Jesienna wyprzedaż
Jesienna wyprzedaż

Aktualizacja: 11 stycznia 2021

Skład spirulinyJednym z ciekawszych aspektów odnośnie Spiruliny jest jej skład. Alga Spirulina Platensis zazwyczaj sprzedawana jest w postaci tabletek. Ich masa różni się w zależności od firmy, która ją produkuje. Najczęściej spotykane wagi to 400 mg oraz 500 mg i jest to sprasowana na zimno alga, ukształtowana w formę tabletki. Należy zwrócić zawsze uwagę na to, czy tabletka zawiera 100% Spiruliny, czy też zostały dodane jakiekolwiek wypełniacze, które obniżają jakość końcowego produktu. Spirulina powinna być koloru ciemno-zielonego, czasami z niebieskim odcieniem i zapachem przypominać wodę morską.

Skład100% spirulina
Wyglądproszek / tabletka
Kolorciemny zielono-niebieski
Zapach i smakłagodny, morski

Skład Spiruliny

W składzie Spiruliny można wyróżnić między innymi:

Głównym budulcem organizmu ludzkiego jest białko. Nasz organizm potrzebuje go do budowy komórek, wytwarzania hormonów, enzymów i przeciwciał. Za podstawowe źródła białka uchodzą powszechnie mięso, ryby, jajka i produkty mleczne. Natomiast Spirulina zawiera go aż 55-70% w suchej masie. A co najważniejsze, w przeciwieństwie do produktów mięsnych i nabiału, alga ta nie wykazuje żadnych obciążających organizm efektów ubocznych, choćby w postaci podwyższonego poziomu cholesterolu.

Węglowodany są głównym, najtańszym i najłatwiej dostępnym źródłem energii, służącej przede wszystkim do utrzymywania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wykonywania pracy fizycznej. Z kolei kwasy tłuszczowe przyczyniają się do lepszego przetwarzania cholesterolu, blokując jego odkładanie.

Skład ogólnyZawartość w %
Białko55 - 70%
Węglowodany15 - 25%
Kwasy tłuszczowe6 - 8%
Minerały7 - 13%
Woda3 - 7%
Błonnik8 - 10%

Witaminy

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, wzrostu i rozwoju komórek. Ponieważ nie jesteśmy w stanie wyprodukować wszystkich potrzebnych nam składników odżywczych, wiele z nich musimy pozyskiwać z pożywienia. Witaminy wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego, uczestniczą w procesach rozwoju i wzrostu organizmu, a także wspierają narządy w ich właściwym działaniu.

NazwaZaw. na 10 gDz. zapotrzeb.% dz. zapotrzeb.Działanie
Witamina A23000 IU5000 IU460

  • Wzrost i ogólny rozwój organizmu,

  • Tworzenie kości,

  • Produkcja hormonów,

  • Widzenie (także nocne),

  • Prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry,

  • Ochrona przed nowotworami i chorobami serca (przeciwutleniacz).


Witamina D1200 UI400 UI300%

  • Przemiany wapnia i fosforanów

  • Właściwa mineralizacja kości


Witamina E1.0 mg30 UI3%

  • Zapobieganie uszkodzeniu błon komórkowych przez procesy utleniania - tzw. przeciwutleniacz (=antyoksydant),

  • Ochrona przed rozwojem miażdżycy - hamuje utlenianie frakcji LDL cholesterolu (tzw. zły cholesterol).


Witamina K200 mcg80 mcg250%

  • Regulacja procesów krzepnięcia krwi i zapobieganie krwawieniom.

  • Utrzymywanie prawidłowej struktury kości i gojenie złamań.


Witamina H (biotyna)0.5 mcg0.3 mg0%

  • Synteza aminokwasów, białek i kwasów tłuszczowych.

  • Prawidłowa budowa i funkcjonowanie skóry oraz włosów,

  • Wspomaganie funkcji tarczycy.


