Czarny kminek – zastosowania
Od wieków czarnuszka (czarny kminek) była używana w rejonach Azji, Afryki i Bliskiego Wschodu jako remedium na przeróżne choroby. Czarny kminek zalecano przede wszystkim przy:
Kurkuma – pikantna terapia przeciwko Alzheimerowi
Kurkuma z Curry wykazuje podczas badań laboratoryjnych na myszach dużą skuteczność w walce zdemencją.
Właściwości kwasu hialuronowego
Pamiętasz jak Twoja skóra wyglądała gdy miałaś 20 lat? Była gładka, elastyczna i potrafiła zgromadzić optymalną, potrzebną ilość wody. Odpowiada za to dość specyficzny system opracowany przez naturę, zapobiegający naturalnemu parowaniu. Nasz organizm sam produkuje kolagen i kwas hialuronowy.
Kolagen
Kolagen jest głównym białkiem tkanki łącznej, która jest jedną z najpowszechniejszych tkanek budujących organizm. Skóra właściwa zbudowana jest z tkanki łącznej, zapewniającej jej wytrzymałość oraz [...]
Żeń-szeń syberyjski
W Rosji, USA, Australii, Japonii i Korei miliony ludzi rok rocznie zażywa fitopreparaty z Eleutherococcus. W Niemczech ta roślina lecznicza jest praktycznie nieznana. Zasłużyła sobie jednak na dobrą sławę. Ponieważ Żeń-szeń syberyjski, o którym mowa, charakteryzuje się bardzo dużą różnorodnością zastosowań.
Spirulina a Wołowina
Spirulina a wołowina mogą być oceniane pod względem zawartości białka. Te dwa produkty były tematem zainteresowań niektórych badań wiążących przyszłość z naturalną suplementacją. Okazało się [...]
Chlorella – w pełni naturalna odżywka roślinna
Chlorella to alga należąca do gromady zielenic, cechująca się bogatym i zróżnicowanym składem. To właśnie on odpowiada za wszechstronne właściwości tej algi. Kilkadziesiąt lat temu, [...]
Cynk
Cynk jest minerałem śladowym uczestniczącym w wielu ważnych procesach zachodzących w organizmie człowieka. Jest skutecznym antyoksydantem chroniącym nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Posiada również wyjątkowe właściwości, których brak innym antyutleniaczom. Otóż, wywiera szczególny wpływ na funkcjonowanie grasicy, jednego z najważniejszych organów układu odpornościowego. Jej funkcją jest wspomaganie dojrzewania limfocytów T odpowiedzialnych za odporność komórkową.
Wpływ spiruliny na równowagę kwasowo-zasadową organizmu
Na świecie jest wiele gatunków bakterii występujących w środowiskach o różnych parametrach fizyko-chemicznych. Bakterie chorobotwórcze mają swoje "ulubione" siedlisko, w którym czują się dobrze i rozmnażają. Jednym z tych środowisk warunkujących możliwość bytu i spełniania swych funkcji fizjologicznych jest kwaśne pH krwi człowieka.
Algi i ich wykorzystanie w kosmetyce
Maski algowe, stosowane już od czasów starożytnych dostarczają nam dużą porcję składników regenerujących i nawilżających, dzięki czemu skóra jest dogłębnie odżywiona. Zawierają niezwykłe bogactwo substancji organicznych doskonale przyswajalnych.
Koenzym Q10 dodaje energii, usprawnia pracę serca i pomaga w utracie masy ciała
Koenzym Q10 jest niesamowitym związkiem, który przyspiesza reakcje biochemiczne. Jest on obecny w każdej komórce, gdzie istotną rolę odgrywa produkcja energii. Koenzym Q10 dostarcza energię niezbędną dla naszego układu odpornościowego i przyczynia się do atakowania patogenów. Ponadto poprawia wykorzystanie tlenu i pomaga w utracie zbędnego tłuszczu.
Biotyna
Stan zdrowia można ocenić na podstawie wyglądu ciała. Skóra, włosy, paznokcie potrafią dużo powiedzieć o samopoczuciu naszych komórek. Jeśli paznokcie są łamliwe i rosną nieprawidłowo, a pozbawione blasku włosy wypadają, to najprawdopodobniej komórki naszego ciała są niedożywione. Witaminy z grupy B wpływają korzystnie na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Do witamin z grupy B należy też biotyna (B7), czyli witamina H. Nazwa witaminy „H" pochodzi od niemieckiego słowa Haut — skóra.
Zalety Chlorelli jako dodatku do codziennej diety
Z licznych badań wynika, że szczególne działanie mają cztery składniki Chlorelli: chlorofil, beta-karoten, czynnik wzrostu Chlorelli (CGF - Chlorella Growth Factor) oraz sama ściana komórkowa. Chlorella używana jest często jako dodatek do codziennej diety.
Beta karoten – pogromca wolnych rodników
Beta karoten jest naturalnym prekursorem witaminy A, a także znaczącym jej źródłem w naszej diecie. Spośród przeciwutleniaczy zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ nawet nieprzekształcony w witaminę A chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników. Beta karoten, szczególnie obficie występuje w korzeniu marchwi. Od marchwi pochodzi zresztą łacińska nazwa karotenu - „Daucus Carota”.
Algi Spirulina i Chlorella: podobieństwa i różnice
W obecnych czasach natura oferuje nam wiele pokarmów, które dostarczają kilka, a nawet kilkadziesiąt razy więcej najważniejszych składników odżywczych - białek, minerałów, witamin - niż pożywienie, które stanowi podstawę typowej diety współczesnego człowieka. Zapewne wielu słyszało o niezwykłych właściwościach mikroalgi Spirulina i Chlorella. Przyjrzyjmy się jednak im nieco bliżej.
Trawa jęczmienna – zalety i właściwości zdrowotne
Niedobór składników mineralnych w naszym pożywieniu stanowi główną przyczynę złego stanu zdrowia, szczególnie wśród mieszkańców krajów rozwijających się. Zalety trawy jęczmienia jako odżywczego pokarmu są znane od lat. W USA już przed II wojną światową apteki sprzedawały tabletki i sproszkowaną trawę jęczmienną jako prymitywny suplement diety uzupełniający niedobory witamin. Dzisiaj doceniona przez wielu lekarzy i specjalistów do spraw żywienia uważana jest jako jeden z najzdrowszych zielonych „fast food’ów” świata.
Kwas hialuronowy – naturalne odmładzanie skóry
Skóra człowieka mówi wiele o zdrowiu, a często jest odzwierciedleniem wewnętrznego stanu organizmu. Jednak czasami zdarza się, że bez względu na to jakie kroki podejmujemy, skóra wygląda starzej niż byśmy tego chcieli.
Olej z Czarnego Kminku
Czy spotkaliście się Państwo z określeniem niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)? Dlaczego NNKT są tak ważne dla każdego człowieka, bez wyjątku? Osoby, które wiedzą czym są, mogą pominąć ten fragment. Jednak zachęcam do zapoznania się z poniższym opisem. Nienasycone kwasy tłuszczowe występują w żywności, którą moglibyśmy wprowadzić do swojej codziennej diety! Tak, Olej z Czarnego Kminku będący cennym źródłem NNKT pod tym względem nie jest żadnym magicznym produktem, który spadł nam z nieba!
Olej z pestek winogron (Vitis vinifera)
Olej z pestek winogron stosowany jest przede wszystkim w preparatach kosmetycznych oraz w branży spożywczej. Wysoki udział nienasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia ten olej jako interesujący dla dziedziny takie jak kosmetologia.