Aktualizacja: 13 lutego 2025
Kurkuma (Ostryż długi, łac. Curcuma longa) to przyprawa pochodząca z tej samej rodziny co popularny imbir. Znalazła szerokie zastosowanie w kuchni, kosmetyce i medycynie naturalnej. Wszystko dzięki swoim cennym składnikom, do których należy m.in. kurkumina. Jakie działanie wykazuje ta przyprawa oraz do jakich celów można ją zastosować? Przyjrzyjmy się jej bliżej.
Spis treści
Kurkuma – charakterystyka
Kurkuma pochodzi z Indii. Używana była tam od wielu lat jako przyprawa oraz roślina lecznicza. W Europie z racji swojego żółtego zabarwienia nazywano ją potocznie indyjskim szafranem. Kurkuma posiada wiele składników, jednak to kurkumina (naturalny związek polifenolowy) jest jednym z najbardziej charakterystycznych. Nadaje ona m.in. żółtą barwę przyprawie curry. Kurkumę najczęściej można dostać w postaci sproszkowanej. Do jej głównych właściwości należy działanie rozgrzewające. Posiada dość intensywny, pikantny smak i charakterystyczny korzenny zapach.
Kurkuma – właściwości
Kurkuma wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Badania wykazały, że zawarta w niej kurkumina bierze udział w procesie wyszukiwania i likwidacji szkodliwych komórek w organizmie. Bardzo dużą zaletą kurkumy jest to, że jest produktem naturalnym i nie wykazuje żadnych skutków ubocznych. Znana jest również ze swoich właściwości przeciwzapalnych, ponieważ ma bardzo zbliżone działanie do wielu syntetycznych leków. Polecana jest więc osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów, ponieważ w tym przypadku działa łagodząco i redukuje odczucia bólowe.
Zobacz również: Kurkuma na stawy.
Kurkuma wpływa także na odchudzanie. Należy do produktów przyspieszających metabolizm i procesy trawienne w organizmie. Ponadto przyprawa ta zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. To przyprawa, która wykazuje właściwości oczyszczające krew oraz wspomaga pracę wielu narządów takich jak trzustka czy wątroba.
Jej stosowanie zaleca się osobom o wysokim poziomie cholesterolu, ponieważ skutecznie go reguluje. Działa także uśmierzająco na dolegliwości bólowe, w tym również bóle menstruacyjne. Kurkuma to źródło polifenoli, wykazuje więc działanie antyoksydacyjne. Spożywanie jej neutralizuje w komórkach szkodliwe, wolne rodniki chroniąc organizm przed pojawieniem się groźnych chorób, w tym także nowotworów.
Zobacz również: Kurkuma, imbir i mleko kokosowe – na problemy żołądkowe.
Kurkuma – zastosowanie
Ze względu na zawartość bardzo wszechstronnego składnika jakim jest kurkumina, kurkuma znalazła szerokie zastosowanie.
W kuchni
Kurkuma jest bardzo popularna w kuchni indyjskiej. Ze względu na to, że przyspiesza procesy trawienne białek, dodawana jest przede wszystkim do potraw wysokoproteinowych. Ponadto wykorzystywana jest jako naturalny barwnik do makaronu, ryżu czy ciast, a także jako składnik zdrowych soków i koktajli.
Przepis na zdrowy sok z kurkumą
Chcąc wykonać smaczny i pożywny sok z dodatkiem kurkumy, wystarczy przygotować następujące składniki:
- 1 jabłko;
- 1 większa marchew;
- 2 pomarańcze;
- 1 łyżeczka kurkumy.
Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie jabłko, pomarańcze i startą marchewkę zblenduj na jednolitą masę. Dodaj szczyptę kurkumy i dokładnie wymieszaj. Smacznego!
W kosmetyce
Kurkuma w kosmetyce stosowana jest głównie jako produkt do barwienia m.in. szminek, podkładów pod makijaż. Z kolei olejek kurkumowy wykorzystywany jest jako jeden ze składników perfum o orientalnym zapachu. Kurkuma może stanowić również składnik domowych maseczek na twarz, które odżywiają skórę, wygładzają i wyrównują jej koloryt. Ponadto tego rodzaju maseczki do twarzy łagodzą zmiany trądzikowe, dzięki właściwościom antyseptycznym i przeciwzapalnym.
Przepis na rozjaśniającą maseczkę z kurkumą
Celem zrobienia rozjaśniającej maseczki z dodatkiem kurkumy wystarczy przygotować:
- 1 łyżeczkę kurkumy;
- 1/4 jogurtu naturalnego;
- kilka kropel soku z cytryny.
Jogurt naturalny połącz z sokiem z cytryny, następnie dodaj łyżeczkę kurkumy. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie nałóż na skórę po wcześniejszym oczyszczeniu twarzy. Po 20 minutach zmyj maseczkę letnią wodą.
Na zdrowie
Kurkuma znana jest przede wszystkim z tego, że:
- reguluje poziom cholesterolu we krwi;
- wspomaga skuteczne odchudzanie poprzez stymulację metabolizmu i procesów trawiennych w organizmie;
- zmniejsza dolegliwości bólowe;
- chroni przed nowotworami;
- wzmacnia odporność organizmu;
- wspomaga pracę mózgu;
- wykorzystywana jest w terapii podczas leczenia choroby Alzheimera.
Jest przy tym bezpieczna i praktycznie nie ma przeciwwskazań do jej spożywania. Warto więc wprowadzić ją do codziennej diety.


Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Cierniak A., Łabno A., Winiarski M., Dembiński M., Budzyński P., Kalemba-Drożdż M., Wpływ kurkuminy na uszkodzenia dna indukowane mutagennym składnikiem żywności w limfocytach pacjentów z nowotworem jelita grubego, Państwo i Społeczeństwo, 4/2017.
- Przybylska S., Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2/2015.
- Wierońska J., Kurkuma – roślinne panaceum, Wszechświat, 6/2017.
- Kania M., Baraniak J., Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego, Postępy Fitoterapii, 2/2015.
Ja stosuję kurkume w mojej kuchni. Przyprawy tej nie może po prostu zabraknąć.
Uwielbiam kurkumę 🙂 Polecam napój z kurkumy, szczypty pieprzu, imbiru i miodu, pycha!
Od czasu do czasu używam kurkumę do barwienia ryżu. Zwłaszcza jak przyrządzam paellę.
Miałam przepis kiedyś przepis na koleciki dyniowe. W przepisie była kurkuma. Zakochałam się, to najlepsza przyprawa na świecie. Zachecam do korzystania z niej.
Wow, fajny i prosty pomysł na maseczkę z kurkumą! Wypróbuję! 🙂
Hmm ciekawa jestem tego soku. Smaczny jest?
Bardzo lubię kurkumę i wlasnie przez jej właściwości zdrowotne dodaję do wielu potraw. A dziś po raz pierwszy w planach właśnie sok z kurkumą