Aktualizacja: 3 sierpnia 2022
Por, obok cebuli i czosnku, jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Ze względu na swoje właściwości znalazł on szerokie zastosowanie kuchni i w medycynie naturalnej. Jego regularne spożywanie zapobiega anemii, niweluje bóle reumatyczne oraz łagodzi kaszel. Jakie jeszcze działanie lecznicze wykazuje? Czy wszyscy powinni spożywać to warzywo? Przyjrzyjmy się bliżej.
Spis treści
Charakterystyka pora
Do Polski por sprowadziła królowa Bona. W bardzo szybkim tempie znalazł zastosowanie w kuchni oraz medycynie naturalnej. Warzywo to należy do roślin dwuletnich. Składa się z dwóch części – dolnej (cebuli) oraz górnej – (długich liści). Ciekawostką jest fakt, że niegdyś por uważano za pokarm ludzi biednych i nie przywiązywano żadnej wagi do jego wartości odżywczych. Dziś jest coraz bardziej docenianym warzywem, które wzbogaca smak wielu potraw.
Por – co zawiera?
Jest źródłem wielu witamin takich jak witamina A, witamina C oraz witaminy z grupy B. Zawiera również związki mineralne takie jak wapń, potas, żelazo, fosfor, sód i siarka. W 100 g pora znaleźć można 2 g białka, 0,3 g tłuszczów oraz 5,7 węglowodanów. Z kolei swój mocno charakterystyczny smak zawdzięcza dużej ilości olejków eterycznych. Zawiera błonnik pokarmowy, dzięki czemu poprawia trawienie.
Por – właściwości zdrowotne
W chorobach reumatycznych por stosuje się w postaci okładów, wykonanych ze zmiażdżonych liści. Powodują one intensywne rozszerzenie naczyń krwionośnych, a przez to lepsze odżywienie tkanek i zmniejszenie się dolegliwości bólowych. Ze względu na dużą zawartość żelaza w swym składzie, warzywo to skuteczne jest w leczeniu anemii. Warto pamiętać, że witamina C ułatwia przyswajanie żelaza. Dlatego warto spożywać sałatkę z pora z dodatkiem np. soku z cytryny.
Medycyna naturalna wykorzystuje sok lub syrop z pora, jako skuteczny sposób w walce z infekcjami górnego układu oddechowego. Wykazuje bowiem właściwości wykrztuśne oraz wspomaga produkcję śluzu. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz wykazuje działanie moczopędne. Ponadto działa zasadotwórczo, co pomaga uporać się z zakwaszeniem organizmu.
Por – zastosowanie w kuchni
Por najczęściej stosuje się jako składnik włoszczyzny, który stanowi nieodzowną kompozycję rosołu. W kuchni polskiej wykorzystuje się go na wiele sposobów. Między innymi stanowi bazę do tart warzywnych, składnik zup typu krem, które idealnie nadają się na okres jesienno – zimowy, ponieważ bardzo dobrze rozgrzewają organizm. Por wykorzystywany jest także do produkcji sosów z dodatkiem różnych ziół. Z kolei surowy bardzo dobrze komponuje się w surówkach i sałatkach.
Por – przeciwwskazania
- Kobiety w ciąży – spożywanie pora oraz np. cebuli czy kawy nie jest zalecane w ciąży, bowiem tego rodzaju produkty mogą przyczyniać się do powstawania zgagi oraz wzdęć;
- Kobiety karmiące – nie poleca się spożywania pora kobietom karmiącym. Ma to swoje wytłumaczenie, bowiem intensywny smak przenika do mleka matki przez co dziecko może odmawiać karmienia;
- Niemowlęta – tak jak czosnek, por można wprowadzać do diety dziecka kiedy osiągnie 10 miesiąc życia. Z racji swojego intensywnego smaku i aromatu warzywa te mogą wywoływać wzdęcia oraz zgagę. W takim przypadku lepszym rozwiązaniem będzie podawanie dziecku ugotowanego pora (tak przygotowane warzywo posiada delikatniejszy i łagodniejszy smak).
Przeciwwskazaniami są przewlekłe wzdęcia, wrzody, zgaga oraz zaburzenia funkcji wątroby.
Ciekawostki
- W medycynie naturalnej por wykorzystywany jest do produkcji syropu na kaszel;
- Por jest symbolem Walii. Na mecze rugby zawodnicy przychodzą z porami wymachując nimi i rozgrzewając swoją drużynę do walki;
- Warzywo to leczy kaca;
- Por uważany jest za afrodyzjak, który wspomaga płodność u mężczyzn.


Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Shahrajabian M., Sun W., Cheng Q., A Review of Leek (A. ampeloprasum L.), an Important Vegetable and Food Ingredient with Remarkable Pharmaceutical Activities, Pharmacognosy Communications, 11/2021.
Pora uwielbiam, gotowany na miękko i chleb ze skwarkami. Pychota uwierzcie mi !!!!!!1
Ta krolowa Bona, jeszcze po uplywie wiekow tyle jej zawdzieczamy. Por jest super warzywem. I nawet jezeli sa drobne przeciwskazania, to nie powinny byc one pretekstem do tego, aby unikac pora… Pozdrawiam serdecznie Beata
Ja mam delikatny układ pokarmowy a por mi nie szkodzi. Bardzo lubię, bardzo polecam.
Por, podobnie jak seler naciowy, wprost uwielbiam. To bomba witaminowa za grosze. Dodaję go do sałatek i zup. Niestety mój narzeczony nie jest aż takim entuzjastą pora, jak ja, dlatego obecnie nie jadam go aż tyle, co kiedyś – ale i tak myślę, że sporo.
Bardzo przydatny artykuł, z pewnością wykorzystam ta wiedzę 🙂
Super wyczerpujący artykuł, napewno wykorzystam ta wiedzę 🙂