Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 11 marca 2022

Naturalne afrodyzjaki w kuchniNaturalne afrodyzjaki w kuchni to produkty, które nie tylko wpływają na poprawę libido, ale również dobrze smakują, mają więc obszerne zastosowanie podczas gotowania. Są obecne niemal w każdym gospodarstwie domowym. Jeśli nie – nie ma problemów ze znalezieniem ich w każdym sklepie.

Naturalne afrodyzjaki w kuchni

Do najskuteczniejszych i chyba również najbardziej znanych afrodyzjaków spożywczych zalicza się między innymi:

Działanie większości z nich opiera się na stymulacji syntezy związków w organizmie, wzmagających produkcję hormonów płciowych u obu płci. Hormony te zwiększają pobudzenie seksualne i apetyt na seks. Dodatkowo wiele z nich zawiera związki pobudzające krążenie. Przykładowo, czosnek poprawia ukrwienie narządów płciowych, co ma znaczenie szczególnie u mężczyzn, aby mogli oni osiągnąć pełen wzwód. W przypadku kobiet spożycie czosnku skutkuje intensywniejszymi doznaniami dotykowymi, ponieważ ciało staje się bardziej wrażliwe na bodźce zewnętrzne.

Afrodyzjaki w kuchni nie tylko wpływają na poprawę libido poprzez zmiany w gospodarce hormonalnej. Wiele z produktów spożywczych swoim kształtem przypomina narządy rodne, przez co pobudza wyobraźnię. Od dawna wiadomo, że sprawne działająca wyobraźnia wzmaga poczucie seksualności. Kobiece narządy płciowe odzwierciedlają owoce typu morele czy brzoskwinie, a także niektóre owoce morza. Z kolei męskie narządy płciowe utożsamiane są z bananami, porami czy marchwią.

Zioła stymulujące libido

Większość ziół także zalicza się do afrodyzjaków. Są to:

Udowodniono, że działają one podniecająco, wyraźnie wzmagając apetyt na seks. Takie efekty opierają się na stymulacji produkcji endorfin i pobudzaniu krążenia. Dodatkowo zioła wyostrzają smak potraw – tutaj warto przytoczyć znane przysłowie: „przez żołądek do serca”.

Jak używać afrodyzjaków w kuchni?

Użycie afrodyzjaków podczas romantycznej kolacji czy wspólnego obiadu nie jest takie proste, jak się wydaje. Nie można bowiem na główne danie podać miseczki truskawek czy tabliczki czekolady. Produkty te trzeba umiejętnie wykorzystać i tak wkomponować w główne danie, aby urozmaicały jego smak i jednocześnie działały podniecająco. Przykładowo, czekoladę można wykorzystać zarówno do dań wytrawnych, jak i do deseru. Dobrze komponuje się z pieczonym mięsem. Warto zaopatrzyć się w fondue – wówczas w roztopionej, płynnej czekoladzie można wspólnie zamaczać kawałki banana czy truskawki.

Orzechy zaś mogą stanowić dodatek do dań jednogarnkowych, zwłaszcza, jeśli decydujemy się na kuchnię wschodnią. To świetna opcja na romantyczny wieczór, ponieważ w takiej kuchni można apetycznie wykorzystać także owoce morza i zioła. Najchętniej stosowanymi afrodyzjakami w kuchni są z pewnością zioła, za czym przemawia ich spora uniwersalność i pyszny aromat.

Polecane produkty

Bio Olej kokosowy (nierafinowany) 100% naturalny
Olej kokosowy jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje. Dodatkowo wykorzystuje się go w pielęgnacji ciała ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kujawska M., Afrodyzjaki dla mężczyzn, środki antykoncepcyjne dla kobiet, Etnobiologia Polska, 5/2015.
  2. Pawelec Ż., Afrodyzjaki a dysfunkcje seksualne.
  3. Barowicz T., Afrodyzjaki w kuchni, Wydawnictwo Bauer-Weltbild Media, 2006.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami