Aktualizacja: 24 marca 2022
Pietruszka to jedno z najbardziej popularnych warzyw w naszym kraju. Często gości na stołach w postaci sałatek czy jako składnik niedzielnego rosołu. Bardzo słusznie, ponieważ jest bogactwem wielu składników odżywczych. Poznajmy powody, dla których warto jeść pietruszkę.
Pietruszka pochodzi z okolic Morza Śródziemnego. Do Polski przybyła w XVI wieku. Zarówno liście, korzeń jak i owoce pietruszki wykorzystywane są szeroko w medycynie naturalnej. Wszystkie jej części wykazują działanie lecznicze np. korzeń leczy zapalenie pęcherza oraz niweluje wzdęcia, liście stanowią składnik zdrowej diety, uzupełniając w dużą ilość składników odżywczych, a owoce skutecznie łagodzą bóle menstruacyjne.
Spis treści
Pietruszka – właściwości
Pietruszka jest źródłem dużej ilości witaminy C. Jej ilość jest tu znacznie większa niż zawartość witaminy C w cytrynie. Ponadto zawiera witaminę B12, związki mineralne takie jak wapń, fluor oraz chlorofil, kwas foliowy i kwas alfa-linolenowy (ALA).
Natka pietruszki – właściwości
- Wzmacnia napięcie mięśni gładkich.
- Redukuje nadmiar wody w organizmie.
- Warto spożywać natkę pietruszki w przypadku kamieni moczowych, w schorzeniach wątroby, nieregularnych miesiączkach oraz w stanach nerwowości.
- Należy pamiętać, że natkę pietruszki nie powinny spożywać kobiety w ciąży z racji możliwości zwiększenia skurczów macicy. Natomiast po porodzie stymuluje ona produkcję mleka, jednak nie należy spożywać jej w dużych ilościach z racji obecności w jej składzie szczawianów, które mogą kumulować się w nerkach.
- Poprawia krążenie krwi.
- Usuwa toksyny i wpływa na skuteczne oczyszczenie organizmu.
- Świeża natka pietruszki szybko neutralizuje nieświeży oddech.
Korzeń pietruszki – właściwości
- Zmniejsza dolegliwości bólowe w chorobach takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.
- Niweluje objawy zapalenia pęcherza moczowego.
- Zmniejsza dolegliwości podczas miesiączki poprzez działanie rozkurczające mięśnie.
- Korzeń pietruszki wykazuje działanie moczopędne, dlatego też polecany jest osobom ze skłonnością do obrzęków.
- Z racji działania moczopędnego korzeń pietruszki wykazuje także właściwości oczyszczające organizm, a co za tym idzie wspomaga również pracę nerek.
- Dzięki zawartości antyoksydantów pietruszka usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki zapobiegając tym m.in. chorobom nowotworowym. Ponadto przeciwutleniacze korzystnie wpływają na ogólny wygląd skóry, włosów jak i paznokci spowalniając procesy starzenia.
- Poprzez obecność w swym składzie błonnika reguluje pracę układu pokarmowego.
- Dzięki dużej zawartości witaminy C zwiększa odporność organizmu chroniąc go przed różnego rodzaju infekcjami.
Pietruszka – jak należy ją spożywać?
Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie świeżej pietruszki. Warzywo gotowane lub poddawane innej obróbce termicznej traci swoje cenne właściwości.
Pietruszka – zastosowanie
Natkę, a także korzeń pietruszki można wykorzystać jako zdrowy dodatek do sałatek jak również do wielu potraw np. zup i bulionów. W medycynie naturalnej wykorzystywana jest zwykle w formie naparów i napojów.
Herbata z pietruszki (przepis)
2 łyżeczki natki pietruszki zalej dwoma szklankami wrzącej wody. Odczekaj 5 min, aż napar będzie gotowy. Następnie przecedź go przed spożyciem. Herbatę z pietruszki zaleca się pić 2 razy dziennie.
Odchudzający napój z pietruszką (przepis)
Składniki:
Przygotowanie
Pietruszkę umyj, ogórka obierz ze skórki, a następnie oba warzywa drobno pokrój i umieść w blenderze. Następnie dodaj sok z cytryny oraz szklankę wody. Wszystko dokładnie zblenduj, aż powstanie jednolity koktajl. Smacznego!


Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...

Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, ...
Zobacz tutaj ...

Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Muszę zacząć pić napój z pietruszki! 🙂
Uwielbiam pietruszkę i często ją dodaję nawet do kanapek. Napój pietruszkowy kiedyś piłam, bardzo podobny, na pewno do niego wrócę 🙂
Dzięki za przepis na ochładzający napój! Na pewno mi się przyda! 🙂