Witamina D
Witamina D znana jest doskonale, jednak w większości tylko z reklam, a nie z tego co rzeczywiście przynosi wiedzę. A tak naprawdę ma ona więcej możliwości, [...]
Trawienie i suplementacja
edną z najważniejszych i najsilniej podkreślanych w materiałach promocyjnych suplementów diety własnością jest bardzo wysoka wchłanialność. W tym artykule rozprawimy się z kilkoma najpowszechniejszymi mitami, w które wierzysz być może i Ty, a tym samym tracisz możliwość wyboru rzeczywiście najlepszego suplementu.
Działanie kolagenu
Działanie kolagenu często poddaje się w wątpliwość. Jednym z budzących największe obecnie emocje suplementów diety jest właśnie kolagen. Zbudowano je najpierw wokół kolagenu kosmetycznego, czyli [...]
Oleje tłoczone na zimno – zalety
Różnego rodzaju oleje to jedne z najczęściej stosowanych typów suplementów diety, jeśli nie liczyć witamin w pastylkach. Jednak nie każdy jest jednakowo skuteczny. Z tego artykułu dowiesz się kilku ważnych rzeczy o olejach, a w szczególności tego, dlaczego warto wybierać te, które wytłaczane są na zimno.
Czy warto przyjmować suplementy diety?
Na każdym suplemencie diety znajduje się informacja o tym, że nie można nim zastąpić pełnowartościowej diety. Rodzi się więc pytanie, czy przy pełnowartościowych posiłkach warto suplementować dietę?
Co wiemy o przeciwutleniaczach?
Życie na ziemi jest skonstruowane dziwnie: żyjemy dzięki tlenowi, pierwiastkowi, który powoduje korozję nawet najtwardszej stali i kruszenie największych gór, bez którego nie dochodziłoby do pożarów, a który sam w sobie może wybuchnąć.
Olej kokosowy – co to jest, skąd się bierze i dlaczego działa?
Olej kokosowy do niedawna był produktem bardzo rzadko spotykanym w sprzedaży. Ta sytuacja zmieniła się radykalnie w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy - za sprawą nowych badań, olej kokosowy zaczął szturmem zdobywać popularność na całym świecie.
Olej z czarnego kminku – zewnętrznie
Czarnuszka (Niglea sativa), czyli inaczej czarny kminek, zwany też pieprzem ubogich, to małe, czarne kulki o ostrym smaku, stosowane niegdyś powszechnie jako przyprawa.
Wszystko, co musisz wiedzieć o suplementach diety
Suplementy diety dziś wydają się nam czymś niezbędnym. Czymś bez czego nowoczesny człowiek nie może sobie poradzić, ponieważ żyje w biegu, intensywnie pracuje i nie ma czasu ani ochoty na wprowadzanie sobie pełnowartościowej diety. Są też i tacy, którzy mimo wzorowego odżywiania mają zwiększone zapotrzebowanie na pewne substancje mineralne. Wtedy z pomocą przychodzi suplementacja diety. Jednak czy zawsze można nazwać to pomocą?
Wolne rodniki
Wolne rodniki to bardzo popularny temat, szczególnie w kontekście starzenia się czy złego samopoczucia. Te substancje mogą bardzo wyraźnie przyspieszać procesy starzenia u wszystkich organizmów, więc u ludzi również. Czy możemy się przed tym chronić? Jeśli tak, to w jaki sposób? A może ludzki organizm jest już wyposażony w jakieś skuteczne mechanizmy obronne i wszystko, co mówi się o suplementach diety zawierających przeciwutleniacze to tylko chwyt marketingowy? Przyjrzyjmy się temu z bliska.
TOP 10: Najpopularniejsze produkty roku 2013
Aktualizacja: 14 stycznia 2014
Przedstawiamy listę produktów, które cieszyły się największą popularnością wśród naszych klientów w roku 2013. […]
Kolagen kontra kwas hialuronowy
Kolagen i kwas hialuronowy to dwie chętnie wykorzystywane substancje suplementujące, które mają poprawić wygląd skóry, a szczególnie skórę twarzy. Niestety, żeby kuracja pomogła, zwykle potrzeba sporo czasu (przecież po pierwszej tabletce czy ampułce cudów nie należy się spodziewać), a na samym końcu okazuje się, że efektów i tak, i tak nie ma. Przyjrzyjmy się problemowi bliżej.
Witamina A – niezbędna na co dzień
W suplementacji diet często podkreśla się ważność odpowiedniej podaży witaminy A. Choć jest to jedna z najdawniej odkrytych witamin, której skutki niedoboru znane są już od starożytnego Egiptu, w diecie wielu Polaków cały czas nie ma jej wystarczająco dużo, aby zaspokoić w pełni zapotrzebowanie.
Spirulina – bogactwo witamin i minerałów w naturalnej postaci
Spirulina jest jedną z najstarszych form życia na Ziemi. Spirulina jest naturalną, niebiesko-zieloną mikro algą, której nazwa pochodzi od spiralnego kształtu jaki przyjmuje. Alga ta pojawiła się już 3 miliardy lat temu rosnąc naturalnie, bez potrzeby nawozów organicznych pochodzących z innych roślin czy zwierząt. Wielu ekspertów twierdzi, że Spirulina odegrała ogromną rolę w produkcji tlenu w atmosferze. Aktualnie jest uznawana za pełnowartościowe i najbardziej bogate w składniki odżywcze pożywienie na Ziemi.
Spirulina platensis – badania naukowe (polskie tłumaczenie) – część 2
Druga część artykułu na temat badań nad algą spirulina platensis.
Spirulina platensis – badania naukowe (polskie tłumaczenie)
W artykule tym przedstawiamy listę najciekawszych badań dotyczących działania spiruliny platensis. Jest to polskie tłumaczenie artykułu, który opublikowaliśmy kilka tygodnie wcześniej i, który odbił się szerokim zainteresowaniem ze strony czytelników naszego bloga.
Witamina B12 (kobalamina)
Witamina B12, zwana inaczej Kobalaminą lub Cyjanokobalaminą współpracując z innymi witaminami z grupy B odgrywa podstawową rolę w metabolizmie, czyli przetwarzaniu energii chemicznej pożywienia na energię przydatną w organizmie. Jest niezwykle pomocna w leczeniu chorób serca, zaburzeń psychicznych, anemii, wzmacnia odporność i utrzymuje nasz organizm w dobrej kondycji.
Olej arganowy z owoców Arganu (Argania Spinosa)
Argan jest ciernistym drzewem, które rośnie prawie wyłącznie na zachodzie Maroka. Drzewo arganowe jest w swojej rodzinie roślin wyjątkowym egzemplarzem. Pośród około 1000 gatunków należących do rodziny Sapotaceae, Argan jest rośliną żyjącą w suchym klimacie. W przeciwieństwie do innych tego rodzaju, które są drzewami i krzewami tropikalnymi, jest także jedyną roślina spośród nich, która rośnie na północy pustyni Sahara.
Fitosterole
Główne efekty wywoływane przez fitosterole, zaobserwowane podczas badań, to działanie anty-kancerogenne i obniżające poziom cholesterolu. Fitosterole wpływają na absorpcję w jelitach cholesterolu, który jest naturalnym składnikiem pożywienia, a także cholesterolu wydalanego z żółcią, co z kolei prowadzi do obniżenia się jego poziomu w osoczu.
Źródła i suplementacja witaminy E
Suplementacja witaminy E wskazana jest przede wszystkim osobom po 30. roku życia i narażonym na przewlekły stres. Witamina ta pełni jednak w organizmie człowieka wiele [...]