Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
103, 2019

Lipa – właściwości lecznicze

1 marca, 2019|Rośliny świata|

Lipa przez wielu uznawana jest za roślinę o właściwościach leczniczych. Jej cenne działanie powinny docenić w szczególności osoby z bólem gardła oraz katarem. Jak jeszcze lipa wpływa na nasze zdrowie? Oto nasze wskazówki.

2802, 2019

Daktyle – dlaczego warto je jeść?

28 lutego, 2019|Owoce świata|

Daktyle w szczególności doceniają sportowcy. Zarówno suszone jak i świeże stanowią źródło wielu składników pokarmowych jak np. cukry proste, glikogen, a także potas. Ze względu na dużą zawartość związków odżywczych daktyle wykazują szeroki wpływ na nasz organizm. Łagodzą objawy menopauzy, zapobiegają miażdżycy, a także zwalczają problem z zaparciami. Jak jeszcze przekąska ta wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść daktyle? Oto odpowiedź.

2802, 2019

Wole tarczycy – przyczyny, leczenie

28 lutego, 2019|Zdrowie|

Wole tarczycy to występujące powiększenie gruczołów tarczycy, które mogą wywoływać różne czynniki. Objawia się ono stosunkowo nienaturalnym wzrostem objętości obszaru w obrębie szyi w łuku aorty lub poniżej mostka. Co przyczynia się do powstawania tej dolegliwości oraz jak należy ją leczyć? Oto wskazówki.

2702, 2019

Nitkowanie zębów – jak robić to właściwie?

27 lutego, 2019|Zdrowie|

Nitkowanie zębów to kluczowy element właściwej higieny jamy ustnej. W wyniku tak prostych kroków jesteśmy w stanie dokładnie wyczyścić przestrzenie między zębami, które są trudno dostępne dla tradycyjnej szczoteczki. Jak więc właściwie wykonywać nitkowanie oraz czym może grozić jego brak stosowania? Podpowiadamy.

2702, 2019

Dawkowanie witaminy C

27 lutego, 2019|Witamina C|

Dawkowanie witaminy C uzależnione jest od wieku, płci oraz masy ciała. Zapotrzebowanie zmienia się w zależności od pory roku i miejsca zamieszkania. Najwięcej witaminy C znajduje się w owocach, warzywach oraz ziołach. Uznaje się, że urozmaicona, zdrowa dieta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, warto jednak znać jego normy, a także źródła jej pochodzenia.

2602, 2019

Wyciąg z ogórka – właściwości pielęgnacyjne

26 lutego, 2019|Zdrowie|

Wyciąg z ogórka jak i sam ogórek to doskonały, naturalny kosmetyk, który kompleksowo pielęgnuje naszą skórę. Dogłębnie oczyszcza, nawilża, łagodzi podrażnienia, a także zmniejsza widoczne na niej przebarwienia. Jakie inne właściwości pielęgnacyjne posiada wyciąg z ogórka oraz gdzie znalazł zastosowanie? Podpowiadamy.

2602, 2019

Biotyna na włosy

26 lutego, 2019|Biotyna|

Biotyna (zwana witaminą H bądź B7) należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Odpowiada między innymi za prawidłowy przebieg przemiany białek i tłuszczy oraz utrzymanie równowagi pomiędzy podażą substancji odżywczych a endogenną syntezą nowych związków, zależnie od zapotrzebowania organizmu.

2502, 2019

Co ma najwięcej witaminy C?

25 lutego, 2019|Witamina C|

Co ma najwięcej witaminy C? To pytanie często zastanawia osoby dbające o zdrowie i urozmaiconą dietę. Witamina C (inaczej kwas L-askorbinowy) jest najpopularniejszą witaminą. Charakteryzuje się wielokierunkowym działaniem na organizm człowieka i dużą aktywnością biologiczną. Witamina C jest produktem nietrwałym, jej straty w procesie gotowania sięgają nawet 50%-70%. Warto wiedzieć co ma najwięcej witaminy C, aby szybko i skutecznie uzupełnić jej niedobory, zwłaszcza jesienno-zimową porą, gdy osłabiony organizm domaga się produktów zwiększających odporność.

2102, 2019

Kozłek lekarski

21 lutego, 2019|Rośliny świata|

Kozłek lekarski to jedno z najczęściej stosowanych ziół na sen jak i uspokojenie. Mimo to roślina  znalazła zastosowanie również w innych dolegliwościach organizmu. Wykorzystuje się ją w przypadku bolesnych miesiączek oraz zaburzeń ze strony układu pokarmowego, ponieważ charakteryzuje się działaniem rozkurczowym. Jakie inne właściwości wykazuje kozłek lekarski oraz gdzie jeszcze znalazł zastosowanie? Oto wskazówki.

1902, 2019

Kalafior

19 lutego, 2019|Rośliny świata|

Kalafior nie bez powodu bardzo często gości na naszych stołach. Jego spożywanie chroni przed rozwojem chorób nowotworowych, wrzodami żołądka, a także łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Jak jeszcze warzywo to wpływa na nasze zdrowie oraz dlaczego warto je jeść? Podpowiadamy.

1802, 2019

Marchewka

18 lutego, 2019|Rośliny świata|

Marchewka jest warzywem o szerokich właściwościach leczniczych. Spowalnia procesy starzenia się skóry, warunkuje dobre widzenie, a także wzmacnia system odpornościowy organizmu. Jak jeszcze warzywo to wpływa na nasze zdrowie? Oto podpowiedź.

1502, 2019

Banan

15 lutego, 2019|Owoce świata|

Banan to owoc, który prawdopodobnie uprawiano już 7000 lat temu. Od wieków ceniony jest za swój przyjemnie słodki smak oraz szereg właściwości zdrowotnych. Banany stanowią źródło skrobi, która dostarcza organizmowi energię, a obecny w nich potas zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową. Co jeszcze kryje w sobie banan oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Oto wskazówki.

1402, 2019

Brzoskwinia – dlaczego warto ją jeść?

14 lutego, 2019|Owoce świata|

Brzoskwinia to jedno z najsmaczniejszych owoców, które występuje w Polsce. Jest słodka, soczysta, kusi swym smakiem oraz zapachem. Ponadto jej regularne spożywanie przynosi zdrowiu wiele dobrego. Zapobiegają anemii, zaparciom oraz wpływają na regulację poziomu cholesterolu. Co kryje w sobie brzoskwinia oraz jak jeszcze wpływa na nasz organizm? Podpowiadamy.

1202, 2019

Pomidor – moc witamin i minerałów

12 lutego, 2019|Rośliny świata|

Pomidor to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych warzyw. Jego największą zaletą jest obecność likopenu, naturalnego antyoksydantu, który wykazuje szereg korzystnych działań na organizm człowieka. Najczęściej korzystamy z ze świeżych pomidorów, choć suszone, smażone czy grillowane to również dobry wybór. Co kryje w sobie to warzywo oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Podpowiadamy.

1102, 2019

Sól kamienna

11 lutego, 2019|Produkty, Uncategorized|

Sól kamienna znana również pod nazwą halityt, stanowi główne źródło soli na całym świecie. To właśnie z jej skał pozyskiwana jest sól kuchenna czy sól warzona. Mimo wielu niekorzystnych informacji na temat soli akurat ten konkretny jej rodzaj ubiega się o tytuł produktu korzystnie wpływającego na zdrowie człowieka. Jednak czy rzeczywiście tak jest?

802, 2019

Kawior – ekskluzywny owoc morza

8 lutego, 2019|Uncategorized|

Kawior uważa się za produkt luksusowy, do którego nie wszyscy mają dostęp. Należy on również do żywności, która wzbudza skrajne emocje. Jedni go nie znoszą, inni z kolei uwielbiają, płacąc za jedną puszkę 25 tysięcy euro. Czym jest kawior oraz jakie właściwości odżywcze posiada? Oto wskazówki.

702, 2019

Kwasy tłuszczowe Omega 3

7 lutego, 2019|Tłuszcze Omega 3|

Kwasy tłuszczowe omega-3 to jeden z najważniejszych składników każdego rodzaju diety. Charakteryzują się działaniem przeciwnowotworowym, regulują poziom cholesterolu we krwi oraz wspierają prawidłową pracę serca. Jednak w jakich produktach można je znaleźć? Przedstawiamy zatem główne źródła kwasów omega-3.

602, 2019

Maść końska – wpływ na zdrowie człowieka

6 lutego, 2019|Zdrowie|

Maść końska posiada nieco mylną nazwę, ponieważ mocno sugeruje, że nie jest przeznaczona do stosowania przez ludzi. Jak się okazuje pod jej nazwą kryją się balsamy, które wykorzystuje się w przypadku dolegliwości kostno-szkieletowych. Czym dokładnie jest maść końska oraz jak wpływa na zdrowie człowieka? Podpowiadamy.

502, 2019

Domowe sposoby na zapalenie zatok

5 lutego, 2019|Zdrowie|

Zapalenie zatok to przypadłość, która zwykle występuje w okresie jesienno-zimowym. Schorzenie to daje nieprzyjemne objawy, do których zalicza się zatkany nos, ból głowy i uczucie rozpierania. Mimo fatalnego samopoczucia i uciążliwych symptomów choroby, nie zawsze wymagana jest kontrola lekarska. Domowe sposoby na zatoki mogą okazać się wystarczające do pokonania tej choroby.

Przejdź do góry