Enzymy
Enzymy (biokatalizatory) to białkowe katalizatory reakcji chemicznych w układach biologicznych. To grupa białek bardzo silnie zróżnicowana pod względem budowy przestrzennej. Warunkują zachodzenie niemal wszystkich ważniejszych [...]
Hipotensja
Hipotensja to inaczej niedociśnienie, czyli zbyt niskie ciśnienie krwi. Jednak nie każda wartość niskiego ciśnienia wskazuje na hipotensję. Aby o niej mówić, ciśnienie skurczowe musi [...]
Poliuria
Poliuria to inaczej wielomocz, czyli stan, w którym dochodzi do wydalania nadmiernej ilości moczu. Źródła podają różne dane, jednak ilość ta przekracza zwykle 2,5 l [...]
Niedobór kolagenu
Niedobór kolagenu jest powszechnym zjawiskiem, obserwowanym szczególnie u osób w wieku dojrzałym i starszym. Jego niewystarczająca ilość w organizmie sprawia, że zanikają włókna kolagenowe budujące [...]
Jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka (łac. Lonicera caerulea) jest suchodrzewem należącym do rodziny Przewiertniowatych, szeroko rozpowszechnionym na półkuli północnej, głównie w strefie klimatu umiarkowanie chłodnego. Uprawia się ją [...]
Nowotwory
Nowotwory to inaczej patologiczne zmiany będące efektem niekontrolowanego podziału komórek własnego organizmu. Dzielimy je na złośliwe i łagodne, przy czym rokowania w przypadku tych pierwszych [...]
Turgor
Turgor to inaczej stan napięcia ściany komórkowej wskutek działania ciśnienia hydrostatycznego wewnątrz danej komórki. Zapewnia jędrność tkanek roślinnych, a więc zdolność do zachowania przez nie [...]
Rdest ptasi
Rdest ptasi (łac. Polygonum aviculare) to jednoroczna, rzadziej dwuletnia roślina kosmopolityczna strefy klimatu umiarkowanego. Chociaż powszechnie uważa się go za chwast, to w medycynie ludowej [...]
Reumatoidalne zapalenie stawów
Reumatoidalne zapalenie stawów (łac. polyarthritis reumatoidea) jest to przewlekła choroba autoimmunologiczna dotycząca tkanki łącznej. Proces chorobowy rozpoczyna się w błonie maziowej stawów, prowadząc do zniszczenia [...]
BCAA
BCAA to skrót używany do opisywania trzech aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach takich jak leucyna, izoleucyna i walina. Należą one do aminokwasów egzogennych, co oznacza, że [...]
Sarkoidoza
Sarkoidoza to poważna i przewlekła choroba o nieznanej dotychczas etiologii. Przebiega z zajęciem różnych narządów, jest więc chorobą wieloukładową (ogólnoustrojową). Występuje rzadko, rozwijając się zwykle [...]
Estrogeny
Estrogeny to grupa żeńskich hormonów płciowych produkowanych przez jajniki, choć w niewielkich ilościach występują również u mężczyzn. W ich skład wchodzą: estron, estriol oraz estradiol. [...]
Bakalie
Bakalie to suszone owoce południowe oraz różnego rodzaju orzechy, które po połączeniu ze sobą stosuje się głównie w cukiernictwie. Są podstawą wielu znanych wypieków, np. [...]
Chłoniak
Chłoniak to nowotwór dotyczący układu chłonnego organizmu. Stanowi sporą grupę nowotworów charakteryzujących się klonalnym rozrostem z niedojrzałych lub dojrzałych limfocytów T, limfocytów B oraz komórek [...]
Świnka
Świnka to jedna z najpowszechniejszych chorób zakaźnych. Choć może rozwinąć się u osób dorosłych, najczęściej chorują dzieci i młodzież w wieku od 5 do 15 [...]
Liposukcja
Liposukcja to popularny zabieg medycyny estetycznej, polegający na rozbiciu i usunięciu zbędnych nadmiarów tkanki tłuszczowej. Ma to na celu skorygowanie konturów ciała w jednym miejscu [...]
Lipomastia
Lipomastia to dolegliwość dotycząca mężczyzn, zwłaszcza otyłych czy z nadwagą. Odnosi się do nadmiernego powiększenia piersi, co może przypominać kobiecy biust. Zbyt duża ilość tkanki [...]
Choroba Gauchera
Choroba Gauchera występuje bardzo rzadko i jednocześnie jest najczęstszą lizosmalną chorobą spichrzeniową. Odnosi się do braku lub bardzo małej aktywności enzymu glukocerebrozydu, co daje charakterystyczne [...]
Choroba Kawasaki
Choroba Kawasaki (choroba Kawasakiego, zespół Kawasaki) ma podłoże autoimmunologiczne, w związku z czym do dnia dzisiejszego nie określono jej dokładnych przyczyn. Prowadzi do zapalenia małych [...]
Skóra łojotokowa
Skóra łojotokowa stanowi konsekwencję nadmiernej aktywności gruczołów łojowych, dlatego powszechnie nazywa się ją zwykle skórą tłustą. Zbyt intensywna produkcja łoju sprawia, że na jej powierzchni [...]