Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 6 października 2022

Glony morskieGlony morskie (zwane powszechnie również algami) to organizmy wodne o beztkankowej budowie i bardzo bogatym składzie. Są wykorzystywane w wielu dziedzinach życia i przemysłu, m.in. w kuchni, kosmetologii czy papiernictwie. Istnieje duże zróżnicowanie między glonami, zarówno pod względem składu, jak i wyglądu czy środowiska naturalnego.

Glony morskie – rodzaje

Wyróżnia się wiele podziałów glonów morskich. Podstawowy obejmuje podział na glony zielone, niebiesko-zielone, czerwone oraz okrzemki. Przedstawicielami tych grup są kolejno: Chlorella, Spirulina, Lithothamnium calcareum. Algi dzielą się również na zielenice, krasnorosty i brunatnice, w zależności od zawartości określonych barwników w swoich plechach. Do najpopularniejszych glonów morskich należą:

  • Spirulina – niebieskozielona mikroalga będąca zdrowym zamiennikiem białka zwierzęcego;
  • Chlorella – zielona alga o silnych właściwościach oczyszczających i zmniejszająca poziom cholesterolu LDL;
  • Nori – krasnorosty korzystnie wpływające na układ krążenia oraz czynność wątroby;
  • Kombu – ciemnozielone glony szeroko wykorzystywane w kuchni azjatyckiej, o silnym działaniu antyoksydacyjnym;
  • Wakame – wpływają na oczyszczanie organizmu z toksyn oraz przyspieszają przemianę materii. Udowodniono, że mogą hamować rozwój niektórych chorób wirusowych.

Algi można spożywać wraz z daniami głównymi oraz jako suplementy diety. Suplementy diety powinny jednak pochodzić wyłącznie ze sprawdzonych źródeł.

Zobacz również: Złote algi.

Glony morskie – skład

Glony morskie są niezwykle bogate w cenne minerały, wśród których wyróżnia się przede wszystkim cynk, jod (z wyjątkiem glonów słodkowodnych np. Spirulina bez jodu), brom, miedź, mangan, fosfor, żelazo, wapń i magnez. Posiadają równie wysoką zawartość takich substancji jak:

Niektóre algi są także bogatym źródłem węglowodanów, białka oraz aminokwasów. Dzięki temu stanowią źródło wartościowych składników odżywczych w codziennej diecie, zwłaszcza krajów azjatyckich.

Glony morskie – właściwości zdrowotne

Regularne spożywanie glonów morskich nie tylko uzupełnia niedobory pokarmowe, ale również zapewnia sytość na wiele godzin. Wszystko dzięki zawartości błonnika pokarmowego oraz NNKT. Algi regulują czynność układu pokarmowego, przeciwdziałając zaparciom i regulując skład mikroflory jelitowej. To zaś przekłada się na wysoką odporność i dobrą kondycję skóry. Od wieków glony morskie wykorzystuje się w dietoterapii i lecznictwie alternatywnym chorób takich jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, łuszczyca czy choroby reumatyczne.

Regularne spożycie alg morskich wpływa pozytywnie na układ nerwowy. Liczne badania potwierdzają, że poprawiają one pamięć i koncentrację, stymulują właściwe przekaźnictwo nerwowe oraz zmniejszają ryzyko demencji, choroby Alzheimera czy choroby Parkinsona. Wysokie spożycie glonów odnotowuje się w Okinawie, mieście, w którym jednocześnie żyje największy odsetek osób po 90. roku życia. Można zatem zadać sobie pytanie, czy glony morskie mogą być remedium na długowieczność?

Algi wykazują silne działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że likwidują nadmiar wolnych rodników w organizmie. Zmniejsza to ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, poprawia samopoczucie oraz ogólną odporność. Wartościowym glonem jest Chlorella, która wykazuje zdolność chelatowania toksyn i metali ciężkich, po czym sprawnie usuwa je z organizmu człowieka. Spirulina natomiast jest źródłem pełnowartościowego białka o stopniu przyswajalności podobnym do białka zwierzęcego. Tym samym może być jego cennym źródłem na dietach wegańskich i wegetariańskich.

Glony morskie w kosmetologii

Algi morskie mogą być z powodzeniem wykorzystywane w kosmetologii. W postaci sproszkowanej są składnikiem peelingów, masek do twarzy i ciała, kremów czy nawet szamponów. Warto wykorzystać Spirulinę w proszku i na jej bazie przygotowywać domowe kosmetyki. Dobrym połączeniem jest Spirulina, kefir, miód oraz nasiona chia, choć takich kombinacji jest wiele.

Zobacz również: Maseczka ze Spiruliny.

Kosmetyki z zawartością glonów morskich usprawniają procesy regeneracyjne naskórka, normalizują pracę gruczołów łojowych oraz poprawiają cyrkulację krwi w skórze. Dzięki temu staje się ona pełna blasku, nawilżona i odżywiona.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kępska D., Olejnik Ł., Algi – przyszłość z morza, Chemik, 11/2014.
  2. Janiczek M., Ruprich M., Substancje aktywne pozyskiwane z alg oraz ich zastosowanie w kosmeceutykach, Kosmetologia Estetyczna, 2/2017.
  3. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  4. Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, 2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami