Aktualizacja: 4 września 2025
Jednym z najbardziej cenionych superfoods, które zyskały popularność w ostatnich latach, jest młody jęczmień. Do czego dodawać ten zielony proszek, aby w pełni wykorzystać jego potencjał odżywczy? To naturalne źródło witamin, minerałów, chlorofilu i antyoksydantów, które wspierają organizm na wielu poziomach – od poprawy trawienia, przez oczyszczanie z toksyn, aż po wzmocnienie odporności. Co więcej, w połączeniu z chlorellą młody jęczmień wzajemnie się uzupełniają, dzięki czemu efekty regularnego stosowania są jeszcze bardziej odczuwalne. Regularne włączanie obu tych superfoods do diety to prosty sposób, aby zadbać zarówno o zdrowie, jak i urodę, a przy tym dodać sobie energii na co dzień. Dodatkowo, jest to najlepszy naturalny sposób jak oczyścić organizm z toksyn.
Młody jęczmień – do czego dodawać?
Młody jęczmień można wykorzystywać na wiele sposobów. Bywa nie tylko cenionym suplementem diety, ale również dodatkiem do codziennie spożywanych potraw i produktów. Przykłady jego zastosowania to:
- koktajle i smoothie owocowo-warzywne – wystarczy dodać 1–2 łyżeczki sproszkowany sok z młodego jęczmienia do owocowego lub warzywnego smoothie. Bardzo dobrze komponuje się z bananem, szpinakiem, jabłkiem czy cytryną. Chcąc zyskać jeszcze silniejsze działanie detoksykujące, wystarczy uzupełnić koktajl porcją algi Chlorella;
- jogurty i kefiry – należy zmieszać młody jęczmień z jogurtem naturalnym lub kefirem. To podstawowa wersja, jednak można ją dowolnie rozszerzać, np. dodając do nabiału owoce, rodzynki, orzechy;
- owsianki i musli – należy posypać młodym jęczmieniem owsiankę lub dodać miarkę do mieszanki musli;
- zupy krem – można dodać młody jęczmień do zupy krem z brokułów, dyni czy cukinii. Nie zmieni ich smaku, a podniesie wartość odżywczą;
- woda z cytryną – jeden z najprostszych, najbardziej klasycznych sposobów. Wystarczy rozpuścić młody jęczmień w szklance wody z sokiem z cytryny;
- ciasta i naleśniki – dodaje się niewielką ilość zielonego jęczmienia do ciasta naleśnikowego lub muffinek. Zyskają przy tym charakterystyczny, zielony kolor w sposób pełni naturalny.
Młody jęczmień można też dodać do żółtka jaja, maślanki lub naturalnego miodu pszczelego, dokładnie mieszać, aż do uzyskania gęstej konsystencji, a następnie nałożyć bezpośrednio na skórę lub włosy na około 10-15 minut. Zyskamy wartościowy, naturalny kosmetyk o silnych właściwościach oczyszczających, nawilżających i regenerujących. Jeśli natomiast do całości dodamy jeszcze nasiona chia lub fusy po kawie, zyskamy peeling mechaniczny o delikatnym działaniu złuszczającym.
Jak działa młody jęczmień?
Młody zielony jęczmień jest produktem detoksykującym i antyoksydacyjnym. Wspomaga naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn, chroni go przed szkodliwymi konsekwencjami środowiska, w tym przed nadmiernym promieniowaniem UV czy spalinami i toksynami. Dodaje energii, przeciwdziała senności i zmęczeniu oraz wpływa pozytywnie na płodność i libido u obu płci. Wspiera czynność układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego, ponieważ wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz poprawia przepływ krwi, zapobiegając tworzeniu się niebezpiecznych zakrzepów. Udowodniono też, że jego systematyczne przyjmowanie może obniżać ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu LDL, które są poważnymi czynnikami ryzyka miażdżycy, cukrzycy, otyłości i innych chorób cywilizacyjnych.
Badania wskazują na dobroczynny wpływ młodego zielonego jęczmienia na mikroflorę jelitową, która z kolei odpowiada nie tylko za prawidłowe trawienie, ale też za kondycję skóry, samopoczucie, a nawet odporność. Ponadto młody zielony jęczmień odżywia organizm i uzupełnia niedobory pokarmowe. Ma również zdolność do odkwaszania organizmu.
Aby jednak to działanie mogło być zauważone, suplementacja powinna odbywać się codziennie przez okres co najmniej 4 tygodni. Nie ma tu znaczenia, w jaki sposób dostarczymy ten produkt organizmowi – czy będzie on dodatkiem do soku, wody, koktajlu czy może owsianki. Niezależnie też od formy – proszek czy tabletki. Najważniejsza jest systematyczność oraz sięganie wyłącznie po produkty najwyższej jakości i w 100% naturalne. Najlepiej sugerując się renomą producenta, opiniami innych konsumentów, pochodzeniem młodego jęczmienia, a nawet nierzadko udostępnianymi certyfikatami potwierdzającymi jakość samej produkcji.


Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kobus-Cisowska J., Ocena możliwości wykorzystania trawy jęczmiennej odmian jarych i ozimych jako składnika zbożowych produktów funkcjonalnych, Technika Rolnicza Ogrodnicza Leśna, 2/2020.
- Kawka K., Lemieszek M., Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 1/2017.
- Simonsohn B., Sok z młodego jęczmienia, Wydawnictwo Vital, Białystok 2014.
Zostaw komentarz