Promocja Black Friday Spirulina Febico 1+1 Gratis
Promocja Black Friday Spirulina Febico 1+1 Gratis

Hakorośl rozesłanaHakorośl rozesłana (łac. Harpagophytum procumbens), zwana także czarcim pazurem, jest byliną występującą głównie na obrzeżach pustyni Namibii i terenach południowej Afryki. Posiada liczne korzystne dla zdrowia właściwości i właśnie dlatego coraz częściej stosuje się ją w różnego rodzaju środkach farmakologicznych.

Co zawiera czarci pazur?

Wyciąg z korzenia hakorośli jest bogaty w:

  • irydoidy glikozydowe – głównie harpagozyd;
  • glikozydy fenyloetanoidowe;
  • kwasy fenolowe;
  • trójterpeny;
  • fitosterole;
  • chinony;
  • woski;
  • węglowodany;
  • minerały – wapń, chrom, magnez, mangan, potas, selen, krzem czy cynk.

Hakorośl rozesłana w medycynie

Do celów leczniczych stosuje się korzeń rośliny, z którego natomiast sporządzić można proszek oraz ekstrakt płynny lub suchy. Następnie produkty te wykorzystuje się do tworzenia tabletek, kapsułek, nalewek, a także maści.

Surowiec pozyskiwany z bulw korzeniowych charakteryzuje się szarobrunatną barwą oraz gorzkim smakiem.

Jak działa hakorośl rozesłana?

Roślina wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwreumatyczne i przeciwbólowe. Ponadto wpływa korzystnie na układ trawienny, ponieważ pobudza wydzielanie soków trawiennych i działa żółciopędnie.

Do pozostałych właściwości rośliny można zaliczyć:

  • poprawianie funkcji nerek;
  • działanie przeciwtrądzikowe;
  • działanie łagodzące i regeneracyjne na skórę;
  • likwidację wolnych rodników tlenowych;
  • zmniejszanie stężenia cholesterolu we krwi;
  • delikatne obkurczanie naczyń krwionośnych;
  • zapobieganie degradacji macierzy chrząstki stawowej.

Odnośnie likwidacji wolnych rodników tlenowych warto wiedzieć, że hakorośl rozesłana należy do jednych z najsilniej działających wymiataczy tych związków. Wiąże się to ze znaczną zawartością flawonoidów i fenoli roślinnych.

Hakorośl może zmniejszać ryzyko cywilizacyjnych chorób sercowo-naczyniowych, gdyż wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, wtórnie obniża ciśnienie tętnicze krwi w znacznym stopniu i może działać ochronnie w przypadku zaburzeń rytmu serca.

Zastosowanie

Stosowanie wszelkich preparatów na bazie hakorośli zaleca się głównie celem znoszenia dolegliwości bólowych mięśni i stawów oraz przy stanach zapalnych ścięgien i więzadeł, a także nerwobólach.

Ponadto preparaty te stosuje się z powodzeniem w stanach:

  • niedokwaśności i bezsoczności żołądka;
  • zaburzeń wydzielania żółci;
  • zapalnych narządów rodnych kobiet (nie wolno podawać kobietom w ciąży);
  • zapalnych wątroby.

Ze względu na swoje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe środki stosuje się również w leczeniu wielu chorób alergicznych, zakaźnych czy autoimmunologicznych.

Korzystne działanie rośliny na skórę otwiera duże możliwości zastosowania wyciągów hakorośli w kosmetologii.

Środki ostrożności

Hakorośl rozesłana nie jest zalecana kobietom w ciąży, ponieważ wykazuje podobne działanie do oksytocyny. Także okres karmienia piersią stanowi względne przeciwwskazanie.

Dodatkowo ze względu na działanie hipoglikemizujące wyciągów z korzenia należy zachować szczególną ostrożność podczas stosowania tych preparatów u osób chorych na cukrzycę leczonych środkami zmniejszającymi stężenie glukozy we krwi.

Bibliografia

  1. Piechota-Urbańska M., Kołodziejska J., Berner-Strzelczyk A., Zastosowanie wyciągu z czarciego pazura w przeciwzapalnych preparatach aplikowanych na skórę, wytworzonych na bazie polimerów kwasu akrylowego, Polimery w Medycynie, 3/2009.
  2. Wolski T., Baj T., Ludwiczuk A., (i inni), Hakorośl rozesłana – roślinny surowiec o wielokierunkowym działaniu farmakologicznym, Postępy Fitoterapii, 1/2010.
  3. Lis K., Diabelska moc czarciego pazura, Reumatologia, 2/2010.
Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...