Spirulina i jej wpływ na wątrobę oraz szybkość detoksykacji
Wątroba jest ważnym narządem, którego jednym z głównych zadań jest przeprowadzanie detoksykacji, czyli unieszkodliwiania toksyn. Pojęcie to jest bardzo szerokie, bo toksyny to nie tylko te substancje, które znamy jako trucizny. Są to również niektóre związki naturalnie występujące w pokarmach czy napojach, a więc etanol, tłuszcze trans pochodzące na przykład z margaryn itd.
Sfermentowana soja
Sfermentowana soja, a w zasadzie soja natto, bo tak się ją nazywa od szczepu baterii fermentacyjnych dodawanych w tradycyjnej recepturze do ugotowanej soi. Jest jedną [...]
Spirulina i układ nerwowy
Spirulina to bardzo wszechstronny suplement diety, którego składniki pełnią istotna funkcje ze względu na sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Wpływ suplementacji na jego stan można rozważać pod wieloma kątami, ponieważ nie każde działanie, które wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, musi zachodzić bezpośrednio w obrębie neuronów.
Witamina C w aceroli
Acerola przedstawiana jest przez producentów suplementów jako doskonałe, bardzo bogate źródło witaminy C. Czy jest to prawda i czy warto na te egzotyczne owoce zwrócić uwagę? [...]
Spirulina i układ trawienny
Układ trawienny jest pod względem fizjologii i budowy bardzo skomplikowany. Służy tak naprawdę do realizacji wielu różnych funkcji, a narządy, które pełnią różne funkcje, często są postrzegane wyłącznie jako element układu trawiennego. Tak dzieje się na przykład z wątrobą, która de facto nie jest w sposób bezpośredni z trawieniem związana.
Ochronny młody jęczmień
Jednym z tych układów narządów, w których młody jęczmień wywiera najsilniejsze pozytywne działanie, jest układ pokarmowy. Mimo że działają tutaj dość powszechnie znane i niezbyt [...]
Spirulina a układ krwionośny
Algi z rodzaju Spirulina wykazują korzystne działanie na układy krwionośny i krwiotwórczy. W dość dużym zakresie stosowanie suplementów zawierających Spirulinę może wspomagać terapię i profilaktykę chorób układu krążenia, a także stanowić działanie wspierające w leczeniu anemii.
Spirulina i Chlorella – zastosowania alternatywne
Najczęściej algi z rodzaju Spirulina, podobnie jak Chlorella, stosuje się jako naturalne suplementy diety. Ich wszechstronne działanie sprawia, że w zasadzie nie będą potrzebne inne [...]
Superżywność masz już w szafce
Najczęściej reklamuje się superżywność pochodzącą z bardzo dalekich krain geograficznych: Dalekiego Wschodu, Afryki albo Ameryki Południowej. Są to oczywiście produkty drogie, choć nie powinny nimi być, bo jednym z podstawowych wymogów definicyjnych superfoods jest duża dostępność, co teoretycznie powinno przełożyć się na niską cenę. Jednak możesz się tym nie przejmować, bo wiele bardzo korzystnych dla zdrowia artykułów spożywczych już masz w domu, a w inne bez problemu się zaopatrzysz.
Jak prawidłowo siedzieć?
Szczególnie w dzisiejszych czasach należy wiedzieć jak prawidłowo siedzieć, aby nie szkodzić zdrowiu. Wiele osób spędza dziennie kilka, a nawet kilkanaście godzin siedząc. Praca zdalna [...]
Prebiotyki
Prebiotyki to specyficzna grupa suplementów diety. Nie działają one bezpośrednio na organizm (z pewnymi wyjątkami, o czym później), ale stanowią pożywkę dla mikroflory jelitowej. Czy [...]
Probiotyki – fakty i mity
Probiotyki, czyli preparaty zawierające komórki bakteryjne gatunków współtworzących tzw. mikroflorę jelitową, zalecane są (przynajmniej według producentów) w bardzo licznych przypadkach. Jednak w praktyce okazuje się, że wiele z tych wskazań to jedynie zachęta do zakupu, niepoparta żadnymi racjonalnymi przesłankami na poziomie biologii człowieka.
Flora jelitowa
Kwestia flory jelitowej (jakkolwiek określenie to jest z naukowego punktu widzenia niepoprawne, a używane tylko z braku lepszego) jest podnoszona przy okazji dyskusji o bardzo wielu różnych suplementach, które miałyby ją wzbogacać, utrzymywać, kontrolować lub poprawiać warunki rozwoju pożytecznych mikrobów. Co trzeba wiedzieć o florze jelitowej, żeby właściwie o nią zadbać?
Roślina, która pokonała rybę
Od wielu lat zaleceniem dietetyków jest dołączanie do diety ryb. Ta chwalebna idea wynika z chęci dostarczania większej ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jednak po badaniach wielu gatunków roślin okazało się, że ryby niekoniecznie są optymalnym ich źródłem. Obecnie sugeruje się dołączenie do diety nasion pachnotki, czyli azjatyckiej rośliny z rodzaju Perilla.
Najczęściej pomijana superżywność – zielona herbata
Osobom odpowiedzialnym za promocję poszczególnych artykułów ochrzczonych mianem superfoods bardzo zależy na tym, aby jako szczególnie korzystne przedstawić te rośliny, które są trudno dostępne i najczęściej bardzo drogie, a przez to pomija się moc napoju tak zwyczajnego, jak zielona herbata.
Bambus zamiast skrzypu? To się opłaca!
Bambus jest jedną z najważniejszych roślin żywieniowych Dalekiego Wschodu. Wielokrotnie z różnych powodów był uznawany za superżywność, a następnie okazywało się, że w sensacji więcej było prasowego zachwytu niż rzeczywistych podstaw, jednak jest coś, co warto przy tej okazji podkreślić.
Czarny kminek nie tylko jako suplement
Przyjmowanie oleju z czarnego kminku jako suplementu nie jest jedyną możliwością. Jednym z największych skarbów ukrytych w nasionach czarnuszki są olejki eteryczne – lotne, organiczne substancje chemiczne, które mogą wywierać różnorakie działanie biologiczne. Z tego powodu z czarnuszki przygotowuje się nie tylko olej, ale także olejek, natomiast typowy olej można również stosować inaczej niż tylko jako suplement.
Czarny kminek i alergie
Czarny kminek jest bardzo specyficznym suplementem diety, ponieważ może w różny sposób – pośredni i bezpośredni, wpływać na układ immunologiczny. Ma to duże znaczenie na przykład w przypadku osób cierpiących na alergię i właśnie to będzie tematem tego artykułu.