Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2109, 2018

Jęczmień na oku – przyczyny, objawy, leczenie

21 września, 2018|Zdrowie|

Jęczmień na oku to zmiana o charakterze grudkowym jednego lub kilku gruczołów, których ujście znajduje się na brzegach powiek. Zwykle znika samoistnie i rzadko wymaga specjalistycznego leczenia. Czym wywołany jest jęczmień na oku oraz jakie są jego objawy? Oto wskazówki.

2009, 2018

Chilli con carne na ostro

20 września, 2018|Przepisy|

Chilli con carne to nieskomplikowane, bardzo sycące i rozgrzewające danie kuchni meksykańskiej. Z pewnością sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny lub przyjaciół. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, tak aby smak mógł się "przegryźć" i dojrzeć.

1909, 2018

Miedź – źródła i rola w organizmie człowieka

19 września, 2018|Miedź|

Miedź to pierwiastek, który chroni nasz organizm przed osteoporozą, zwiększa odporność oraz wpływa na właściwą pracę mózgu. Z kolei jej niedobory mogą wywołać problemy z pamięcią i koncentracją, a także częste infekcje i przeziębienia. Jakie inne funkcje spełnia miedź w organizmie człowieka oraz jakie są jej podstawowe źródła?

1809, 2018

Rosół z szybkowaru

18 września, 2018|Przepisy|

Jeśli zależy Ci na czasie to rosół z szybkowaru trafi w Twój gust. Łączny czas przygotowania tej potrawy to niecała godzina! Szybkowar to znakomite narzędzie, które pomoże w trakcie przygotowywania codziennych posiłków.

1709, 2018

Papryka faszerowana zapiekana z jajkiem sadzonym

17 września, 2018|Przepisy|

Papryka faszerowana to niezawodny sposób na wykorzystanie w pełni sezonu na paprykę. Paprykę można wypełnić praktycznie każdym rodzajem kaszy czy ryżu. Szczególnie smaczna jest wersja bezmięsna, dlatego przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom.

1409, 2018

Ciasto kruche ze śliwkami

14 września, 2018|Przepisy|

Ciasto kruche ze śliwkami to szybki i łatwy sposób na pyszną przekąskę między posiłkami. Do jego przygotowania nie są wymagane duże umiejętności kulinarne, a robione według przepisu zawsze wychodzi idealne. Dlatego warto skusić się na przygotowanie tego rodzaju ciasta.

1109, 2018

Sposoby na podwyższony cholesterol

11 września, 2018|Zdrowie|

Bardzo duże znaczenie w redukcji wysokiego poziomu cholesterolu ma prawidłowe odżywianie się, a także aktywność fizyczna. Jak więc wprowadzić zbilansowaną dietę, aby utrzymać prawidłowy stan cholesterolu? Oto sprawdzone sposoby na podwyższony cholesterol.

1009, 2018

Palenie papierosów

10 września, 2018|Zdrowie|

Palenie papierosów jest dla wielu osób nałogiem. Duży procent z nich próbuje jednak z nim walczyć mniej lub bardziej skutecznie. Warto jest zastanowić się co [...]

709, 2018

Elastyna – właściwości i zastosowanie

7 września, 2018|Elastyna|

Elastyna to związek, który w sposób naturalny produkowany jest w organizmie człowieka. Do 25 roku życia występuje w maksymalnej ilości. Jednak po upływie tego czasu jej zawartość stale zmniejsza się. Jednym z głównych zadań elastyny jest zapewnienie skórze jędrności oraz gładkości. Między innymi dlatego bardzo często stanowi składnik wielu kosmetyków, szczególnie dla cer dojrzałych.

609, 2018

Sód – rola, skutki nadmiaru i niedoboru

6 września, 2018|Sód|

Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do naszego funkcjonowania. Jego zadaniem jest między innymi regulacja gospodarki wodnej organizmu. Z kolei niedobór sodu może prowadzić do zaburzenia pracy serca. Jakie inne funkcje spełnia ten pierwiastek oraz jakie są skutki jego nadmiaru i niedoboru? Podpowiadamy.

509, 2018

Depresja – przyczyny, objawy, leczenie

5 września, 2018|Choroby|

Depresja to zespół zaburzeń psychicznych, związanych ze zmianą nastroju. Choroba ta posiada wiele objawów. Należą do nich między innymi: lęk, obniżenie nastroju, spowolnienie tempa działania oraz myślenia. Czym jeszcze może się objawiać depresja oraz jak należy ją leczyć? Podpowiadamy.

409, 2018

Pieprz Cayenne – właściwości i zastosowanie

4 września, 2018|Papryka (Capsicum)|

Pieprz Cayenne (papryka cayenne) to nic innego jak wysuszona i zmielona w całości papryczka chili. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że dzięki obecności kapsaicyny w papryce, wywiera ona szerokie i korzystne właściwości dla naszego organizmu. Pozytywnie oddziałuje na układ sercowo - naczyniowy, choroby nowotworowe, układ pokarmowy, a także bardzo dobrze wpływa na redukcję masy ciała.

309, 2018

Kokos – właściwości i zastosowanie

3 września, 2018|Kokos (Cocos nucifera)|

Kokos to owoc, który wszystkich zaskakuje swym pysznym smakiem i niezwykłym aromatem. Kokos, a właściwe orzech kokosowy, posiada szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. A wszystko dlatego, że bogaty jest w wiele cennych substancji odżywczych. Należy do nich między innymi błonnik, związki mineralne tj. potas, magnez, fosfor czy kwas foliowy.

209, 2018

Nadkwasota

2 września, 2018|Choroby|

Nadkwasota to bardzo nieprzyjemna dolegliwość układu pokarmowego, która powoduje duży dyskomfort. Przyczyną jej powstawania może być między innymi długotrwały stres, alkohol czy spożywanie nieregularnych posiłków. Jakie mogą być inne przyczyny nadkwasoty oraz jak powinno się ją leczyć? Sprawdźmy.

3008, 2018

Kreatyna

30 sierpnia, 2018|Chemia|

Kreatyna stanowi obecnie jeden z najbardziej popularnych sportowych suplementów, który pomocny jest w zwiększaniu siły mięśniowej. Jej dawkowanie polega na przyjmowaniu niewielkich ilości co kilka godzin przez siedem dni. Jakie działanie wykazuje kreatyna oraz jak jeszcze zaleca się ją dawkować? Podpowiadamy.

2908, 2018

Zapalenie spojówek

29 sierpnia, 2018|Choroby|

Zapalenie spojówek zalicza się do jednych z najczęstszych schorzeń oczu. Polega na zapaleniu błony śluzowej powieki. Sprawdźmy jakie są przyczyny tej dolegliwości, czym się objawia oraz jak należy ją leczyć.

2808, 2018

Kortyzol

28 sierpnia, 2018|Hormony|

Kortyzol to organiczny związek chemiczny, który należy do grupy naturalnych hormonów glikokortykosteroidowych. Wytwarzany jest przez korę nadnerczy. Warto zaznaczyć, że krótkie działanie kortyzolu wcale nie [...]

Przejdź do góry