Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 24 sierpnia 2022

RabarbarRabarbar ( łac. Rheum rhaponticum L.) należy do grupy warzyw sezonowych. Dużą uwagę zwraca nie tylko swoim smakiem, ale również bogatą gamą składników odżywczych. Jakie właściwości posiada rabarbar oraz do jakich celów można go wykorzystać? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie tej rośliny.

 

Rabarbar – charakterystyka

Rabarbar lub tak zwany „rzewień” jest warzywem z rodziny bylinowych. Najczęściej wykorzystywane są liście rabarbaru, które charakteryzują się dość kwaśnym smakiem. Posiadają one kolor różowy, czerwony lub zielony. Im bardziej czerwone, tym rabarbar jest bardziej dojrzały i lepszy w smaku.

Z właściwości rabarbaru korzystali już starożytni Chińczycy, którzy używali go jako preparat przeczyszczający i zmniejszający dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Do dziś jest stosowany, jednak w nieco innym kierunku – szczególnie jako łagodzący środek na ból zębów.

Rabarbar – skład

Rabarbar jest warzywem bogatym w wiele związków mineralnych takich jak:

Z racji tak wielu cennych składników odżywczych, rabarbar wykazuje szereg korzystnych właściwości.

Rabarbar – właściwości zdrowotne

Korzeń rabarbaru wykazuje właściwości przeczyszczające. Dzięki obecności błonnika reguluje pracę układu pokarmowego, usprawnia pracę jelit i ich perystaltykę. Witaminy i minerały zawarte w rabarbarze zwiększają odporność organizmu, a przeciwutleniacze chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym również nowotworów. Badania przeprowadzone nad działaniem rabarbaru wykazały, że pieczone warzywo zawiera rapontygeninę (polifenol, który posiada zdolność hamowania podziału procesów komórek nowotworowych). Ponadto związek ten ma również działanie antyoksydacyjne i przeciwalergiczne. Wzmacnia także cały układ krążenia.

Warzywo to jest źródłem luteiny, która warunkuje procesy prawidłowego widzenia oraz właściwy stan naszej skóry. Zwiększone spożycie luteiny wpływa na odpowiednie nawilżenie naskórka oraz utrzymanie jego właściwej elastyczności. Łagodzi również stres oraz skutki z nim związane.

Rabarbar – zastosowanie

Rabarbar znalazł zastosowanie głównie w sztuce kulinarnej. Świetnie nadaje się do sporządzania kompotu, który gasi pragnienie w upalne dni. Jest również składnikiem galaretek, dżemów czy kisieli. Rabarbar chętnie dodaje się do różnego rodzaju deserów np. ciast, lodów czy placuszków. Doskonale sprawdza się w połączeniu z owocami takimi jak truskawki, z których można wykonywać pożywne i zdrowe koktajle. Warzywo to dodawane jest także do potraw na bazie mięsa np. drobiu czy ryb.

Rabarbar – przeciwwskazania

Spożywania rabarbaru powinny unikać osoby:

  • przyjmujące leki takie jak diuretyki, ibuprofen, kortykosteroidy;
  • borykające się z chorobami nerek;
  • z wadami lub chorobami serca.

Uwaga! Z racji działania przeczyszczającego, rabarbar spożywany w dużych ilościach może wywołać problemy trawienne. Wówczas może pojawić się biegunka, nudności czy skurcze brzucha. Rabarbar zawiera w swoim składzie również szczawiany, które stanowią jedną z głównych przyczyn powstawania kamieni nerkowych. Ponadto zbyt częste włączanie go do swojej diety może przyczynić się do osłabienia układu kostnego organizmu i nieregularnej pracy serca. Jest to wynik utraty potasu.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach Febico – 100 % naturalne witaminy i minerały
Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Liudvytska O., Kolodziejczyk-Czepas J., A Review on Rhubarb-Derived Substances as Modulators of
    Cardiovascular Risk Factors—A Special Emphasis on Anti-Obesity Action, Nutrients, 14/2022.
  2. Xiang H., Zuo J., Guo F., Dong D., What we already know about rhubarb: a comprehensive review, Xiang et al. Chin Med, 15/2020.
  3. Clementi E., Misiti F., Potential Health Benefits of Rhubarb, 2010.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami