Truskawka to owoc doskonale znany każdemu. Ze względu na swój przyjemny smak oraz aromat świetnie sprawdza się jako składnik deserów oraz dań sporządzanych w wersji słodkiej. Oprócz tego, że truskawka doskonale smakuje, stanowi również źródło wielu składników odżywczych. Jak więc spożywanie jej wpływa na nasze zdrowie oraz gdzie owoc ten znalazł największe zastosowanie?
Spis treści
Co kryje w sobie truskawka?
W truskawce znajduje się szereg witamin, do których zalicza się: witamina A, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witamina E, witamina C, a także błonnik, białko, węglowodany oraz związki mineralne tj. mangan, potas, żelazo, sód, fosfor, wapń.
Właściwości truskawki
Obecność żelaza w truskawkach sprawia, że spożywanie tych owoców zapobiega rozwoju anemii wspomagając procesy krwiotwórcze. Witaminy z grupy B utrzymują natomiast skórę we właściwej kondycji, a także zapewniają właściwie funkcjonowanie nerwów oraz układu trawiennego.
Znajdujące się w truskawkach sole mineralne tj. wapń oraz fosfor zapewniają prawidłową budowę kości oraz zębów. Wpływają także na funkcję mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.
Spożywanie truskawek korzystanie wpływa również na pracę nerek oraz wątroby, ponieważ obniżają kwasowość moczu.
Truskawki słyną również z właściwości oczyszczających i odtruwających organizm. Wszystko za sprawą bromeliny – enzymu, który odpowiedzialny jest za rozkład białka. W związku z tym owoce te poleca się w szczególności osobom borykającym się z problemami ze strony układu trawiennego.
Obecność w truskawkach fitoncydów sprawia, że wykazują one właściwości przeciwbakteryjne, co odgrywa znaczącą rolę podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.
Spożywanie truskawek zaleca się również diabetykom ze względu na występujące w nich łatwo przyswajalne węglowodany tj. glukoza i fruktoza.
Jakie zastosowanie ma truskawka?
1. Zdrowie.
W tzw. medycynie naturalnej truskawki znalazły zastosowanie już dawno temu. Wykorzystywany był głównie napar z ich liści, który sprawdzał się w przypadku niedokrwistości, kamicy żółciowej oraz szkorbucie. Obecnie truskawki stosowanie są również zewnętrznie w postaci maseczki w schorzeniach tj. egzemy, defekty skóry (przebarwienia, zaskórniki). Nagrzane wcześniej świeże liście truskawek stosuje się również na rany. Z kolei napar z truskawek do idealny naturalny specyfik na przeziębienie.
2. Kosmetyka.
Domowe preparaty na bazie truskawek jak i profesjonalne kosmetyki z ich zawartością działają odżywczo, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Przeznaczone są przede wszystkim dla skóry łuszczącej się, suchej oraz zniszczonej. Ze względu na obecność witaminy C polecane są również osobom ze skłonnością do powstawania przebarwień skóry.
3. Kuchnia.
Truskawki to przede wszystkim zdrowa przekąska jak i i dodatek do wielu deserów. Truskawki wykorzystywane są jako składnik ciast, lodów, sałatek owocowych, galaretek. Z owoców tych wytwarza się również przetwory w postaci kompotów, soków, dżemów, konfitur oraz nalewek.
Czy truskawka może nam szkodzić?
Mimo tak wielu korzystnych właściwości truskawek, podobnie jak inne owoce, mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Truskawki bowiem u niektórych mogą wywoływać reakcje alergiczne, które objawiają się pokrzywką, wysypką lub biegunką.


Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...

Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
uwielbiam truskawki! jednak nie wiedziałam ze mają az tyle własciwosci! 😀 mniam!