Spirulina a układ krwionośny
Algi z rodzaju Spirulina wykazują korzystne działanie na układy krwionośny i krwiotwórczy. W dość dużym zakresie stosowanie suplementów zawierających Spirulinę może wspomagać terapię i profilaktykę chorób układu krążenia, a także stanowić działanie wspierające w leczeniu anemii.
Spirulina i Chlorella – zastosowania alternatywne
Najczęściej algi z rodzaju Spirulina, podobnie jak Chlorella, stosuje się jako naturalne suplementy diety. Ich wszechstronne działanie sprawia, że w zasadzie nie będą potrzebne inne [...]
Superżywność masz już w szafce
Najczęściej reklamuje się superżywność pochodzącą z bardzo dalekich krain geograficznych: Dalekiego Wschodu, Afryki albo Ameryki Południowej. Są to oczywiście produkty drogie, choć nie powinny nimi być, bo jednym z podstawowych wymogów definicyjnych superfoods jest duża dostępność, co teoretycznie powinno przełożyć się na niską cenę. Jednak możesz się tym nie przejmować, bo wiele bardzo korzystnych dla zdrowia artykułów spożywczych już masz w domu, a w inne bez problemu się zaopatrzysz.
Jak prawidłowo siedzieć?
Szczególnie w dzisiejszych czasach należy wiedzieć jak prawidłowo siedzieć, aby nie szkodzić zdrowiu. Wiele osób spędza dziennie kilka, a nawet kilkanaście godzin siedząc. Praca zdalna [...]
Prebiotyki
Prebiotyki to specyficzna grupa suplementów diety. Nie działają one bezpośrednio na organizm (z pewnymi wyjątkami, o czym później), ale stanowią pożywkę dla mikroflory jelitowej. Czy [...]
Probiotyki – fakty i mity
Probiotyki, czyli preparaty zawierające komórki bakteryjne gatunków współtworzących tzw. mikroflorę jelitową, zalecane są (przynajmniej według producentów) w bardzo licznych przypadkach. Jednak w praktyce okazuje się, że wiele z tych wskazań to jedynie zachęta do zakupu, niepoparta żadnymi racjonalnymi przesłankami na poziomie biologii człowieka.
Flora jelitowa
Kwestia flory jelitowej (jakkolwiek określenie to jest z naukowego punktu widzenia niepoprawne, a używane tylko z braku lepszego) jest podnoszona przy okazji dyskusji o bardzo wielu różnych suplementach, które miałyby ją wzbogacać, utrzymywać, kontrolować lub poprawiać warunki rozwoju pożytecznych mikrobów. Co trzeba wiedzieć o florze jelitowej, żeby właściwie o nią zadbać?
Roślina, która pokonała rybę
Od wielu lat zaleceniem dietetyków jest dołączanie do diety ryb. Ta chwalebna idea wynika z chęci dostarczania większej ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jednak po badaniach wielu gatunków roślin okazało się, że ryby niekoniecznie są optymalnym ich źródłem. Obecnie sugeruje się dołączenie do diety nasion pachnotki, czyli azjatyckiej rośliny z rodzaju Perilla.
Najczęściej pomijana superżywność – zielona herbata
Osobom odpowiedzialnym za promocję poszczególnych artykułów ochrzczonych mianem superfoods bardzo zależy na tym, aby jako szczególnie korzystne przedstawić te rośliny, które są trudno dostępne i najczęściej bardzo drogie, a przez to pomija się moc napoju tak zwyczajnego, jak zielona herbata.
Bambus zamiast skrzypu? To się opłaca!
Bambus jest jedną z najważniejszych roślin żywieniowych Dalekiego Wschodu. Wielokrotnie z różnych powodów był uznawany za superżywność, a następnie okazywało się, że w sensacji więcej było prasowego zachwytu niż rzeczywistych podstaw, jednak jest coś, co warto przy tej okazji podkreślić.
Czarny kminek nie tylko jako suplement
Przyjmowanie oleju z czarnego kminku jako suplementu nie jest jedyną możliwością. Jednym z największych skarbów ukrytych w nasionach czarnuszki są olejki eteryczne – lotne, organiczne substancje chemiczne, które mogą wywierać różnorakie działanie biologiczne. Z tego powodu z czarnuszki przygotowuje się nie tylko olej, ale także olejek, natomiast typowy olej można również stosować inaczej niż tylko jako suplement.
Czarny kminek i alergie
Czarny kminek jest bardzo specyficznym suplementem diety, ponieważ może w różny sposób – pośredni i bezpośredni, wpływać na układ immunologiczny. Ma to duże znaczenie na przykład w przypadku osób cierpiących na alergię i właśnie to będzie tematem tego artykułu.
Chlorella „lekiem” na trudne czasy
XXI wiek nie jest zdecydowanie najlepszym czasem do życia: rosnące zanieczyszczenie, stres, pęd ku karierze i ciągły wyścig szczurów, dominacja pieniądza, coraz mnie okazji do obcowania z naturą – wszystko może być powodem poważnych chorób w zasadzie wszystkich układów, jakie składają się na ludzki organizm. Jakoś trzeba się więc przed nimi obronić, ale nie jest to wcale łatwe.
Soja
Soja jest jedną z tych roślin, co do których w zasadzie nie można mieć wątpliwości, że zasługują na tytuł superżywności. Stanowi podstawowy element diety (oczywiście [...]
Goji vs jęczmień
Aktualizacja: 7 lipca 2022
Młody jęczmień i jagody goji są często przedstawiane jako alternatywa, co udaje się wykorzystać w kampaniach marketingowych produktów. Prawda jest [...]
Algi i zarzuty dotyczące przyswajalności
Algi takie jak Chlorella czy Spirulina są reklamowane jako jedne z najlepszych suplementów diety. Nie brakuje jednak ich krytyków, którzy wśród wielu mniej lub bardziej zasadnych zarzutów często wystosowują również i ten, że przyswajalność alg jest niewielka, bo one same są dla ludzi niestrawne. Ponieważ podobny problem pojawia się praktycznie przy wielu roślinnych suplementach, warto na sprawę całą spojrzeć szerzej i zobaczyć, co na ten temat mówią nauki biologiczne.
Sok czy napój z suszu? Jaką formę jęczmienia warto wybrać?
Suszony sok wyciśnięty z zielonego jęczmienia i susz trawy jęczmiennej to dwie najpopularniejsze formy tego samego w gruncie rzeczy suplementu diety. Jednak fakt, że pochodzą nawet od tego samego producenta i z jęczmienia uprawianego na tej samej plantacji nie oznacza jeszcze, że obie formy będą równie skuteczne.
Młody jęczmień i rak: fakty i mity
Już uważany za ojca medycyny Hipokrates stwierdził, że „człowiek rodzi się zdrowy, a wszystkie choroby przychodzą przez usta”. Dziś można by było znaleźć parę wyjątków, można jednak uznać, że w wielu przypadkach twierdzenie to jest całkowicie prawdziwe. Rozumieć je jednak należy podwójnie: nie tylko to co szkodliwe przyjmujemy razem z pokarmem, ale wielu chorobom pozwalamy się rozwijać, ponieważ odżywiamy się niewłaściwie.