Inozytol6.4 mg* mg*%

  • Bierze udział w przemianie cholesterolu

  • Uczestniczy w produkcji, przenoszeniu i działaniu tłuszczów

  • Bierze również udział w przenoszeniu sygnałów nerwowych

  • Reguluje działanie niektórych enzymów


B1 (tiamina)0.35 mg1.5 mg23%

  • Przemiany metaboliczne glukozy we krwi w związki wysokoenergetyczne,

  • Funkcjonowanie włókien układu nerwowego, serca i mięśni,

  • Produkcja krwinek czerwonych.


B2 (ryboflawina)0.40 mg1.7 mg23%

  • Produkcja związków wysokoenergetycznych,

  • Właściwe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych


B3 (niacyna)1.4 mg20 mg7%

  • Oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny człowieka

  • Poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów


B6 (pirydoksyna)80 mcg2.0 mg4%

  • Synteza i regulacja ponad 60 białek w organizmie (głównie białka związane z prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego)

  • Produkcja czerwonych i białych komórek krwi.


B1220 mcg6 mcg330%

  • Tworzenie czerwonych komórek krwi,

  • Tworzenie materiału genetycznego (synteza DNA i RNA),

  • Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.


sól kwasu foliowego10 mcg10 mg1%

  • Regulacja różnych procesów metabolicznych w organizmie,

  • Tworzenie kwasów nukleinowych DNA i RNA,

  • Jest chemicznym przekaźnikiem w mózgu.

  • Zapobieganie chorobom serca i miażdżycy.

  • Tworzenie czerwonych komórek krwi.


Związki mineralne

Są nam tak samo potrzebne jak witaminy. Bez nich, a także przy ich niedoborze lub nadmiarze, chorujemy. Składnikom mineralnym, inaczej biopierwiastkom, w dużej mierze zawdzięczamy dobrą kondycję, ładną cerę, błyszczące włosy. Są one budulcem kości i mięśni, przyczyniają się do sprawnego funkcjonowania wielu układów organizmu. Wchodzą w skład wielu koenzymów, czyli swoistych rozruszników inicjujących reakcje enzymatyczne, np. sam magnez aktywuje ich około 300, a cynk około 200.

NazwaZaw. na 10 gDz. zapotrzeb.% dz. zapotrzeb.Działanie
Wapń70 mg1000 mg7%

  • pomaga w regulacji rytmu serca, krzepnięcia krwi, pracy mięśni i przewodnictwa nerwowego

  • budulec kości i zębów, zapobiega osteoporozie lub zmniejsza jej skutki


Żelazo15 mg18 mg80%

  • niezbędne do produkcji hemoglobiny (transport tlenu we krwi), mioglobiny (przechowywanie tlenu w mięśniach)

  • wchodzi w skład wielu enzymów i białek


Fosfor80 mg1000 mg8%

  • potrzebny do budowy kości i zębów, błon komórkowych oraz materiału genetycznego

  • niezbędny składnik do produkcji energii


Magnez40 mg400 mg10%

  • pomaga przy wzroście kości

  • niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni


Cynk0.3 mg15 mg2%

  • ważny dla prawidłowego działania insuliny, czynności gruczołu krokowego, trawienia, metabolizmu


Selen10 mcg70 mcg14%

  • niezbędny składnik enzymów, które działając jako przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniu komórek


Miedź120 mcg2 mg6%

  • bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek krwi, tkanki łącznej i włókien nerwowych


Mangan0.5 mg2 mg25%

  • bierze udział w budowie enzymów metabolizujących glukozę i kwasy tłuszczowe

  • element strukturalny kości i skóry

  • bardzo ważny w procesach reprodukcji

  • przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego


Chrom25 mcg120 mcg21%

  • ważny w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów


Molibden* mcg75 mcg*%

  • bierze udział w prawidłowym wzroście kości, wzmacnia zęby


Sód90 mg2400 mg4%

  • bierze udział w czynności mięśni i nerwów oraz w zachowaniu równowagi płynów w organizmie


Potas140 mg3500 mg4%

  • bierze udział w wytwarzaniu energii

  • niezbędny do prawidłowej czynności mięśni, przewodnictwa nerwowego

  • pomaga w regulacji płynów w organizmie


Aminokwasy

Aminokwasy są związkami biologicznie ważnymi jako materiał budulcowy wszystkich białek, w których połączone są wiązaniami peptydowymi. Niektóre aminokwasy stanowią produkty wyjściowe do biosyntezy ważnych hormonów, np. z tyrozyny powstaje tyroksyna i adrenalina. Rośliny mogą syntetyzować wszystkie aminokwasy, zwierzęta są zdolne do syntezy tylko niektórych (aminokwasy endogenne), pozostałe (aminokwasy egzogenne) muszą pobierać z pokarmem.

Aminokwasy egzogennezawartość na 10 g% całościDziałanie
Izoleucyna350 mg5,6%

  • ważna w regulacji poziomu cukru i produkcji energii oraz przy budowie hemoglobiny

  • aminokwas ten jest transformowany (metabolizowany) i przetwarzany w tkankę mięśniową

  • jego brak powoduje objawy podobne do hipoglikemii


Leucyna540 mg8,7%

  • ważny dla kontroli poziomu cukru we krwi


Lizyna290 mg4,7%

  • ważna przy budowie białek, głównie w mięśniach i w kościach, istotna dla rozwoju dzieci

  • pomaga wchłaniać wapń, uzyskiwać większą koncentrację umysłową

  • zwalcza objawy przeziębienia, grypy oraz opryszczki

  • pomaga w wytwarzaniu hormonów, przeciwciał, enzymów i budowie kolagenu

  • jej brak powoduje zmęczenie, rozdrażnienie, anemię i wypadanie włosów


Metionina140 mg2,3%

  • usuwa trujące resztki z wątroby i wspomaga tworzenie tkanki wątroby oraz nerek

  • bardzo ważna w leczeniu choroby reumatycznej i toksemii, czyli obecności toksyn we krwi pojawiającej się w czasie ciąży

  • wspomaga układ trawienny, wzmacnia osłabione mięśnie, łamliwe włosy i jest bardzo pomocna w osteoporozie


Fenyloalanina280 mg4,5%

  • skuteczna pomoc przy depresji, otyłości i utracie pamięci

  • jest ważnym składnikiem w produkcji kolagenu, głównego włóknistego białka ustroju

  • dzięki jej działaniu w centralnym układzie nerwowym zmniejsza ból towarzyszący migrenom, menstruacji i zapaleniom stawów

  • fenyloalanina nie powinna być przyjmowana przez kobiety w ciąży oraz cierpiące na nadciśnienie


Treonina320 mg5,2%

  • znajduje się w sercu, centralnym układzie nerwowym i mięśniach

  • bardzo ważna w budowie kolagenu i elastyny, wspomaga wątrobę i utrzymanie równowagi białkowej w organizmie.


Tryptofan90 mg1,5%

  • pomaga kontrolować nadaktywność u dzieci, łagodzi stres, dobry dla serca

  • pomaga w kontroli wagi i umożliwia wzrost hormonów potrzebnych do produkcji witaminy B6 i niacyny

  • używana przez mózg do produkcji serotoniny i melatoniny - neuroprzekaźników potrzebnych do przenoszenia impulsów nerwowych z jednej komórki do innej

  • brak serotoniny i melatoniny powoduje depresję, bezsenność i inne zaburzenia umysłowe


Walina400 mg6,5%

  • ma działanie pobudzające

  • utrzymuje metabolizm mięśni, regeneruje tkanki i przyczynia się do równowagi azotowej

