Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1101, 2015

Spirulina a układ krwionośny

11 stycznia, 2015|Spirulina Platensis|

Algi z rodzaju Spirulina wykazują korzystne działanie na układy krwionośny i krwiotwórczy. W dość dużym zakresie stosowanie suplementów zawierających Spirulinę może wspomagać terapię i profilaktykę chorób układu krążenia, a także stanowić działanie wspierające w leczeniu anemii.

2411, 2014

Superżywność masz już w szafce

24 listopada, 2014|Wskazówki zdrowotne|

Najczęściej reklamuje się superżywność pochodzącą z bardzo dalekich krain geograficznych: Dalekiego Wschodu, Afryki albo Ameryki Południowej. Są to oczywiście produkty drogie, choć nie powinny nimi być, bo jednym z podstawowych wymogów definicyjnych superfoods jest duża dostępność, co teoretycznie powinno przełożyć się na niską cenę. Jednak możesz się tym nie przejmować, bo wiele bardzo korzystnych dla zdrowia artykułów spożywczych już masz w domu, a w inne bez problemu się zaopatrzysz.

1611, 2014

Prebiotyki

16 listopada, 2014|Dieta|

Prebiotyki to specyficzna grupa suplementów diety. Nie działają one bezpośrednio na organizm (z pewnymi wyjątkami, o czym później), ale stanowią pożywkę dla mikroflory jelitowej. Czy [...]

1211, 2014

Probiotyki – fakty i mity

12 listopada, 2014|Dieta|

Probiotyki, czyli preparaty zawierające komórki bakteryjne gatunków współtworzących tzw. mikroflorę jelitową, zalecane są (przynajmniej według producentów) w bardzo licznych przypadkach. Jednak w praktyce okazuje się, że wiele z tych wskazań to jedynie zachęta do zakupu, niepoparta żadnymi racjonalnymi przesłankami na poziomie biologii człowieka.

811, 2014

Flora jelitowa

8 listopada, 2014|Fizjologia|

Kwestia flory jelitowej (jakkolwiek określenie to jest z naukowego punktu widzenia niepoprawne, a używane tylko z braku lepszego) jest podnoszona przy okazji dyskusji o bardzo wielu różnych suplementach, które miałyby ją wzbogacać, utrzymywać, kontrolować lub poprawiać warunki rozwoju pożytecznych mikrobów. Co trzeba wiedzieć o florze jelitowej, żeby właściwie o nią zadbać?

611, 2014

Roślina, która pokonała rybę

6 listopada, 2014|Artykuły|

Od wielu lat zaleceniem dietetyków jest dołączanie do diety ryb. Ta chwalebna idea wynika z chęci dostarczania większej ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jednak po badaniach wielu gatunków roślin okazało się, że ryby niekoniecznie są optymalnym ich źródłem. Obecnie sugeruje się dołączenie do diety nasion pachnotki, czyli azjatyckiej rośliny z rodzaju Perilla.

2910, 2014

Bambus zamiast skrzypu? To się opłaca!

29 października, 2014|Wskazówki zdrowotne|

Bambus jest jedną z najważniejszych roślin żywieniowych Dalekiego Wschodu. Wielokrotnie z różnych powodów był uznawany za superżywność, a następnie okazywało się, że w sensacji więcej było prasowego zachwytu niż rzeczywistych podstaw, jednak jest coś, co warto przy tej okazji podkreślić.

2410, 2014

Czarny kminek nie tylko jako suplement

24 października, 2014|Czarny kminek (czarnuszka siewna)|

Przyjmowanie oleju z czarnego kminku jako suplementu nie jest jedyną możliwością. Jednym z największych skarbów ukrytych w nasionach czarnuszki są olejki eteryczne – lotne, organiczne substancje chemiczne, które mogą wywierać różnorakie działanie biologiczne. Z tego powodu z czarnuszki przygotowuje się nie tylko olej, ale także olejek, natomiast typowy olej można również stosować inaczej niż tylko jako suplement.

2210, 2014

Czarny kminek i alergie

22 października, 2014|Czarny kminek (czarnuszka siewna)|

Czarny kminek jest bardzo specyficznym suplementem diety, ponieważ może w różny sposób – pośredni i bezpośredni, wpływać na układ immunologiczny. Ma to duże znaczenie na przykład w przypadku osób cierpiących na alergię i właśnie to będzie tematem tego artykułu.

2010, 2014

Chlorella „lekiem” na trudne czasy

20 października, 2014|Chlorella|

XXI wiek nie jest zdecydowanie najlepszym czasem do życia: rosnące zanieczyszczenie, stres, pęd ku karierze i ciągły wyścig szczurów, dominacja pieniądza, coraz mnie okazji do obcowania z naturą – wszystko może być powodem poważnych chorób w zasadzie wszystkich układów, jakie składają się na ludzki organizm. Jakoś trzeba się więc przed nimi obronić, ale nie jest to wcale łatwe.

1810, 2014

Soja

18 października, 2014|Produkty|

Soja jest jedną z tych roślin, co do których w zasadzie nie można mieć wątpliwości, że zasługują na tytuł superżywności. Stanowi podstawowy element diety (oczywiście [...]

2809, 2014

Goji vs jęczmień

28 września, 2014|Wskazówki zdrowotne|

Aktualizacja: 7 lipca 2022

Młody jęczmień i jagody goji są często przedstawiane jako alternatywa, co udaje się wykorzystać w kampaniach marketingowych produktów. Prawda jest [...]

2709, 2014

Algi i zarzuty dotyczące przyswajalności

27 września, 2014|Algi|

Algi takie jak Chlorella czy Spirulina są reklamowane jako jedne z najlepszych suplementów diety. Nie brakuje jednak ich krytyków, którzy wśród wielu mniej lub bardziej zasadnych zarzutów często wystosowują również i ten, że przyswajalność alg jest niewielka, bo one same są dla ludzi niestrawne. Ponieważ podobny problem pojawia się praktycznie przy wielu roślinnych suplementach, warto na sprawę całą spojrzeć szerzej i zobaczyć, co na ten temat mówią nauki biologiczne.

2109, 2014

Młody jęczmień i rak: fakty i mity

21 września, 2014|Trawa jęczmienna|

Już uważany za ojca medycyny Hipokrates stwierdził, że „człowiek rodzi się zdrowy, a wszystkie choroby przychodzą przez usta”. Dziś można by było znaleźć parę wyjątków, można jednak uznać, że w wielu przypadkach twierdzenie to jest całkowicie prawdziwe. Rozumieć je jednak należy podwójnie: nie tylko to co szkodliwe przyjmujemy razem z pokarmem, ale wielu chorobom pozwalamy się rozwijać, ponieważ odżywiamy się niewłaściwie.

Przejdź do góry