Letnia wyprzedaż
Letnia wyprzedaż

Aktualizacja: 8 listopada 2020

Żółtko na pianceŻółtko na piance to pożywna, a zarazem lekka propozycja śniadania. Przypadnie do gustu osobą dbającym o linię. Idealnie komponuje się z pieczywem razowym, masłem oraz szynką.

Jajka od setek lat są nieodłączną częścią diety człowieka i należą do jednych z najczęściej spożywanych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to wyjątkowe źródło wielu witamin i minerałów, ale szczególnie dużo w nich białka. Spożywanie jajek niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych:

  • masa mięśniowa – duża zawartość białka pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy mięśniowej;
  • mózg – witaminy i minerały, warunkujące prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego, pamięci oraz metabolizmu;
  • układ odpornościowy – duża zawartość witaminy A, B12 oraz selenu wspiera optymalną pracę układu odpornościowego;
  • serce – zawierają cholinę, która odpowiedzialna jest za rozkład aminokwasu homocysteiny (związanej z rozwojem chorób układu krwionośnego);
  • wzrok – luteina i zeaksantyna odgrywają ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania wzroku i zapobiegają rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej;
  • energia – białko, witaminy i minerały wpływają na ogólny stan zdrowia, dodając energii i uczucie sytości.

Zobacz również: Jajka – co w sobie kryją? oraz Czy kolor jajek ma znaczenie?

Żółtko na piance

Żółtko na piance to idealna propozycja na pyszne śniadanie dla 2 osób.

Składniki:

Do wykonania żółtka na piance potrzebujemy także blaszki do pieczenia, papieru do pieczenia, ubijaczki do piany oraz miski.

Przygotowanie:

  1. Na wstępie oddzielamy dokładnie białka od żółtek.
  2. Następnie z białek ubijamy pianę.
  3. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, następnie blaszkę smarujemy masłem i kładziemy papier.
  4. Ubitą pianę łyżką nakładamy na blachę robiąc wgłębienia na żółtko.
  5. Następnie pieczemy ubitą pianę w piekarniku przez około 3-4 min.
  6. W kolejnym kroku w zagłębienia delikatnie wkładamy żółtka.
  7. Pieczemy, aż żółtko się zetnie.
  8. Gotowe posypujemy koperkiem, solą i pieprzem dla poprawy smaku. Najlepiej smakują z grzanką posmarowaną masłem, szynką i pomidorem.

Żółtko na piance to ciekawa alternatywa dla popularnego jajka sadzonego.

Smacznego!

Polecane produkty

Spirulina w proszku
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i ...
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami