Dzika róża – naturalne bogactwo witamin i minerałów

Dzika róża - naturalne bogactwo witamin i minerałówDzika róża zasłynęła przede wszystkim z dużej zawartości witaminy C w swoim składzie. Oprócz niej posiada również wiele innych, bardzo cennych związków. Nazywana królową kwiatów urzeka swym pięknem i zapachem. Stanowi bardzo wartościowy składnik preparatów kosmetycznych jak i leczniczych. Jakie właściwości posiada i do jakich celów można ją wykorzystać? Przyjrzyjmy się bliżej dzikiej róży.

Dzika róża wykorzystywana była bardzo mocno już wiele lat temu niemalże w całej Europie, a nawet Ameryce. Uprawiana była z wielu przyczyn. Stanowiła ona bowiem pożywienie dla zwierząt hodowlanych, później znalazła zastosowanie w kuchni, gdzie odkryto jej szerokie właściwości lecznicze.

Dzika róża – właściwości

Dzika róża zawiera bardzo dużą dawkę witaminy C. Posiada jej największą ilość wśród roślin występujących w całej Europie stąd tak wielka wartość odżywcza tej rośliny. Ponadto w dzikiej róży znajdują się liczne polifenole (przeciwutleniacze) likopen, pektyny, które ułatwiają jej przyswajanie. Jest źródłem witaminy A, witamin z grupy B, E, K, a także karotenoidów, garbników, minerałów (takich jak wapń, potas, magnez, fosfor, mangan, selen, żelazo, krzem, siarka, cynk) i kwasu foliowego. To dzięki tym wszystkim składnikom dzika róża stanowi najczęściej wymieniany element zdrowej i zbilansowanej  diety. Owoce dzikiej róży wzmacniają serce i wykazują działanie przeciwzapalne. Ponadto usuwają wolne rodniki z organizmu przez które, procesy starzenia szybciej postępują.

Dzika róża – zastosowanie

Dzika róża posiada wiele wartościowych składników w swoim składzie. Z tego też względu znalazła szerokie zastosowanie wykazując pozytywne działanie na organizm. Roślinę tą można wykorzystać zarówno w profilaktyce zdrowotnej, jak również w kosmetyce i kuchni.

1. Dzika róża dla zdrowia.

  • Wzmacnia układ odpornościowy – poprzez dużą zawartość w w swoim składzie witaminy C jest jednym z najlepszych rozwiązań, aby wzmocnić swój układ odpornościowy. Witamina C jest bardzo potrzebnym związkiem w budowaniu odporności, ponieważ umożliwia właściwy przebieg procesu fagocytozy, czyli procesu, w którym pochłaniane są chorobotwórcze drobnoustroje przez białe ciałka krwi.
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi – działanie to zawdzięcza przede wszystkim występowaniu w jej składzie flawonoidów, które rozszerzają ściany naczyń krwionośnych i niwelują stany zapalne. Duże znaczenie ma tu również witamina C, która stymuluje organizm do regeneracji kolagenu, który z kolei poprawia elastyczność ścian naczyń, a także wpływa na ich odporność.
  • Wzmacnia umysł i ciało – dzika róża to źródło żelaza, które odpowiedzialne jest za tworzenie się czerwonych ciałek krwi. Dzięki temu regularne spożywanie owoców dzikiej róży zapobiega powstawaniu anemii, a także utrzymuje odpowiedni poziom natlenienia wszystkich organów ciała, usprawnia też pracę mózgu. Dzika róża hamuje powstawanie stanów zapalnych w stawach. Wpływa na ukrwienie chrząstek i wydłuża życie czerwonych ciałek krwi. Dzięki temu spożywanie jej zmniejsza obrzęki i ból w stawach.
  • Poprawia trawienie – napary z dzikiej róży pomocne są podczas biegunki, kamicy żółciowej czy w chorobach układu pokarmowego. Takie działania zawdzięcza zawartej w niej witaminie C, garbnikom, pektynom i kwasom organicznym.
  • Działa moczopędnie – wszystko to dzięki obecności kwasów organicznych i pektynom, które są naturalnymi środkami moczopędnymi. Poprzez takie działanie dzika róża oczyszcza także organizm z toksyn.

2. Dzika róża w kosmetyce.

  • Zapewnia naturalną formę pielęgnacji skóry – dzika róża posiada doskonałe właściwości ściągające, a to dzięki zwartych w niej garbikom. Sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna i jędrna przez co nie powstają na niej zmarszczki. Dzika róża wykazuje też właściwości rozjaśniające. Dlatego też polecana jest osobom, których cera ma skłonność do przebarwień. Swoje działania rozświetlające i rozjaśniające zawdzięcza witaminie C i zawartości karotenu. Pozyskiwany z dzikiej róży olejek może być wykorzystywany do pielęgnacji szczególnie cery wrażliwej i suchej. Wykazuje on bowiem właściwości antyseptyczne oraz łagodzące. Ze względu na zawartość w składzie tej rośliny hydroksykwasów wywołuje też efekt złuszczający. Dlatego może być wykorzystywana w kosmetykach do cery tłustej, trądzikowej i problematycznej.
  • Stosowana na produkcji mydeł i perfum – oprócz cennych owoców dzikiej róży bardzo wartościowe są jej płatki, które zawierają duże ilości flawonoidów, karotenoidów i olejku eterycznego. Olejek pozyskiwany z kwiatów dzikiej róży wykorzystywany jest do produkcji kremów, mydeł czy perfum. Ma działanie relaksujące i odprężające. Z kolei woda różana jest idealnym preparatem stosowanym jako tonik do przemywania skóry twarzy. Wygładza i nadaje jej świeżość.

3. Dzika róża w kuchni.

Owoce dzikiej róży i płatki jej kwiatów są cennym produktem, który można w różny sposób wykorzystać w kuchni. Przykłady zastosowania to:

  • Z dojrzałych owoców wykonuje się domowej produkcji soki, dżemy, syropy. Stanowią one świetny dodatek do deserów lub jako smaczna przekąska do samodzielnego spożycia.
  • Dziką różę można zastosować jako główny składnik smacznych i aromatycznych  herbat owocowych.
  • Płatki kwiatów dzikiej róży poddawane procesom kandyzowania stanowią element dekoracji w przemyśle cukierniczym.
  • Dzika róża jest także składnikiem zdrowych nalewek, które polecane są osobom z chorobami układu krążenia, ponieważ wpływa na wzmocnienie i uszczelnienie naczyń krwionośnych. Poprzez poddawanie dzikiej róży procesom fermentacji wydzielają się związki utleniające, które chronią organizm przed powstawaniem nowotworów.

Polecane produkty:

CCA - naturalne przeciwutleniacze
Receptura CCA to: bioflawonoidy cytrusowe, koenzym Q10, beta-karoten, naturalna witamina C, polifenole z pestek winogron, polifenole z zielonej herbaty, ziele herbaciane Cistus, owoc granatu, OPC, likopina, melony, korzeń lukrecji..
Zobacz tutaj ...
Acerola C - naturalna witamina C
Chcemy zaproponować Państwu naturalną witaminę C o długotrwałym działaniu - wiśnie Acerola, które zawierają jej najwięcej na świecie. Dostarczają one 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *