Daktyle – dlaczego warto je jeść?

Daktyle - dlaczego warto je jeść?Daktyle w szczególności doceniają sportowcy. Zarówno suszone jak i świeże stanowią źródło wielu składników pokarmowych jak np. cukry proste, glikogen, a także potas. Ze względu na dużą zawartość związków odżywczych daktyle wykazują szeroki wpływ na nasz organizm. Łagodzą objawy menopauzy, zapobiegają miażdżycy, a także zwalczają problem z zaparciami. Jak jeszcze przekąska ta wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto je jeść? Oto odpowiedź.

Daktyle to po prostu owoce drzewa daktylowego, uprawianego od czasów prehistorycznych. W dzisiejszych czasach można jest spotkać głównie na terenach południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce oraz na południu Stanów Zjednoczonych. Owoce te, które są dostępne w Polsce, pochodzą głównie z Iranu, Tunezji i Egiptu.

Co kryją w sobie daktyle?

Daktyle to przede wszystkim bogactwo cukrów prostych, błonnika, salicylanów i antyoksydantów, do których zaliczany jest kwas taninowy. Ponadto w ich składzie występuje witamina A odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, witaminy z grupy B warunkujące prawidłowe funkcje mózgu oraz witamina C stanowiąca silny antyoksydant, wpływający na odporność organizmu. Dodatkowo daktyle to źródło związków mineralnych takich jak: potas, fosfor, żelazo, magnez oraz chrom.

Dlaczego warto jeść daktyle?

Daktyle są doskonałym źródłem cukrów prostych stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Z tego właśnie względu stanowią idealną przekąskę dla sportowców oraz wszystkich tych, którym towarzyszy aktywny tryb życia. Włączanie ich do codziennej diety uzupełnia niedobory glikogenu w ustroju. Poleca się je osobom aktywnym również ze względu na potas, który w nich występuje, a to dlatego, że warunkuje prawidłową pracę mięśni, w tym również serca.

Obecny w daktylach magnez z kolei pomaga zwalczać stres, a także minimalizuje jego negatywne skutki, wapń natomiast łagodzi objawy menopauzy i osteoporozy.

Błonnik zaś usprawnia funkcjonowanie jelit jednocześnie wpływając na ich oczyszczanie. To działanie z kolei w dużym stopniu zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka okrężnicy. Regularne ich spożywanie chroni organizm przed miażdżycą, a także przed powstawaniem zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Antyoksydanty zapobiegają powstawaniu wielu chorób, począwszy od przeziębienia poprzez stany zapalny organizmu kończąc na poważnych schorzeniach jakimi są nowotwory.

Ciekawostką jest fakt, że owoce te w krajach arabskich uważa się za afrodyzjak.

Daktyle w kuchni

Daktyle to przede wszystkim doskonała samodzielna przekąska, która stanowi alternatywę dla słodyczy. Ze względu na ich słodki smak, często wykorzystuje się je do deserów, ale również nie brakuje ich w daniach wytrawnych.

Nie każdy wie, że z daktyli produkuje się również mąkę, a także dodaje się je do miodu palmowego oraz przetworów tj. dżemy. Daktyle można także nadziewać farszem z dodatkiem boczku lub podawać w towarzystwie serów. Ze względu na słodki smak idealnie sprawdzają się jako dodatek do kawy bądź herbaty.

Daktyle w kosmetyce

Daktyle to produkt, który znalazł zastosowanie również w kosmetologii. Z owoców drzewa daktylowego pozyskiwane jest roślinnego pochodzenia DHEA – naturalny hormon steroidowy produkowany z cholesterolu w nadnerczach, powszechnie uznawany za hormon witalności. Wykazuje on właściwości regeneracyjne, ujędrniające oraz redukujące podrażnienia. Ekstrakt z daktyli stanowi składnik kremów, balsamów, lotionów, płynów do kąpieli czy kosmetyków do demakijażu.

Kto powinien unikać spożywania daktyli?

Daktyle nie powinny spożywać osoby:

  • chorujące na cukrzycę
  • z nieżytem żołądka
  • mające problem z nadmierną ilością gazów

Jak kupować i przechowywać daktyle?

Najlepiej gdy daktyle kupowane są w całości. Podczas zakupów należy zwracać szczególną uwagę, aby nie były uszkodzone, za to powinny posiadać gładką i błyszczącą skórkę.

Daktyle to produkt dość trwały. Najlepiej przechowywać je w zamkniętym pojemniku lub w lodówce, wówczas będą nadawać się do spożycia nawet przez kilka miesięcy. Można je również przechowywać w zamrażalce.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:
  1. karolina
    karolina says:

    Nie przepadam za daktylami, choć czasami dodaję do deserów, bo są dość słodkie. Nigdy nie próbowałam podawać np. do serów, ale myślę że mogą się z nimi znakomicie komponować.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *