Czarny Kminek – Czarnuszka (Nigella Sativa)

Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella Sativa) jest znana od co najmniej pięciu tysięcy lat, szczególnie w Azji południowej i Afryce Północnej. To rośliną jednoroczną i często samorozsiewającą się wśród rosnących zbóż.

W różnych kulturach roślina ta kryje się pod innymi nazwami. W pierwotnej wersji Biblii aramejskiej występuje jako szabbuno. Dzisiejsi Asyryjczycy nazywają ją kumto (tj. czarnuszka).
Arabowie używają poetyckiego określenia “nasiona szczęścia” – habbat al. – baraka.
Angielska nazwa jest równie poetycka jak Arabów: Love in a mist – miłość we mgle.

W Polsce znana jest jako czarnuszka siewna, czarna kolendra, bądź czarny kminek.
Należy do rodziny jaskrowatych. Jej łodyga wznosi się do 40 – 60 cm z delikatnymi, pierzastosiecznymi liśćmi,a zakończona jest kwiatem. Taki wygląd zrodził francuską nazwę – włosy Wenus (Cheveux de venus). Kielich kwiatu czarnuszki posiada białe płatki z niebieskim żyłkowaniem. Owoc stanowi mieszek wypełniony nasionami. Są one spłaszczone, ostro zakończone, o nierównej, aksamitnej powierzchni i ostrym, charakterystycznym smaku. Właśnie dzięki tym czarnym nasionom (black seed) czarny kminek zawdzięcza swą niezwykłość.

Polecane produkty:

Olej z Czarnego Kminku w kapsułkach
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella sativa) - jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie ...
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:
  1. Krysyna
    Krysyna says:

    Proszę sobie potrzytac o oleju z czarnego kminu i o oleju z czarnuszki, bo są to dwa różne oleje z dwóch różnych roślin a u Was to jedna roślina. Mam te dwa oleje.

    Odpowiedz
  2. Natalia
    Natalia says:

    Moja kolezanka jest chora na łuszczyce i Olej z Czarnego Kminku bierze od dwóch lat. Stwierdzila, że jej skóra wygląda o wiele lepiej a co najważniejsze zauważyla ze wykwity na skórze zanikaja i lepiej sie goją. Olej z Czarnego Kminku kupuje na stronie http://www.sklep.spirulina.pl

    Polecam w jej imieniu.

    Odpowiedz
  3. Barbara
    Barbara says:

    Czarnuszka u nas jest trudno dostępna. Ja używam jej jako przyprawa do chleba ,który sama piekę i do surówek ,między innymi z marchwi i selera.Dodaje pikantności.Innego zastosowania nie znam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *