Babka lancetowata

Babka lancetowataBabka lancetowata (wąskolistna) jest byliną z rodziny babkowatych. Swoim zasięgiem obejmuje prawie całą Europę i północną oraz środkową Azję. Od wieków roślina jest znana ze swoich właściwości leczniczych, głównie przy leczeniu ran. W tym celu wykorzystuje się jej liście. W Polsce, mimo swoich licznych zalet, roślinę uznaje się za chwast.

Składniki rośliny

Ekstrakt pozyskany z babki lancetowatej stanowi źródło wielu aktywnych substancji. Wśród nich można wyróżnić glikozydy fenetylowe, flawonoidy, garbniki, irydoidy, kwasy organiczne, sole mineralne (wśród nich związki cynku i krzemionka), pektyny i substancje śluzowe. Jest również źródłem fitosteroli.

Skład jest ściśle uzależniony od czynników środowiska zewnętrznego, głównie od narażenia na związki chemiczne (herbicydy) czy skażenia środowiska naturalnego. Nie bez znaczenia jest również ochrona rośliny przed pasożytami i grzybami.

Jakie właściwości lecznicze wykazuje babka lancetowata?

Właściwości lecznicze rośliny wynikają z synergistycznej aktywności wielu jej składników.

Babka lancetowata wykazuje działanie antybakteryjne (wobec bakterii gram-dodatnich i gram-ujemnych), przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Akteozyd występujący w składzie zmniejsza obrzęki. Liście od zawsze stosowano do wykonywania okładów w celu przyspieszenia gojenia się ran, zadrapań, stłuczeń i oparzeń. Takie okłady skutecznie uśmierzały również świąd i ból po ukąszeniach owadów.

Katalpol obecny w roślinie ma właściwości moczopędne i rozkurczowe, natomiast aukubina działa spazmolitycznie, antywirusowo i antyhepatotoksycznie.

Babka lancetowata (głównie dzięki sitosterolom) powoduje obniżenie cholesterolu we krwi. Wysoka zawartość garbników (do 7%) powoduje uszczelnienie naczyń włosowatych, co wpływa na zmniejszenie przekrwienia błon śluzowych i działa kojąco na stany zapalne.

Pozostałe właściwości lecznicze babki lancetowatej:

  • działanie przeciwgorączkowe
  • hamowanie rozrostu nowotworów (udowodniono przy raku okrężnicy, żołądka, piersi i płuc)
  • działanie powlekające i ochronne na drogi pokarmowe – za pomocą śluzów
  • zwiększanie fagocytozy granulocytów
  • wzrost produkcji interferonu
  • działanie immunostymulujące
  • działanie ściągające

Syrop z babki stosowany jest w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych oraz w zaburzeniach żołądkowych i jelitowych.

Łączenie z innymi roślinami

W kuracjach wzmacniających skuteczne jest połączenie babki lancetowatej z liśćmi pokrzywy i mniszka lekarskiego. Dla poprawy trawienia można połączyć ją z piołunem oraz bobrkiem trójlistnym, natomiast w chorobie wrzodowej żołądka – z prawoślazem i żywokostem.

W przypadku przeziębień warto zastosować ją równocześnie z tymiankiem, podbiałem oraz pierwiosnkiem lekarskim.

Jak babka lancetowata wpływa na urodę?

Napar z babki lancetowatej może posłużyć do wykonywania płukanek do włosów. Zaleca się je głównie przy łysieniu i łupieżu, jednakże roślina korzystnie wpływa również na stan włosów zapobiegając ich łamliwości.

Obecne w liściach składniki takie jak luteolina czy apigenina bardzo korzystnie oddziałują na skórę, ponieważ chronią ją przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym, hamują niektóre enzymy oraz zapobiegają utlenianiu substancji lipidowych. Flawonoidy można również wykorzystywać do pielęgnacji skóry. Coraz częściej można spotkać kosmetyki z dodatkiem ekstraktu z babki lancetowatej.

Napar z rośliny zmieszany z rozcieńczonym etanolem może być stosowany jako lotion do cery trądzikowej i łojotokowej. Sok wyciśnięty ze świeżych liści można z powodzeniem dodawać do kremów czy maseczek.

Bibliografia:

  1. Ogonowski J., Kołkowska A., Preparaty kosmetyczne na bazie ekstraktu z babki lancetowatej, LAB, 5/2016.
  2. Wojciechowska I., Wojciechowska A., Wieszczycka K., Fitofarmakologia w leczeniu chorób żołądka, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 3/2016.
  3. Kołodziej B., Wpływ nawożenia mineralnego na plonowanie babki lancetowatej (plantago lanceolata L.), Acta Agrophysica, 8/2006.
  4. Pisulewska E., Andrzejewska J., Fijołek M. (i inni), 500 przypraw i ziół leczniczych.
Olej z czarnuszki w kapsułkach
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *