Czarna rzepa – właściwości i zastosowanie

Czarna rzepa - właściwości i zastosowanieCzarna rzepa, choć niepozorna to stanowi bogactwo wielu witamin i minerałów. Dzięki składnikom odżywczym jakie posiada wykazuje także szereg właściwości zdrowotnych m.in. działa żółciopędnie, redukuje kaszel oraz zapobiega kamicy układu moczowego. Jak jeszcze czarna rzepa potrafi oddziaływać na nasz organizm? Podpowiadamy.

Czarna rzepa, potocznie nazywana też czarną rzodkwią, należy do grupy roślin kapustowatych. Warzywo to osiąga swoją maksymalną wysokość do około 70 cm. Korzeń czarnej rzepy, czyli jej bulwa, która stanowi jadalną część. Otoczona jest czarną skórką pod, którą znajduje się biały miąższ o charakterystycznym, ostrym smaku.

Czarna rzepa – kilka słów o jej historii

Czarna rzepa (czarna rzodkiew) spokrewniona jest z tradycyjną różowo-czerwono rzodkiewką. Warzywo to rosło dziko w Europie, Azji oraz Afryce Północnej. Jednak spożywali ją już Egipcjanie (budowniczy piramid) kilka tysięcy lat temu. Uważana była wtedy za produkt dodający siły robotnikom do pracy. W czasach Średniowiecza również odgrywała ważną rolę w żywieniu ludności. Natomiast w XIX wieku jej popularność zmniejszyła się na rzecz ziemniaków.

Czarna rzepa – właściwości

Czarna rzepa sama w sobie to warzywo niskokaloryczne. Jest źródłem cennych dla nas związków. Są to m.in. związki siarki, glikozydy gorczyczne, fitoncydy. Ponadto w jej składzie znaleźć można witaminy z grupy B, witaminę C, sole mineralne takie jak potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez, siarka, błonnik i olejki eteryczne.

Dzięki zawartości witamin z grupy B czarna rzepa jest skutecznym rozwiązaniem na zapalenie w kącikach ust, czyli na tzw. zajady. Wywołane są zwykle zakażeniem pochodzenia bakteryjnego, grzybiczego lub niewłaściwą dietą. Warto więc pamiętać, że włączenie czarnej rzepy do swojego menu może zahamować ten nieprzyjemny problem. Zawarta w warzywie tym witamina C zwiększa odporność organizmu przez co infekcje przestają regularnie nawracać.

Czarna rzepa wykazuje dobroczynny wpływ na funkcjonowanie wątroby. Dzięki swoim właściwościom oczyszczającym warzywo to zwiększa w niej wydzielanie żółci. Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy czarna rzepa zapobiega rozwojowi komórek rakowych oraz pomocna jest w ich zwalczaniu. Ponadto usuwa z organizmu wolne rodniki spowalniając procesy starzenia się organizmu.

Czarna rzepa w kosmetyce

Ze względu na swoje właściwości czarna rzepa wykorzystywana jest również w kosmetologii. Stanowi ona składnik szamponów do włosów, odżywek oraz maseczek poprawiających ich stan. Czarna rzepa wzmacnia cebulki włosów zapobiegając ich wypadaniu. Przeciwdziała także nadmiernemu przetłuszczaniu się włosów i co najważniejsze usuwa oznaki łupieżu.

Ponadto czarna rzepa korzystnie wpływa na stan naszej skóry. Warunkuje jej nawilżenie oraz wydzielanie sebum. Warzywo to wykazuje właściwości przeciwbakteryjne na skórę. Z tego też względu przyspiesza regenerację i odkaża ją.

Ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne oraz na zawartość w swym składzie siarki, czarna rzepa stanowi rozwiązanie dla skór problematycznych i trądzikowych. Łagodzi wszelkie stany zapalne, działa odkażająco oraz zmniejsza wydzielanie sebum będącego jedną z głównych przyczyn pojawiania się wykwitów skórnych.

Czarna rzepa w kuchni

W smaku czarna rzepa bardzo mocno przypomina czosnek. Posiada charakterystyczny intensywny smak. Świetnie więc sprawdza się jako składnik sałatek i surówek. Ponadto jest bardzo dobrym dodatkiem do dań głównych, przystawek oraz kanapek. Czarna rzepa może być również wykorzystywana jako farsz do pierogów, aby wzmocnić ich smak i aromat. Warzywo to można poddawać różnym obróbkom termicznym, a więc piec, smażyć i gotować.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *