Majeranek – właściwości lecznicze i zastosowanie

Majeranek - właściwości lecznicze i zastosowanieMajeranek to bardzo znana przyprawa w kuchni polskiej. Oprócz tego, dzięki swoim właściwościom szeroko wykorzystywany jest również w medycynie naturalnej. Majeranek stosowany jest m.in. przy katarze, kaszlu czy chorych zatokach. W jakich innych dolegliwościach może być jeszcze pomocny? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie majeranku.

Majeranek to roślina, która pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, a jego uprawa odbywa się w wielu krajach na świecie. Majeranek jest źródłem wielu cennych substancji. W jego skład wchodzą witaminy takie jak witamina A, witaminy z grupy B, witamina C i K, a także minerały: fosfor, potas, wapń, żelazo czy magnez.

Majeranek – właściwości lecznicze

Dzięki wielu składnikom, które w swoim składzie posiada majeranek, stanowi on bardzo dobry, naturalny lek na kaszel i katar. Udrażnia drogi oddechowe poprzez działanie przeciwzapalne na błony śluzowe nosa oraz jamy ustnej. Obecnie można spotkać maść na bazie majeranku, która jest dostępna w aptekach. Można ją również wykonać samemu w domu. Bardzo pomocne w sytuacjach przeziębienia (kaszlu i kataru) są też inhalacje oraz płukanki jeśli boli nas gardło. Z kolei napar wykonany z majeranku może uśmierzyć dolegliwości takie jak np. mdłości. Warto wówczas pić go 2-3 razy dziennie przygotowując z 1 lub 2 łyżeczek ziół. Majeranek sprawdza się równie dobrze w przypadku kaszlu, ponieważ posiada właściwości wykrztuśne. Najlepiej sprawdzi się w kaszlu mokrym.

Innym ważnym działaniem majeranku jest między innymi łagodzenie objawów dolegliwości trawiennych m.in. regulacja metabolizmu, a także hamowanie biegunki. Jego spożywanie pobudza procesy wydzielania żółci oraz soków żołądkowych. Dzięki temu może przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej u osób będących na diecie. Majeranek posiada on również działanie rozkurczowe, dzięki czemu można śmiało go stosować nawet przy bólach brzucha oraz innych problemach układu pokarmowego.

Co ciekawe majeranek uważany jest za afrodyzjak. Starożytni Grecy stosowali go, aby zwiększyć swoje libido. Stanowił on również przyprawę, którą doprawiano wino oraz był używany jako dodatek do kosmetyków pielęgnujących skórę.

Majeranek – zastosowanie

Majeranek w kuchni

Majeranek w kuchni dodawany jest zwykle do potraw ciężkostrawnych np. do zup na bazie fasoli czy grochu oraz dań mięsnych z baraniną czy wieprzowiną. Przyprawa ta może stanowić alternatywę dla soli, bowiem w kuchni niemieckiej i francuskiej stosowany jest do pizzy na zmianę z oregano. Suszony majeranek często dodawany jest do smalcu. dzięki czemu nie jełczeje i na dłużej zachowuje świeżość.

Polecane produkty:

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
6 komentarzy:
  1. Danka
    Danka says:

    U mnie majeranek króluje, przede wszystkim w potrawach mięsnych:-) Najważniejsze miecć dobre źródło zakupu, żeby nie koniecznie kupować w marketach – jest różnica.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *