanie

6 listopada, 2018|Zdrowie|

Kamfora jest organicznym związkiem pochodzenia roślinnego. Otrzymuje się ją z drewna cynamonowca kamforowego, który charakteryzuje się szerokimi właściwościami leczniczymi. Jak więc wpływa na zdrowie człowieka oraz gdzie znalazła zastosowanie? Podpowiadamy.

511, 2018

Olejki eteryczne

5 listopada, 2018|Oleje i olejki|

Olejki eteryczne wykazują właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Nie bez powodu więc chętnie wykorzystuje się je w medycynie naturalnej i dziedzinie kosmetologii. Czym dokładnie są, jak działają olejki eteryczne oraz na czym polega ich proces produkcji? Podpowiadamy.

3110, 2018

Borowina – właściwości, które warto znać

31 października, 2018|Zdrowie|

Borowina to naturalny torf, który charakteryzuje się szerokimi właściwościami leczniczymi. Dzięki nim wykorzystuje się ją zarówno w medycynie naturalnej, kosmetologii jaki i leczeniu uzdrowiskowym. Czym dokładnie jest borowina oraz jak wpływa na zdrowie człowieka? Podpowiadamy.

Przejdź do góry