Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 13 lutego 2025

KurkumaKurkuma (Ostryż długi, łac. Curcuma longa) to przyprawa pochodząca z tej samej rodziny co popularny imbir. Znalazła szerokie zastosowanie w kuchni, kosmetyce i medycynie naturalnej. Wszystko dzięki swoim cennym składnikom, do których należy m.in. kurkumina. Jakie działanie wykazuje ta przyprawa oraz do jakich celów można ją zastosować? Przyjrzyjmy się jej bliżej.

Kurkuma – charakterystyka

Kurkuma pochodzi z Indii. Używana była tam od wielu lat jako przyprawa oraz roślina lecznicza. W Europie z racji swojego żółtego zabarwienia nazywano ją potocznie indyjskim szafranem. Kurkuma posiada wiele składników, jednak to kurkumina (naturalny związek polifenolowy) jest jednym z najbardziej charakterystycznych. Nadaje ona m.in. żółtą barwę przyprawie curry. Kurkumę najczęściej można dostać w postaci sproszkowanej. Do jej głównych właściwości należy działanie rozgrzewające. Posiada dość intensywny, pikantny smak i charakterystyczny korzenny zapach.

Kurkuma – właściwości

Kurkuma wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Badania wykazały, że zawarta w niej kurkumina bierze udział w procesie wyszukiwania i likwidacji szkodliwych komórek w organizmie. Bardzo dużą zaletą kurkumy jest to, że jest produktem naturalnym i nie wykazuje żadnych skutków ubocznych. Znana jest również ze swoich właściwości przeciwzapalnych, ponieważ ma bardzo zbliżone działanie do wielu syntetycznych leków. Polecana jest więc osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów, ponieważ w tym przypadku działa łagodząco i redukuje odczucia bólowe.

Zobacz również: Kurkuma na stawy.

Kurkuma wpływa także na odchudzanie. Należy do produktów przyspieszających metabolizm i procesy trawienne w organizmie. Ponadto przyprawa ta zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. To przyprawa, która wykazuje właściwości oczyszczające krew oraz wspomaga pracę wielu narządów takich jak trzustka czy wątroba.

Jej stosowanie zaleca się osobom o wysokim poziomie cholesterolu, ponieważ skutecznie go reguluje. Działa także uśmierzająco na dolegliwości bólowe, w tym również bóle menstruacyjne. Kurkuma to źródło polifenoli, wykazuje więc działanie antyoksydacyjne. Spożywanie jej neutralizuje w komórkach szkodliwe, wolne rodniki chroniąc organizm przed pojawieniem się groźnych chorób, w tym także nowotworów.

Zobacz również: Kurkuma, imbir i mleko kokosowe – na problemy żołądkowe.

Kurkuma – zastosowanie

Ze względu na zawartość bardzo wszechstronnego składnika jakim jest kurkumina, kurkuma znalazła szerokie zastosowanie.

W kuchni

Kurkuma jest bardzo popularna w kuchni indyjskiej. Ze względu na to, że przyspiesza procesy trawienne białek, dodawana jest przede wszystkim do potraw wysokoproteinowych. Ponadto wykorzystywana jest jako naturalny barwnik do makaronu, ryżu czy ciast, a także jako składnik zdrowych soków i koktajli.

Przepis na zdrowy sok z kurkumą

Chcąc wykonać smaczny i pożywny sok z dodatkiem kurkumy, wystarczy przygotować następujące składniki:

Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie jabłko, pomarańcze i startą marchewkę zblenduj na jednolitą masę. Dodaj szczyptę kurkumy i dokładnie wymieszaj. Smacznego!

W kosmetyce

Kurkuma w kosmetyce stosowana jest głównie jako produkt do barwienia m.in. szminek, podkładów pod makijaż. Z kolei olejek kurkumowy wykorzystywany jest jako jeden ze składników perfum o orientalnym zapachu. Kurkuma może stanowić również składnik domowych maseczek na twarz, które odżywiają skórę, wygładzają i wyrównują jej koloryt. Ponadto tego rodzaju maseczki do twarzy łagodzą zmiany trądzikowe, dzięki właściwościom antyseptycznym i przeciwzapalnym.

Przepis na rozjaśniającą maseczkę z kurkumą

Celem zrobienia rozjaśniającej maseczki z dodatkiem kurkumy wystarczy przygotować:

Jogurt naturalny połącz z sokiem z cytryny, następnie dodaj łyżeczkę kurkumy. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie nałóż na skórę po wcześniejszym oczyszczeniu twarzy. Po 20 minutach zmyj maseczkę letnią wodą.

Na zdrowie

Kurkuma znana jest przede wszystkim z tego, że:

  • reguluje poziom cholesterolu we krwi;
  • wspomaga skuteczne odchudzanie poprzez stymulację metabolizmu i procesów trawiennych w organizmie;
  • zmniejsza dolegliwości bólowe;
  • chroni przed nowotworami;
  • wzmacnia odporność organizmu;
  • wspomaga pracę mózgu;
  • wykorzystywana jest w terapii podczas leczenia choroby Alzheimera.

Jest przy tym bezpieczna i praktycznie nie ma przeciwwskazań do jej spożywania. Warto więc wprowadzić ją do codziennej diety.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella i młody jęczmień - oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Cierniak A., Łabno A., Winiarski M., Dembiński M., Budzyński P., Kalemba-Drożdż M., Wpływ kurkuminy na uszkodzenia dna indukowane mutagennym składnikiem żywności w limfocytach pacjentów z nowotworem jelita grubego, Państwo i Społeczeństwo, 4/2017.
  2. Przybylska S., Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2/2015.
  3. Wierońska J., Kurkuma – roślinne panaceum, Wszechświat, 6/2017.
  4. Kania M., Baraniak J., Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego, Postępy Fitoterapii, 2/2015.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami