Flawonoidy
Flawonoidy wykazują bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Posiadają właściwości przeciwzapalne, odmładzające, a także chronią organizm przed szkodliwym działaniem promieni UV. Czym dokładnie są flawonoidy oraz dlaczego są tak ważnym składnikiem pokarmowym? Podpowiadamy.
Soczewica
Soczewica to doskonałe źródło białka, które może stanowić alternatywę dla mięsa. Ponadto zawiera dużo błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Dlaczego warto wprowadzić to warzywo do diety, oraz która z dostępnych odmian na rynku spożywczym jest najzdrowsza? Podpowiadamy.
Drzewo sandałowe – właściwości
Drzewo sandałowe występuje aż w 9 gatunkach, które zlokalizowane są na terenach nizinnych Australii, Azji południowo-wschodniej oraz na wyspach Pacyfiku. Czym się charakteryzuje oraz jakie właściwości posiada ta roślina? Oto wskazówki.
Cukier
Cukier uważany był niegdyś za źródło zdrowia i energii. Dziś jednak uznawany jest za przyczynę wielu chorób cywilizacyjnych. Poznajmy zatem jak cukier wpływa na nasze zdrowie oraz jakie są jego podstawowe rodzaje.
Aronia – co w sobie kryje?
Aronia jest popularnym owocem, często sadzonym w przydomowych ogródkach. Jej owoce są bardzo wartościowe ze względu na swój bogaty skład. Jakie składniki odżywcze kryje więc w sobie aronia oraz gdzie znalazła największe zastosowanie? Oto wskazówki.
Kolagen w pożywieniu – źródła
Kolagen w pożywieniu może znajdować się w różnego rodzaju produktach. Nie bez powodu dietetycy oraz specjaliści żywieniowi zalecają aby ten składnik jak najczęściej występował w diecie. Kolagen bowiem zapobiega zmarszczkom, zapewnia skórze jędrność, elastyczność oraz utrzymuje stawy we właściwej kondycji. W jakich produktach więc go szukać? Poznajmy bliżej źródła kolagenu w pożywieniu.
Kamfora – właściwości i zastosowanie
Kamfora jest organicznym związkiem pochodzenia roślinnego. Otrzymuje się ją z drewna cynamonowca kamforowego, który charakteryzuje się szerokimi właściwościami leczniczymi. Jak więc wpływa na zdrowie człowieka oraz gdzie znalazła zastosowanie? Podpowiadamy.
Olejki eteryczne
Olejki eteryczne wykazują właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Nie bez powodu więc chętnie wykorzystuje się je w medycynie naturalnej i dziedzinie kosmetologii. Czym dokładnie są, jak działają olejki eteryczne oraz na czym polega ich proces produkcji? Podpowiadamy.
Borowina – właściwości, które warto znać
Borowina to naturalny torf, który charakteryzuje się szerokimi właściwościami leczniczymi. Dzięki nim wykorzystuje się ją zarówno w medycynie naturalnej, kosmetologii jaki i leczeniu uzdrowiskowym. Czym dokładnie jest borowina oraz jak wpływa na zdrowie człowieka? Podpowiadamy.
Najlepsza Spirulina – na co zwrócić uwagę?
Jestem zainteresowana zakupem spiruliny. Jednak czytając różne artykuły o spirulinie kilkakrotnie trafiłam na wiadomość, aby sprawdzić przed zakupem czy została sprawdzona pod kątem zanieczyszczeń. Występowanie w niej ...
Ostropest plamisty
Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina, której cenne właściwości doceniane były już w średniowieczu. Wykorzystywana była w celu oczyszczenia organizmu z nadmiaru toksyn oraz do przywracania właściwej pracy wątroby. Obecnie ostropest plamisty stosuje się we wspomaganiu leczenia wirusowego zapalenia wątroby (WZW) typu A, B i C oraz u osób mających problem z alkoholem. Sprawdźmy jakie inne działanie wykazuje ta roślina oraz gdzie znalazła zastosowanie.
Sól morska – zalety i zastosowanie
Sól morska stanowi jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym świecie. Co odróżnia ją od pozostałych jej rodzajów oraz czy rzeczywiście jest aż tak zdrowa? Oto najważniejsze zalety soli morskiej oraz jej zastosowanie.
Jagody acai – najważniejsze właściwości
Jagody acai to niewielkich rozmiarów, ciemnofioletowe owoce pochodzące z terenów Puszczy Amazońskiej. W ostatnich czasach wiele słyszy się o ich zbawiennym działaniu na nasze zdrowie. Wszystko dlatego, że stanowią doskonałe źródło dużej ilości witamin oraz antyoksydantów. Poznajmy zatem najważniejsze ich właściwości lecznicze.
Ciecierzyca – właściwości i zastosowanie
Ciecierzyca, inaczej nazywana cieciorką lub grochem włoskim, posiada wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia. Do jej głównych zadań należy niwelowanie zaparć, wspomaganie odchudzania oraz regulacja poziomu cholesterolu we krwi. Jakie inne właściwości posiada ciecierzyca? Podpowiadamy.
Zmęczenie
Zmęczenie spowodowane jest zazwyczaj niewłaściwym stylem życia. Objawia się niewyspaniem lub brakiem ochoty na wiele codziennych czynności. Mimo że nie dają one zwykle powodów do zmartwień, nie należy bagatelizować takich sygnałów. Zbyt długa ich obecność może zwiastować stany chorobowe organizmu takie jak np. anemię lub zakażenie układu moczowego.
Co jeść aby schudnąć?
Co jeść aby schudnąć? To pytanie zadaje sobie wiele osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Błędne myślenie wskazuje aby podczas diety wyeliminować z niej wszelkiego rodzaju tłuszcze. Jednak aby zdrowo schudnąć należy je spożywać, ale tylko te zdrowe. Jak więc powinna wyglądać dieta osób odchudzających się? Oto produkty, których nie powinno zabraknąć w ich codziennym menu.
Antyoksydanty
Antyoksydanty to szeroka grupa związków chemicznych występująca w przyrodzie, których zadaniem jest neutralizowanie działania szkodliwych wolnych rodników. Ich dodatkową funkcją jest spowalnianie procesów starzenia się organizmu oraz jego ochrona przed rozwojem różnych chorób. Jakie inne działanie wykazują antyoksydanty oraz gdzie szukać tych wartościowych związków? Podpowiadamy.
Palma sabałowa
Palma sabałowa, nazywana również bocznią piłkowaną, stosowana jest głównie w leczeniu chorób układu moczowego. Jej spożywanie zaleca się przede wszystkim mężczyznom, którzy posiadają problem z przerostem gruczołu krokowego, zapaleniem jąder czy problemami z erekcją. Dla kogo jeszcze polecane jest jej stosowanie? Podpowiadamy.
Pęknięte naczynko w oku – przyczyny i leczenie
Pęknięte naczynko w oku należy do najczęstszych dolegliwości w obrębie narządu wzroku. Kiedy dochodzi do takiej sytuacji, należy bezzwłocznie udać się do okulisty. Mimo że zjawisko to z reguły nie powoduje poważnych dolegliwości, wymaga jednak wizyty lekarskiej. Przyjrzyjmy się dokładnie czym objawia się pęknięte naczynko w oku oraz jak je leczyć.
Tarta z jabłkami i kruszonką
Tarta z jabłkami to pyszny wypiek, który praktyczne nigdy się nie nudzi i zawsze jest na niego czas. Jest smaczna, rozpływająca się, a zarazem krucha z delikatnym posmakiem cynamonu. Przepis polecamy szczególnie osobą, które nie tolerują glutenu.