  • walina powinna być łączona z leucyną i izoleucyną


Aminokwasy endogennezawartość na 10 g% całościDziałanie
Alanina470 mg7,6%

  • ważne źródło energii i regulator poziomu cukru we krwi

  • wchodzi w szlaki metaboliczne glukozy


Arganina430 mg6,9%

  • odgrywa znaczącą rolę w metabolicznych procesach układu nerwowego

  • od niej zależy stan umysłowy, decyduje czy jest się zdenerwowanym, czy spokojnym


Kwas asparaginowy610 mg9,8%

  • buduje barierę przeciwko immunologlobimom i przeciwciałom układu immunologicznego

  • ma duże znaczenie dla przemiany węglowodanów w energię mięśniową


Cysteina60 mg1%

  • stymuluje porost włosów

  • chroni przed uszkodzeniami, które może spowodować alkohol i papierosy


Kwas glutaminowy910 mg14,6%

  • ważny składnik metaboliczny w układzie immunnologicznym, do produkcji energii i funkcji mózgu


Glicyna320 mg5,2%

  • Opóźnia zwyrodnienie mięśni poprzez dostarczanie dodatkowej keratyny

  • Bardzo ważna przy budowie czerwonych krwinek i dostarczaniu aminokwasów do organizmu, a także przy syntezie glukozy i keratyny - dwóch ważnych substancji dla produkcji energii.


Histydyna100 mg1,6%

  • bardzo ważna przy produkcji czerwonych i białych krwinek, podstawa dla budowy tkanek organizmu


Prolina270 mg4,3%

  • ważny składnik w budowie tkanek


Seryna320 mg5,2%

  • wspomaga pamięć, funkcjonowanie systemu nerwowego

  • bardzo ważna przy produkcji energii w komórce


Tyrozyna300 mg4,8%

  • stosowana przy bezsenności, niepokoju i depresji, a także alergii

  • bardzo istotna dla funkcji tarczycy i przysadki

  • brak tego amonokwasu jest związany z nadczynnością tarczycy, co powoduje zmęczenie i wyczerpanie

  • zmniejszenie ilości tyrozyny powoduje brak norepinefryny, co może spowodować depresję nerwową


Karotenoidy

Karotenoidy są istotnym czynnikiem dla ludzkiego zdrowia np. beta-karoten od wielu lat odgrywa znaczącą rolę jako źródło witaminy A. Niedawno odkryto, że karotenoidy mają korzystny wpływ na poważne schorzenia jak: nowotwory, choroby serca i pogarszanie się wzroku. Obecnie prowadzone są badania nad działaniem karotenoidów jako przeciwutleniaczy i regulatorów systemu odpornościowego.

BarwnikKolor%zaw. na 10g% spiruliny
KarotenyPomarańczowy54%25 mg0,25%
- beta karoteny45%21 mg0,21%
- Inne karoteny9%4 mg0,04%
KsantofilŻółty46%22 mg0,22%
- Miksoksantofil19%9 mg0,09%
- Zeaksantyna16%8 mg0,08%
- Kryptoksantyna3%1 mg0,01%
- Echineon2%1 mg0,01%
- Inne ksantofile6%3 mg0,03%
W sumiePomarańczowo-żółty100%47mg0,47%

Podsumowanie

Jak widać, Spirulina zawiera ogromną ilość związków. Niektóre z nich są w dużych ilościach, inne w mniejszych. Ważny jest jednak fakt, że występują w proporcjach łatwo przyswajalnych przez organizm. Dzieje się tak dlatego, że wszystkie te związki są pochodzenia naturalnego, a nie wyprodukowane w sztucznych warunkach tak jak witaminy dostępne w tabletkach. Są to kolejne powody, dla których Spirulina jest bardzo wartościowym dodatkiem do żywności każdego z nas.

Zobacz również: Spirulina – dlaczego jest tak zdrowa?

Polecane produkty

Spirulina w proszku
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i ...
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Ekiert K., Dochniak M., Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?, Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne, 5/2015.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami