Aktualności

Strona główna/Aktualności
Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1007, 2012

Olej z Czarnego Kminku

10 lipca, 2012|Czarny kminek (czarnuszka siewna)|

Czy spotkaliście się Państwo z określeniem niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)? Dlaczego NNKT są tak ważne dla każdego człowieka, bez wyjątku? Osoby, które wiedzą czym są, mogą pominąć ten fragment. Jednak zachęcam do zapoznania się z poniższym opisem. Nienasycone kwasy tłuszczowe występują w żywności, którą moglibyśmy wprowadzić do swojej codziennej diety! Tak, Olej z Czarnego Kminku będący cennym źródłem NNKT pod tym względem nie jest żadnym magicznym produktem, który spadł nam z nieba!

2905, 2012

Selen – minerał przeciwko starzeniu

29 maja, 2012|Selen|

Selen jest jednym z mikroelementów posiadających właściwości odmładzające i odgrywa istotną rolę w procesach przeciwko starzeniu (anti-aging). Będąc w ścisłej synergii z witaminą E, działa jako pogromca wolnych rodników przyspieszając tym samym regenerację komórek. Jest również aktywatorem peroksydazy glutaminowej, jednego z głównych enzymów antyutleniających zapobiegającym powstawaniu zmian nowotworowych w tkankach i narządach.

2805, 2012

Jak schudnąć?

28 maja, 2012|Dieta|

Większość cudownych sposobów na zmniejszenie masy ciała (utratę tkanki tłuszczowej) o kilka kilogramów w ciągu miesiąca zazwyczaj nie daje długotrwałych efektów. Powodem złudzenia jest m.in. utrata wody w wyniku diety odchudzającej, którą organizm ponownie zaczyna magazynować po pewnym czasie od zakończenia diety, a co za tym idzie, następuje ponowny przyrost masy ciała.

1105, 2012

Spirulina w tabletkach

11 maja, 2012|Spirulina Platensis|

Spirulina w tabletkach dostępna jest w wielu sklepach, zarówno internetowych jak i stacjonarnych. Rożnice pomiędzy ofertą dostawców, oprócz jakości i źródła pochodzenia, to głownie wielkość tabletki oraz ilość sztuk w opakowaniu.

2710, 2011

Tłuszcz na zdrowie

27 października, 2011|Tłuszcze Omega 3|

Tłuszcz to nie zawsze ten sam tłuszcz. Istnieją tłuszcze: nasycone, nienasycone pojedyncze oraz nienasycone złożone. Tłuszcze nasycone są składnikiem pokarmów pochodzenia zwierzęcego, jak np: śmietany, masła, mięsa, kiełbasy i sera. Mają jako substancje przenoszące smak stałe miejsce w naszym jadłospisie.

2308, 2011

Zalety koenzymu Q10

23 sierpnia, 2011|Ciekawostki|

Koenzym Q10 określany również jako ubichinon (związek, który jest obecny we wszystkich komórkach). Występuje naturalnie w organizmie, szczególnie w dużych ilościach w mitochondriach, gdzie wytwarzana jest energia komórkowa. Koenzym Q10 jest istotnym uczestnikiem łańcucha metabolicznych reakcji chemicznych, które wytwarzają energię w komórkach. W największym stężeniu występuje w narządach o wyższych wymaganiach energetycznych takich jak wątroba, nerki i serce.

1502, 2011

Jak ważne jest przyjmowanie magnezu?

15 lutego, 2011|Magnez|

Czy przyjmowanie magnezu powinno być w dodatkowych dawkach? Z całą pewnością tak. Wysoki odsetek społeczeństwa nie otrzymuje wystarczającej ilości zalecanego dziennego zapotrzebowania (RWS - Referencyjna Wartość Spożycia) magnezu. Choć zdaniem wielu ekspertów, nawet RWS jest zbyt niski, aby w pełni wykorzystać korzyści magnezu.

1912, 2010

Jak Chlorella działa na nasz organizm?

19 grudnia, 2010|Chlorella|

Badania wykazują, że Chlorella odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowej detoksykacji organizmu, ponieważ większość toksyn wydalana jest wraz z niestrawionymi resztkami. Podczas gdy detoks odbywa się w jelicie grubym, to właśnie tam transportowane są zanieczyszczenia z różnych części organizmu. W tym też miejscu Chlorella efektywnie wspomaga usuwanie toksyn.

1105, 2010

Wyjedzcie sobie drogę do szczupłej sylwetki

11 maja, 2010|Dieta|

Dostarczając do naszego organizmu składniki odżywcze takie jak witaminy, minerały, białka, tłuszcze, węglowodany i inne, w procesie przemiany materii wchłaniane są przez jelita. Także hormony "pożeracze tłuszczów" są zbudowane ze składników naturalnych. Czy dostrzegacie teraz jak fatalne w skutkach może być stosowanie różnego rodzaju diet, które nie pozwalają na uzupełnienie tych wszystkich składników?! Przykładem może być dieta FDH. Jeśli więc jecie tylko połowę tego, co podobno tuczy, automatycznie jecie też połowę tego, co może Was uczynić szczupłymi.

1103, 2010

Skład spiruliny

11 marca, 2010|Spirulina Platensis|

Spirulina zawiera aż 65% białka w swojej budowie! A co najważniejsze, w przeciwieństwie do produktów mięsnych i nabiału, alga ta nie wykazuje żadnych obciążających organizm efektów ubocznych, choćby w postaci podwyższonego poziomu cholesterolu.

Przejdź do góry