Aktualizacja: 1 maja 2025
Żywność wysokoprzetworzona to wszystkie produkty, które w procesie produkcji przeszły intensywną obróbkę przemysłową, w konsekwencji czego doszło do utraty ich naturalnych właściwości, wzbogacenia ich o niekoniecznie zdrowe dodatki bądź utraty większości lub całości składników odżywczych. Niestety spora część dostępnej współcześnie żywności ma niską jakość – jest wysokoprzetworzona, ponieważ proces produkcji staje się wówczas tańszy i często szybszy.
Co to jest żywność wysokoprzetworzona?
Żywność wysokoprzetworzona to inaczej taka żywność, która jest produkowana z zastosowaniem wielu rodzajów dodatków, w tym imitujących lub wzmacniających walory sensoryczne żywności. Dzięki temu takie produkty są atrakcyjne wizualnie i smakowo dla konsumentów, co często przeważa nad ewentualnymi konsekwencjami zdrowotnymi związanymi z długoterminowym spożywaniem ich. Takimi produktami są między innymi:
- gazowane napoje bezalkoholowe;
- pakowane przekąski słodkie, tłuste lub słone;
- cukierki (słodycze);
- masowo pakowane pieczywo i bułki;
- ciastka, ciasta i mieszanki ciast;
- margaryna i inne produkty do smarowania;
- słodzone płatki śniadaniowe;
- jogurty owocowe;
- napoje energetyczne;
- gotowe dania mięsne, serowe, makaronowe i pizze;
- paluszki drobiowe i rybne;
- kiełbaski, burgery, hot-dogi i inne odtworzone produkty mięsne i mlekozastępcze (napoje, sery);
- zupy, makarony i desery „błyskawiczne” w proszku i pakowane.
I wiele innych.
Tego rodzaju produkty spożywcze zawierają w swoim składzie zazwyczaj sztuczne dodatki, konserwanty, barwniki, jak również duże ilości cukru, soli czy tłuszczów, które poprawiają smak, teksturę i trwałość.
Zalety i wady żywności wysokoprzetworzonej
Żywność wysokoprzetworzona cieszy się ogromną popularnością wśród konsumentów, ponieważ jest niedroga, smaczna (wzbogacona substancjami zapachowymi i smakowymi) i powszechnie dostępna. Znaleźć ją można w każdym sklepie i każdy może sobie na nią pozwolić finansowo. Ogólnie mówiąc, procesy i składniki wykorzystywane do produkcji żywności wysokoprzetworzonej mają na celu stworzenie produktów wysoce rentownych (niskie koszty składników, długi termin przydatności do spożycia), wygodnych (gotowych do szybkiego spożycia) i wyjątkowo smacznych, które mogą wypierać własnoręcznie przygotowane dania i posiłki wykonane ze świeżych produktów.
Niestety pomimo tych zalet, częste sięganie po żywność wysokoprzetworzoną nie jest korzystne dla zdrowia. Takie produkty są bowiem wyjątkowo ubogie w składniki odżywcze (witaminy, minerały, antyoksydanty), przy czym w zamian zawierają składniki zbędne i niekiedy wręcz szkodliwe dla zdrowia (których celem jest przedłużanie przydatności do spożycia lub zwiększenie walorów). Największe wady żywności wysoko przetworzonej:
- niska wartość odżywcza – składniki odżywcze zostają utracone w procesie produkcji, np. w przebiegu działania wysokich temperatur lub użytych środków chemicznych;
- uzależniający smak – głównie za sprawą wzmacniaczy smaku i zapachu, które nie pozostają obojętne dla organizmu;
- wysoka zawartość szkodliwych składników odżywczych – zwykle taka żywność ma dużo soli, tłuszczów trans, barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaku;
- wpływ na środowisko – produkcja żywności wysokoprzetworzonej nie jest ekologiczna, ma znacznie większy ślad węglowy w porównaniu do produkcji żywności ekologicznej;
- ryzyko zdrowotne – udowodniono, że częste spożywanie tego rodzaju żywności przetworzonej znacząco zwiększa ryzyko otyłości, udaru mózgu, zawału serca, chorób sercowo-naczyniowych z miażdżycą na czele, nadciśnienia tętniczego, schorzeń dermatologicznych, alergii, a nawet nowotworów.
Spożywanie żywności wysokoprzetworzonej prowadzi do licznych chorób cywilizacyjnych. Oczywiście nie chodzi o to, aby całkowicie zaprzestać takiego jedzenia, lecz aby nie stanowiło podstawy codziennej diety. Raz na jakiś czas można bez obaw wybrać się na pizzę lub wypić szklankę napoju gazowanego, a nawet sięgnąć po czekoladę lub inny słodycz. Jednak większość produktów w ciągu dnia powinny stanowić: owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, nabiał, wysokiej jakości mięso, ryby i owoce morza, z których przyrządza się posiłki.


Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...

Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kapczuk P., Komorniak N., Rogulska K., Bosiacki M., Chlubek D. Żywność wysokoprzetworzona i jej wpływ na zdrowie dzieci i osób dorosłych, Postępy Biochemii 66 (1) 2020.
Zostaw komentarz