Acerola
Acerola

Aktualizacja: 24 kwietnia 2022

Kurkuma - właściwości i zastosowanieKurkuma to przyprawa pochodząca z tej samej rodziny co popularny imbir. Znalazła szerokie zastosowanie w kuchni, kosmetyce i medycynie naturalnej. Wszystko to dzięki swoim cennym składnikom, do których należy m.in. kurkumina. Jakie działanie wykazuje ta przyprawa oraz do jakich celów można ją zastosować? Przyjrzyjmy się jej bliżej.

Charakterystyka kurkumy

Kurkuma pochodzi z Indii. Używana była tam od wielu lat jako przyprawa oraz roślina lecznicza. W Europie z racji swojego żółtego zabarwienia nazywano ją potocznie indyjskim szafranem. Kurkuma posiada wiele składników, jednak to kurkumina (naturalny związek polifenolowy) jest jednym z najbardziej charakterystycznych. Nadaje ona m.in. żółtą barwę przyprawie curry. Kurkumę najczęściej można dostać w postaci sproszkowanej. Do jej głównych właściwości należy działanie rozgrzewające. Posiada dość intensywny, pikantny smak i charakterystyczny korzenny zapach.

Kurkuma – właściwości

Kurkuma wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Badania wykazały, że zawarta w niej kurkumina bierze udział w procesie wyszukiwania i likwidacji szkodliwych komórek w organizmie. Bardzo dużą zaletą kurkumy jest to, że jest produktem naturalnym i nie wykazuje żadnych skutków ubocznych. Znana jest również ze swoich właściwości przeciwzapalnych, ponieważ ma bardzo zbliżone działanie do wielu syntetycznych leków. Polecana jest więc osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów, ponieważ w tym przypadku działa łagodząco i redukuje odczucia bólowe.

Kurkuma wpływa także na odchudzanie. Działa tak, ponieważ przyspiesza metabolizm i procesy trawienne w organizmie. Ponadto przyprawa ta zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. To przyprawa, która wykazuje właściwości oczyszczające krew oraz wspomaga pracę wielu narządów takich jak trzustka czy wątroba.

Jej stosowanie zaleca się osobom o wysokim poziomie cholesterolu, ponieważ skutecznie go obniża. Działa także uśmierzająco na dolegliwości bólowe w tym również bóle menstruacyjne. Kurkuma to źródło polifenoli, wykazuje więc działanie antyoksydacyjne. Spożywanie jej neutralizuje w komórkach szkodliwe, wolne rodniki chroniąc organizm przed pojawieniem się groźnych chorób, w tym także nowotworów.

Zobacz również: Kurkuma, imbir i mleko kokosowe – na problemy żołądkowe.

Zastosowanie kurkumy

Ze względu na zawartość bardzo wszechstronnego składnika jakim jest kurkumina, kurkuma znalazła szerokie zastosowanie.

Kurkuma w kuchni

Kurkuma jest bardzo popularnym składnikiem w kuchni indyjskiej. Ze względu na to, że przyspiesza procesy trawienne białek, dodawana jest przede wszystkim do potraw wysokoproteinowych. Ponadto wykorzystywana jest jako naturalny barwnik do ciast czy makaronów, a także jako składnik zdrowych soków i koktajli.

Przepis na zdrowy sok z kurkumą

Chcąc wykonać smaczny i pożywny sok z dodatkiem kurkumy wystarczy przygotować następujące składniki:

Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie jabłko, pomarańcze i startą marchewkę zblenduj na jednolitą masę. Dodaj szczyptę kurkumy i dokładnie wymieszaj. Smacznego!

Kurkuma w kosmetyce

Kurkuma w kosmetyce stosowana jest głównie jako produkt do barwienia m.in. szminek, podkładów do makijażu. Z kolei olejek kurkuminowy wykorzystywany jest jako jeden ze składników perfum o orientalnym zapachu. Kurkuma może stanowić również składnik domowych maseczek na twarz, która odżywi skórę, wygładzi i wyrówna jej koloryt. Ponadto łagodzi zmiany trądzikowe dzięki właściwościom antyseptycznym i przeciwzapalnym.

Przepis na rozjaśniającą maseczkę z kurkumą

Celem przygotowania rozjaśniającej maseczki z dodatkiem kurkumy wystarczy przygotować:

Jogurt naturalny połącz z sokiem z cytryny, następnie dodaj łyżeczkę kurkumy. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie nałóż na wcześniej oczyszczoną skórę twarzy. Po 20 minutach zmyj maseczkę letnią wodą.

Kurkuma na zdrowie

Kurkuma znana jest przede wszystkim z tego, że:

  • obniża poziom cholesterolu we krwi;
  • wspomaga odchudzanie poprzez stymulację metabolizmu i procesów trawiennych w organizmie;
  • zmniejsza dolegliwości bólowe;
  • chroni przed nowotworami;
  • wzmacnia odporność organizmu;
  • wspomaga pracę mózgu;
  • wykorzystywana jest w terapii podczas leczenia Alzheimera.

Jest przy tym bezpieczna i praktycznie nie ma przeciwwskazań do jej spożywania. Warto więc wprowadzić ją do codziennej diety.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Cierniak A., Łabno A., Winiarski M., Dembiński M., Budzyński P., Kalemba-Drożdż M., Wpływ kurkuminy na uszkodzenia dna indukowane mutagennym składnikiem żywności w limfocytach pacjentów z nowotworem jelita grubego, Państwo i Społeczeństwo, 4/2017.
  2. Przybylska S., Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2/2015.
  3. Wierońska J., Kurkuma – roślinne panaceum, Wszechświat, 6/2017.
  4. Kania M., Baraniak J., Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego, Postępy Fitoterapii, 2/2015.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami