Czarny Kminek – Czarnuszka (Nigella Sativa)

Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella Sativa) jest znana od co najmniej pięciu tysięcy lat, szczególnie w Azji południowej i Afryce Północnej. To rośliną jednoroczną i często samorozsiewającą się wśród rosnących zbóż.

W różnych kulturach roślina ta kryje się pod innymi nazwami. W pierwotnej wersji Biblii aramejskiej występuje jako szabbuno. Dzisiejsi Asyryjczycy nazywają ją kumto (tj. czarnuszka).
Arabowie używają poetyckiego określenia “nasiona szczęścia” – habbat al. – baraka.
Angielska nazwa jest równie poetycka jak Arabów: Love in a mist – miłość we mgle.

W Polsce znana jest jako czarnuszka siewna, czarna kolendra, bądź czarny kminek.
Należy do rodziny jaskrowatych. Jej łodyga wznosi się do 40 – 60 cm z delikatnymi, pierzastosiecznymi liśćmi,a zakończona jest kwiatem. Taki wygląd zrodził francuską nazwę – włosy Wenus (Cheveux de venus). Kielich kwiatu czarnuszki posiada białe płatki z niebieskim żyłkowaniem. Owoc stanowi mieszek wypełniony nasionami. Są one spłaszczone, ostro zakończone, o nierównej, aksamitnej powierzchni i ostrym, charakterystycznym smaku. Właśnie dzięki tym czarnym nasionom (black seed) czarny kminek zawdzięcza swą niezwykłość.

Olej z Czarnego Kminku w kapsułkach
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella sativa) - jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie ...
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:
  1. Krysyna
    Krysyna says:

    Proszę sobie potrzytac o oleju z czarnego kminu i o oleju z czarnuszki, bo są to dwa różne oleje z dwóch różnych roślin a u Was to jedna roślina. Mam te dwa oleje.

    Odpowiedz
  2. Natalia
    Natalia says:

    Moja kolezanka jest chora na łuszczyce i Olej z Czarnego Kminku bierze od dwóch lat. Stwierdzila, że jej skóra wygląda o wiele lepiej a co najważniejsze zauważyla ze wykwity na skórze zanikaja i lepiej sie goją. Olej z Czarnego Kminku kupuje na stronie http://www.sklep.spirulina.pl

    Polecam w jej imieniu.

    Odpowiedz
  3. Barbara
    Barbara says:

    Czarnuszka u nas jest trudno dostępna. Ja używam jej jako przyprawa do chleba ,który sama piekę i do surówek ,między innymi z marchwi i selera.Dodaje pikantności.Innego zastosowania nie znam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *