Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
604, 2020

Nudności

6 kwietnia, 2020|Schorzenia|

Nudności określa się jako nieprzyjemne, ale i niebolesne odczucie polegające na silnej potrzebie zwymiotowania. Leczenie nudności zależy od przyczyny i może obejmować leki przeciwwymiotne, zmiany [...]

304, 2020

Podwyższone ciśnienie

3 kwietnia, 2020|Choroby|

Podwyższone ciśnienie uznaje się za poważny problem współczesnej cywilizacji. Może mieć różne przyczyny i bardzo często wiąże się z trybem życia. Można je traktować jako [...]

204, 2020

Lit

2 kwietnia, 2020|Lit|

Lit określany jest jako śladowy pierwiastek, ponieważ występuje w przyrodzie bardzo rzadko. Pełni on jednak w organizmie szereg istotnych funkcji. Lit - właściwości chemiczne Lit [...]

3103, 2020

Zespół jelita drażliwego (IBS)

31 marca, 2020|Choroby|

Zespół jelita drażliwego (IBS) stanowi przewlekłą chorobę czynnościową wiążącą się głównie z zaburzeniami układu pokarmowego. Znacznie obniża jakość życia, jednak nie prowadzi do rozwoju innych poważnych schorzeń przyczyniających się do zwiększenia umieralności. Występuje bardzo często, ponieważ dotyczy nawet 20% Polaków. Stanowi drugą co do częstości występowania przyczynę nieobecności w pracy.

3003, 2020

Głóg

30 marca, 2020|Rośliny świata|

Głóg znany jest jako roślina stosowana w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń już od dawnych lat. Uznaje się go nawet za jedną z najstarszych roślin farmaceutycznych zachodniej medycyny. Występuje jako krzew lub niewysokie drzewo.

2803, 2020

Śmieciowe jedzenie – jak wpływa na zdrowie?

28 marca, 2020|Dieta|

Śmieciowe jedzenie zyskało swą nazwę dlatego, że nie zawiera praktycznie żadnych wartościowych składników odżywczych. Wręcz przeciwnie – obfituje w cukry proste i tłuszcze trans, co przekłada się negatywnie na zdrowie i wygląd.

2603, 2020

Mięta pieprzowa

26 marca, 2020|Rośliny świata|

Mięta pieprzowa zalicza się do roślin o największych właściwościach leczniczych. Cieszy się ogromną popularnością w wielu branżach przemysłowych. Zastosowanie znajdują przede wszystkim liście mięty oraz pozyskiwany z nich olejek. Olejek ten stanowi jasnożółtą lub lekko zielonkawą ciecz o intensywnym zapachu.

2503, 2020

Siedzący tryb życia – jak wpływa na zdrowie?

25 marca, 2020|Zdrowie|

Siedzący tryb życia dotyczy coraz większej liczby osób. Uczniowie i studenci spędzają sporą część dnia siedząc w klasach i aulach, następnie wracają do domu, gdzie przeważnie resztę dnia spędzają przed telewizorem, komputerem czy w książkach. Także wiele osób dorosłych prowadzi taki tryb życia, najpierw siedząc w pracy, a następnie odpoczywając w domu. Wprawdzie aktywność sportowa staje się coraz popularniejsza, a siłownie i studia fitness wypełniają się ludźmi każdego dnia, to aktywność fizyczna wciąż nie osiąga wystarczającego poziomu.

2403, 2020

Aminokwasy

24 marca, 2020|Aminokwasy|

Aminokwasy stanowią cząsteczki zawierające azot i są podstawowym materiałem budulcowym białek. Łączą się one tworząc różne kombinacje, w efekcie czego powstają różnego rodzaju białka pełniące [...]

2303, 2020

Choroby mózgu

23 marca, 2020|Zdrowie|

Choroby mózgu dopiero w latach 90. XX wieku uznane zostały jako jedna z największych plag ludzkości. Prowadzą bowiem do upośledzenia zarówno ruchowego, jak i umysłowego, utrudniając życie choremu.

2003, 2020

Co jeść w ciąży?

20 marca, 2020|Zdrowie|

Wiele kobiet zastanawia się co jeść w ciąży, aby dziecko rozwijało się prawidłowo i otrzymywało wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. 

1803, 2020

Białka

18 marca, 2020|Białko|

Białka są jednymi z podstawowych składników odżywczych i stanowią przy tym główny materiał budulcowy wszystkich tkanek ludzkiego organizmu. Udział białka w energetycznej wartości diety określa się na poziomie 10-20%.

1303, 2020

Dieta redukcyjna

13 marca, 2020|Zdrowie|

Dieta redukcyjna polega na spożywaniu mniejszej liczby kalorii, niż organizm człowieka potrzebuje. Oznacza to, że jeśli zapotrzebowanie dzienne wynosi 2500 kcal, posiłki spożywane w ciągu [...]

1203, 2020

Odtruwanie organizmu

12 marca, 2020|Zdrowie|

Odtruwanie organizmu jest ważnym procesem i każdy człowiek przynajmniej raz na jakiś czas powinien zainteresować się tym tematem. Współcześnie zanieczyszczenia znajdują się wszędzie – są rozprowadzane w wodach, które później pijemy, znajdują się w glebach,w których dojrzewają jadalne rośliny, znajdują się nawet w mięsie i rybach. Wraz z pokarmem wprowadza się toksyny, śladowe ilości metali ciężkich czy inne zanieczyszczenia prosto do organizmu.

1003, 2020

Ból głowy

10 marca, 2020|Choroby|

Ból głowy jest dolegliwością stosunkowo częstą - większość osób przynajmniej raz w życiu doświadczyła tego uczucia. Etiologia może być różna, dlatego niekiedy zdiagnozowanie pierwotnej przyczyny [...]

903, 2020

Nadwaga

9 marca, 2020|Choroby|

Nadwaga dotyczy coraz większego odsetka populacji, co wiąże się głównie z wszechobecną przetworzoną żywnością, brakiem aktywności fizycznej (oraz często brakiem czasu na jakąkolwiek aktywność), a także siedzącym trybem życia.

503, 2020

Oliwa z oliwek

5 marca, 2020|Zdrowie|

Oliwa z oliwek cieszy się dużym zainteresowaniem nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Nic w tym dziwnego. Oprócz doskonałych walorów smakowych posiada również niebywałe właściwości zdrowotne. Dlaczego więc warto korzystać z oliwy z oliwek? Poznajmy jej dobroczynne działanie.

Przejdź do góry