Aktualizacja: 10 października 2024
Grzyby suszone są cenionym i smacznym dodatkiem do wielu potraw, zarówno polskich, jak i w innych krajach. Mają niepowtarzalny smak i zapach, które kojarzą się z jesiennymi wieczorami oraz świętami Bożego Narodzenia. Są niskokaloryczne, niestety mogą zwiększać ciężkostrawność dań, dlatego nie każdy może pozwolić sobie na ich systematyczne spożywanie.
Spis treści
Czy suszone grzyby są zdrowe?
Grzyby stanowią niezwykle cenny surowiec spożywczy, doceniany na całym świecie. Ich głównym składnikiem jest woda, która po wysuszeniu grzybów znika, pozostawiając jedynie białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy oraz sole mineralne. Wśród witamin prym wiodą:
- witamina A;
- witamina E;
- witamina C;
- witaminy z grupy B;
- witaminę D (jako jedne z niewielu produktów spożywczych).
Składnikami mineralnymi grzybów są natomiast zwłaszcza:
Systematyczne spożywanie grzybów suszonych wpływa korzystnie na gospodarkę wodno-elektrolitową, a także gospodarkę hormonalną organizmu człowieka. Składniki w nich zawarte stymulują procesy poznawcze i związane z pamięcią, wspierając czynność całego układu nerwowego. Z kolei błonnik pokarmowy reguluje trawienie i zmniejsza ryzyko zaparć. Grzyby suszone mają niski indeks glikemiczny, dlatego są polecane diabetykom, czyli osobom chorującym na cukrzycę.
Rekomenduje się im zwłaszcza prawdziwki (borowiki szlachetne). Z kolei ze względu na niską kaloryczność, po grzyby sięgać mogą osoby otyłe i odchudzające się, o ile nie ma ku temu innych przeciwwskazań zdrowotnych.
Grzyby suszone – przeciwwskazania
Chityna, będąca głównym składnikiem ściany komórkowej grzybów, nie ulega trawieniu w układzie pokarmowym człowieka. Sprawia to, że grzyby (zarówno świeże, jak i suszone) są ciężkostrawne i nie powinny być spożywane w dużych ilościach, zwłaszcza przez dzieci oraz osoby starsze, ze względu na wolniejszą przemianę materii. Dodatkowo są przeciwwskazane w diecie ludzi chorujących na dnę moczanową i artretyzm, gdyż posiadają w swoim składzie kwas moczowy. Ze względu na swoją ciężkostrawność ich spożycie powinno być umiarkowane w przypadku pacjentów z chorobami wątroby i jelit.
Jak suszyć grzyby?
Istnieje kilka sposobów na suszenie grzybów leśnych. Rosnącą popularnością cieszą się specjalne suszarki do grzybów przypominające swoim wyglądem garnek. Wystarczy umieścić w nim umyte i pokrojone grzyby, a następnie ustawić moc suszenia lub wybrać jeden z gotowych programów, aby we wskazanym czasie cieszyć się pełnowartościowymi, suszonymi grzybami.
Bardziej tradycyjna metoda suszenia wykorzystuje piekarnik. Wystarczy umyć i pokroić grzyby, a następnie ułożyć je równomiernie na blaszce metalowej, tak, by brzegi grzybów nie stykały się ze sobą. Teraz wystarczy ustawić piekarnik na 40-50 stopni C i suszyć w nim grzyby przez około 8 godzin. Brak cierpliwości w suszeniu jest największym błędem. Jak sprawdzić, czy grzyby są już odpowiednio wysuszone? Dobrze wysuszony grzyb staje się elastyczny, lecz łamie się przy mocniejszym wygięciu. Z kolei ten przesuszony łamie się od razu. Podczas suszenia grzybów w piekarniku należy pamiętać, aby co jakiś czas je mieszać.
Jeszcze inną metodą jest suszenie grzybów na nici. Wystarczy przygotować grubą i wytrzymałą nić, np. kordonek, a następnie za pomocą igły nawlec na nią grzyby. Tak powstały ogonek zawiesza się w nasłonecznionym i suchym miejscu, np. przed najbardziej nasłonecznionym oknem (od strony południowej) lub na dworze. Wybrane miejsce powinno być jednocześnie przewiewne, zatem decydując się na zawieszenie nici w domu, należy pamiętać o otworzeniu okna w pobliżu. W tym przypadku czas suszenia może wynosić nawet kilka dni.
Dania z suszonymi grzybami leśnymi
Suszone grzyby idealnie nadają się do zupy grzybowej – jednej z najbardziej lubianych wśród Polaków. Dodatkowo sprawdzą się jako dodatek do sosów (tymi zaś polewa się zarówno mięsa, jak i pierogi, kopytka, pyzy czy inne dania jarskie), farszów mięsnych czy farszów pierogowych. Bez suszonych grzybków wiele osób nie wyobraża sobie tradycyjnego, polskiego bigosu, zaś 2-3 grzybki wzbogacą smak niemal każdej zupy, niekoniecznie grzybowej. Do wielu potraw suszone grzyby powinny być moczone przez całą noc w zimnej wodzie.
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Ocieczek A., Skotnicka M., Porównanie właściwości sorpcyjnych grzybów suszonych w kontekście ich stabilności przechowalniczej, Probl Hig Epidemiol 2017, 98(3): 296-301.
- Leszczyńska-Niziołek Z., Polowanie na grzyby, Wydawnictwo Buchmann, 2023.
Zostaw komentarz