Jagody inkaskie – charakterystyka
Jagody inkaskie w Polsce traktowane są głównie jako ozdobne rośliny doniczkowe. Naturalnie jednak wykazują dużo większe rozmiary oraz posiadają owoce o intrygującym smaku. Czym są jagody inkaskie oraz jakie właściwości wykazują?
Piołun – właściwości i zastosowanie
Piołun to roślina często stosowana w medycynie naturalnej, ze względu na dużą ilość prozdrowotnych właściwości. Co należy wiedzieć na temat tej rośliny oraz dlaczego warto włączać ją do codziennej diety?
Dieta ketogeniczna – czym jest?
Dieta ketogeniczna to tzw. dieta wysokotłuszczowa, a zarazem niskowęglowodanowa. W trakcie jej stosowania organizmowi dostarcza się tłuszcze, które stanowią główne źródło energii. Co kryje w sobie dieta ketogenna oraz o czym warto pamiętać podczas jej stosowania?
Zioła na pasożyty
Zioła to jeden z naturalnych sposobów odrobaczania ludzkiego organizmu. W Polsce kuracje tego typu wykonuje się dość rzadko, choć należy wiedzieć, że przynoszą dobre efekty. Na jakie zioła warto się zdecydować, aby zyskać zdrowie i lepsze samopoczucie?
Kolagen i kwas hialuronowy przyjmowany jednocześnie
Pytanie Witam, chciałam zapytać czy można spożywać kolagen i kwas hialuronowy razem jako kuracje czy to będzie za dużo jednocześnie? Do tego przy okazji chciałam [...]
Sok z pokrzywy – powody, dla których warto go pić
Sok z pokrzywy wykazuje szeroki wpływ na nasze zdrowie. Wzmacnia odporność organizmu, usuwa nadmiar toksyn oraz uzupełnia niedobory witaminowe. Co jeszcze sprawia, że napój ten warto włączyć do codziennej diety? Oto powody, dla których warto pić sok z pokrzywy.
Naparstnica – prozdrowotne właściwości
Naparstnica to roślina lecznicza, która znalazła zastosowanie m.in. w chorobach serca i pęcherza moczowego. Należy jednak na nią uważać, ponieważ jest również trująca, a spożycie jej w nadmiernych dawkach, skutkować może nawet śmiercią.
Kawa z cykorii – dlaczego warto ją pić?
Kawa z cykorii nie zawiera w swym składzie kofeiny w związku z tym spożywana w nadmiarze nie wpływa negatywnie na funkcjonowanie organizmu. Jej regularne przyjmowanie wyrównuje poziom cholesterolu we krwi, a także wspomaga procesy trawienne.
Domowy tonik do twarzy
Domowy tonik do twarzy to wbrew pozorom łatwa i szybka alternatywa dla preparatów pielęgnacyjnych pochodzących z drogerii. Jego dużą zaletą jest to, że ze względu na samodzielne wykonanie jesteśmy pewni użytych składników. W związku z tym mamy większe bezpieczeństwo oraz przyjemność z jego stosowania.
Serdecznik pospolity
Serdecznik pospolity to wbrew pozorom roślina powszechnie występująca w Polsce, którą ceni się ze względu na właściwości wzmacniające pracę mięśnia sercowego. W związku z tym często rekomenduje się tę roślinę jako naturalny lek w tachykardii czy nadciśnieniu.
Wapno na alergię
Wapno na alergię, w postaci rozpuszczalnej do picia, stosuje się w przypadku kataru siennego, wysypki skórnej czy łzawienia oczu. Objawy te bowiem występują głównie wiosną, kiedy cała otaczająca nas roślinność budzi się do życia. Mimo że tego rodzaju symptomy nie należą do groźnych to jednak nie wolno ich lekceważyć.
Zioła na poprawę humoru
Nadmiar codziennych obowiązków, stres oraz negatywne emocje sprawiają, że stajemy się przygnębieni, apatyczni oraz zaczyna brakować nam motywacji. Dobrym sposobem na te dolegliwości są zioła na poprawę humoru, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to dodatkowo aura odbija się na naszym samopoczuciu. Jak temu zaradzić? Na szczęście istnieją naturalne sposoby, aby zwalczyć zły humor oraz codziennie odczuwać energię i motywację do pracy.
Saponiny – czym są i jak działają?
Saponiny to związki pochodzenia naturalnego, które często wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Jednak, mimo że znajdują zastosowanie w takim kierunku, mogą stanowić również zagrożenie dla naszego zdrowia. Wszystko dlatego, że niektóre z nich uznawane są za trujące. Czym dokładnie są saponiny oraz na czym polega ich działanie?
Herbata z cytryną – szkodzi czy pomaga?
Herbata z cytryną to napój doskonale znany każdemu. W Polsce ceniony jest przede wszystkim za właściwości rozgrzewające, a dzięki temu redukujące objawy przeziębienia i grypy. Jednak w ostatnim czasie pojawiają się informacje, że połączenie tych dwóch składników może powodować przykre konsekwencje dla naszego zdrowia. Jak jest naprawdę? Czy herbata z cytryną szkodzi czy pomaga?
Teina – czym jest i jakie właściwości wykazuje?
Teina to związek, który kojarzy się głównie z herbatą. I bardzo słusznie. To właśnie ona odpowiada za właściwości pobudzające napoju herbacianego. Związek ten powszechnie znany jest jako substancja psychoaktywna. Może przyczyniać się do różnych reakcji ze strony organizmu, zarówno tych pozytywnych jak i negatywnych. Czym dokładnie jest teina oraz jak wpływa na nasze zdrowie?
Dziewanna – jak wpływa na nasze zdrowie?
Dziewanna to roślina, która największe zastosowanie znalazła w ziołolecznictwie. W dziedzinie tej wykorzystuje się jej właściwości w przypadku zaburzeń miesiączkowania, a także w chorobach układu [...]
Co pić w upalne dni?
Co pić w upalne dni? Wielu z nas zastanawia się nad tym, kiedy przyjdą wysokie temperatury. Jednym z najlepszych rozwiązań jest woda, która nie tylko nawodnia organizm, ale również orzeźwia i gasi pragnienie. Co jeszcze warto pić, kiedy panuje gorące lato? Oto wskazówki.
Lecytyna – właściwości i źródła
Lecytyna jest elementem budulcowym każdej komórki naszego organizmu. Zdarza się jednak tak, że ustrój nie jest w stanie wyprodukować jej we właściwej ilości. W takiej sytuacji należy lecytynę dostarczyć z zewnątrz, w konkretnych produktach spożywczych lub w postaci suplementów diety.
Uczulenie na słońce – przyczyny, objawy, leczenie
Uczulenie na słońce może pojawić się już wiosną, kiedy to ilość słońca jest na tyle duża, że może wywołać reakcję uczuleniową. Jednym z objawów tego zjawiska jest wysypka skórna, która może powodować świąd, a w efekcie mocne podrażnienie naskórka. Fotouczulenie może wystąpić również na skutek reakcji ze strony słońca oraz stosowania niektórych leków lub kosmetyków.
Karotenoidy – czym są i jak działają?
Karotenoidy to naturalne związki chemiczne będące prekursorem witaminy A. To właśnie dzięki nim owoce i warzywa zawdzięczają swój żółty, pomarańczowy oraz czerwony kolor. Ciekawostką jest, [...]