Natka pietruszki – wartości odżywcze i właściwości

Natka pietruszki - wartości odżywcze i właściwościNatka pietruszki od wieków ceniona jest za swoje wartości odżywcze i smakowe. W dobie dzisiejszych czasów stosowana jest jako panaceum na różnego rodzaju dolegliwości. Co w sobie kryje oraz jakie właściwości jej się przypisuje. Przyjrzyjmy się z bliska natce pietruszki.

Do Polski natka pietruszki trafiła w XVI wieku, natomiast w wielu rejonach świata znajduje zastosowanie już od ponad 2000 lat. Przez ludność Rzymu i Grecji uważana była za roślinę świętą, ponieważ sądzono, że dodaje siły, odwagi i wzmacnia refleks.

Pietruszka należy do rodziny selerowatych. Zarówno korzeń pietruszki jak i jej nać znajduje zastosowanie w kuchni oraz w medycynie naturalnej. Jest warzywem bardzo popularnym i rośnie w różnych warunkach klimatycznych. Ciekawostką na temat pietruszki jest fakt, że nazwa wywodzi się z języka greckiego od słowa “petra”, która oznacza skałę.

Natka pietruszki – wartości odżywcze i właściwości

Natka pietruszki to źródło m.in. witaminy A, C, K, kwasu foliowego oraz składników mineralnych takich jak żelazo, potas, magnez i wapń. Ponadto w jej składzie znaleźć można wiele przeciwutleniaczy, do których zalicza się chlorofil, luteolina oraz apigenina. Ze względu na tak bogaty skład natka pietruszki wywiera bardzo szeroki wpływ na nasz organizm.

Zawarta w niej witamina A warunkuje dobre widzenie oraz zapobiega kurzej ślepocie. Z kolei witamina C zwiększa odporność organizmu oraz wpływa na stan naczyń krwionośnych. Wzmacnia ich ściany zapobiegając pękaniu i tworzeniu się tzw. pajączków. Żelazo obecne w natce pietruszki zapobiega anemii, a magnez, wapń i potas również bardzo korzystnie wpływają na układ krwionośny, a dodatkowo niwelują stres. Natka pietruszki wykazuje również właściwości odświeżające, zwłaszcza kiedy zjemy czosnek. Szybkie spożycie natki pietruszki skutecznie niweluje nieprzyjemny zapach w jamie ustnej.

Ponadto korzystnie wpływa ona na układ moczowy i zapobiega jego infekcjom. Wykazuje działanie moczopędne przez co wpływa również na oczyszczanie organizmu z toksyn oraz niweluje związki kancerogenne obecne w dymie papierosowym. Dlatego spożywanie natki pietruszki zalecone jest palaczom oraz osobom stale przebywającym w towarzystwie osób palących.

Kto powinien uważać na natkę pietruszki?

Należy jednak pamiętać, że natka pietruszki nie powinna być spożywana w dużych ilościach przez kobiety w ciąży. Wszystko dlatego, że związki w niej obecne mogą wywołać skurcze macicy. Z kolei po porodzie mocno zalecana jest kobietom karmiącym piersią, ponieważ przyspiesza produkcję pokarmu. Ponadto natkę pietruszki powinny ograniczać osoby z zaburzeniami funkcji nerek, ze względu na to, że w jej składzie występuje w sporej ilości kwas szczawiowy. Może on się krystalizować i tworzyć tzw. kamienie nerkowe w organizmie.

Natka pietruszki w kuchni

Liście pietruszki są bardzo popularne w kuchni polskiej. Stanowią one nieodłączny element niedzielnego rosołu oraz innych zup. Oprócz wzbogacania smaku, natka pietruszki jest również doskonałym elementem ozdobnym wielu potraw. Ponadto wykorzystuje się ją do wszelkiego rodzaju sałatek oraz surówek. Bardzo często dodawana jest również do koktajli warzywnych i smoothie owocowych.

Natkę pietruszki można zamrażać oraz suszyć. Co ciekawe, nawet wtedy nie traci swoich składników odżywczych. Warto jednak uważać z jej gotowaniem, ponieważ po wpływem wysokich temperatur traci cenną dawkę witaminy C.

Ciekawostki

  • całkiem niedawno odkryto, że natka pietruszki pomocna jest w profilaktyce chorób nowotworowych piersi
  • pietruszka i właściwości bardzo mocno porównywalne jest do działania takich warzyw jak czosnek, cebula i por

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
2 komentarzy
  1. Zołza
    Zołza says:

    U mnie zdecydowanie nie przejdzie – nie lubię jej smaku 😀 Jedynie w sprawie rosołu jestem w stanie iść na kompromis…:D

    Odpowiedz
  2. Mostek
    Mostek says:

    Uwielbiam pietruszkę! Często dodaję ją do różnych dań. Świetnie sprawdza się też w formie koktajlu 🙂 W dodatku samo zdrowie 😉

    Odpowiedz

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *