Przechowywanie żywności – jak długo można zamrażać?

Przechowywanie żywnościPrzechowywanie żywności w zamrażarce to świetny sposób na przedłużenie jej świeżości i wykorzystanie w późniejszym terminie. Jedzenie po zamrożeniu i odpowiednim przechowywaniu nie traci swoich wartości odżywczych, konsystencji ani barwy.

Mrożenie – kilka wskazówek

Aby bezpiecznie zamrozić i przechowywać nawet surową żywność, warto upewnić się czy poniższe warunki są spełnione:

  • zamrażarka pracuje w temperaturze -18 ° C lub niższej
  • ugotowane jedzenie przed włożeniem do zamrażarki powinno być zimne
  • sprawdź datę ważności produktu przed włożeniem go do zamrażarki
  • żywność powinna być w opakowaniu lub plastikowym pojemniku, który uchroni ją przed utratą wilgoci
  • porcjuj większe kawałki, nie będzie później konieczności rozmrażania całej porcji
  • nie zamrażaj ponownie rozmrożonej żywności, chyba że dobrze ją ugotujesz i zabijesz bakterie, które mogą się namnożyć podczas rozmrażania
  • etykietuj wszystko co wkładasz do zamrażarki, ułatwi to weryfikację żywności i datę przechowania
  • stosuj się do informacji o zamrażaniu i rozmrażaniu na etykiecie produktu
  • rozmrażaj jedzenie w lodówce i dobrze je sprawdź przed przygotowaniem
  • rozmrożone jedzenie zużyj w ciągu 1-2 dni

Mrożonki – jak długo je przechowywać?

Żywność po zamrożeniu może być przechowywana latami, ale z upływem czasu jej smak, tekstura i kolor może ulec zmianie. Dlatego warto stosować się do instrukcji dotyczących zamrażania, podanych na opakowaniach i zapisywać datę włożenia do zamrażarki. W większości przypadków czas mrożenia wynosi od 3 do 6 miesięcy.

Na co zwrócić uwagę zamrażając:

1. Mrożone warzywa.

Świetnym sposobem utrzymania świeżości, koloru, właściwości odżywczych i smaku świeżych warzyw jest właśnie ich zamrażanie. Należy jednak unikać zamrażania warzyw zawierających dużą ilość wody (ogórki, pomidory, sałata itd.), gdyż po rozmrożeniu nie utrzymają swojej konsystencji i formy, tworząc “papkę”. Brokuły, marchew, groch, fasola, kukurydza i inne warzywa zawierające mniej wody nadają się do zamrażania, ale przed włożeniem ich do zamrażarki warto je blanszować we wrzątku przez około 30 sekund. Dzięki temu zabiegowi zachowają one kolor. Warzywa warto rozłożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i zamrozić, a następnie przełożyć do woreczka lub pudełka.

2. Mrożone owoce.

Kto nie lubi smaku pysznych, świeżych i pachnących letnich owoców? Jednak, aby cieszyć się ich smakiem nawet zimą, delikatne owoce takie jak maliny czy truskawki, należy zawsze zamrażać rozłożone w jednej warstwie na tacy wyłożonej papierem. Następnie przekłada się je do woreczków lub pudełek. Uchroni je to przed zgnieceniem i zmianą formy. Owoce z tendencją do brązowienia (jabłka, morele, nektarynki czy brzoskwinie przed włożeniem do zamrażarki dobrze jest zamoczyć w wodzie z łyżką cytryny).

3. Mięso i ryby.

Mięso i ryby w większości przypadków należy przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy. Rozmrażać najlepiej jest w pojemniku lub na talerzu w lodówce, gdyż mięso puści soki, w którym mogą znajdować się bakterie i nie zanieczyści innych produktów.

4. Mrożenie jajek.

Jajka można zamrażać pod warunkiem, że są pozbawione skorupki. Najlepiej wbić je do miski i wymieszać, a następnie przelać do pojemnika lub woreczka. Można je przechowywać przez okres 3 miesięcy. Drugim sposobem jest oddzielenie białka od żółtka i zamrażanie ich osobno. O ile białko można zamrażać bezpośrednio, to do żółtka należy dodać szczyptę soli lub cukru, który uchroni je przed zbytnim zgęstnieniem.

5. Mrożenie nabiału.

Mleko można zamrażać na okres nie dłuższy niż 1 miesiąc. Ze względu na to, że mleko zwiększa swoją objętość podczas zamarzania, nie powinno się go nalewać do naczynia zbyt dużo. Rozmrażać lepiej jest w lodówce i nie należy zapominać, aby wstrząsnąć przed użyciem. Margaryna i masło może być zamrażane przez okres 3 miesięcy. Ser po rozmrożeniu nabiera kruchej konsystencji, więc najlepiej go pokroić wcześniej na mniejsze kawałki lub zetrzeć. Starte sery typu cheddar mogą być przechowywane przez okres około 4 miesięcy i są gotowe do spożycia zaraz po wyjęciu z zamrażarki.

Lepiej unikać zamrażania jogurtów, kremów, śmietan, twarogów, niskotłuszczowych serów, gdyż podczas rozmrażania może dochodzić do ich rozwarstwienia.

6. Mrożenie ziół i przypraw.

Większość ziół, a także przypraw dobrze znosi zamrażanie i może być przechowywana przez okres około 6 miesięcy. Jednak z czasem mają tendencję do utraty smaku i aromatu, więc lepiej trzymać je znacznie krócej. Najlepiej jest je trzymać umyte, wysuszone i posiekane w woreczkach foliowych lub plastikowych pojemnikach. Drugim sposobem jest trzymanie ich w kostkach lodu. Dodaj troszkę ziół do pojemnika na kostki lodu i zalej wodą.

7. Mrożenie chleba i ciast.

Większość rodzajów chleba można przechowywać w zamrażarce przez okres około 3 miesięcy. Nieudekorowane ciasta również można zamrażać i trzymać przez okres do 6 miesięcy.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
8 komentarzy
  1. Magda
    Magda says:

    garść praktycznych porad. Muszę popracować nad zawartością zamrażarki, bo mam taki misz masz, że nigdy nie wiem gdzie co jest 🙁

    Odpowiedz
  2. Edyta
    Edyta says:

    Bardzo przydatny post, nie wiedziałam tego o jajkach 🙂 Żałuję, że narazie mam taką małą zamrażalkę, bo tak pewnie mroziłabym dużo więcej np. owoców 🙂

    Odpowiedz

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *