Aktualizacja: 21 października 2020
Witamina B12 inaczej zwana jest kobalaminą. Nasze pożywienie zawiera spore ilości witaminy B12, jednak osoby po pięćdziesiątym roku życia powinny ją suplementować, ponieważ mają kłopoty z jej przyswajaniem. Nawet niewielki niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko choroby wieńcowej, depresji, a prawdopodobnie również choroby Alzheimera.
Kobalamina jest ostatnią z odkrytych witamin z grupy B. Pod koniec lat czterdziestych została ona zidentyfikowana i nazwana witaminą B12. To jedyna witamina z grupy B, która jest w dużych ilościach magazynowana w organizmie, głównie w wątrobie. Wchłanianie jej przez organizm jest bardzo złożone. Dzięki odpowiedniemu stężeniu kwasu żołądkowego enzymy trawienne oddzielają witaminę od białek dostarczanych z pożywieniem. Następnie jest ona wiązana z gastromukoproteiną (czyli białkiem wytwarzanym przez komórki ściany żołądka), później z kolei transportowana do jelita cienkiego i tu wchłaniana. Gdy mamy zbyt małe stężenie kwasu w żołądku lub niedostateczną ilość gastromukoprotein (zaburzenia te pogłębiają się wraz z wiekiem), dochodzi do niedoboru witaminy B12. Poprzez to, że organizm ma spore zasoby kobalaminy, może upłynąć wiele lat, zanim ten niedobór się ujawni.
Spis treści
Działanie witaminy B12
- jest niezbędna do podziału komórek
- potrzebna jest do wytwarzania krwinek czerwonych
- utrzymuje ochronną osłonkę mielinową wokół nerwów
- bierze udział w przekształcaniu pożywienia w energię
- odgrywa główną rolę w syntezie materiału genetycznego komórek – DNA i RNA
- wraz z kwasem foliowym bierze udział w rozkładzie homocysteiny
- działa korzystnie na nerwy, dzięki czemu zapobiega wielu zaburzeniom neurologicznym oraz drętwieniu i mrowieniu, które towarzyszy często osobom chorym na cukrzycę
- wspomaga leczenie depresji
- korzystnie wpływa na układ odpornościowy
- wydłuża okres upływający między zakażeniem HIV, a rozwojem AIDS
- wzmacnia reakcje odpornościowe, szczególnie u osób starszych
- jako składnik osłonki mielinowej nerwów jest cennym lekiem w leczeniu stwardnienia rozsianego (choroby polegającej na zaniku tej osłonki)
Zapotrzebowanie
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B12 wynosi dla dorosłych 1,5 mg. Uzupełnienie pożywienia tą witaminą jest szczególnie ważne u osób starszych jak i u osób niejedzących mięsa ani nabiału.
Niedobór witaminy B12 – objawy
- zmęczenie
- depresja
- drętwienie i mrowienie stóp oraz dłoni wynikające z uszkodzenia nerwów
- osłabienie mięśni
- dezorientacja i utrata pamięci
- w ciężkich przypadkach może wystąpić demencja starcza oraz anemia złośliwa
Stężenie witaminy B12 zmniejsza się wraz z wiekiem. Na ryzyko awitaminozy narażone są osoby cierpiące na chorobę wrzodową oraz chorobę Leśniowskiego – Crohna (choroba jelit), jak również pacjenci zażywający leki przeciwpadaczkowe, przeciw przewlekłej niestrawności oraz przeciw dnie moczanowej. Nadużycie alkoholu również utrudnia wchłanianie witaminy B12.
Niedobór tej witaminy jest stwierdzony u 20 % społeczeństwa, zwłaszcza u osób starszych. Niestety przebiega on bezobjawowo.
Nadmiar w organizmie
Nadmiar witaminy B12 jest wydalany wraz z moczem dlatego nie są znane niepożądane działania tej witaminy.
Przyjmowanie i źródła witaminy b12
Witaminę B12 zażywa się raz dziennie, najlepiej rano wraz z kwasem foliowym. Większość multiwitamin zawiera co najmniej zalecane dawki dobowe tych dwóch witamin. Preparaty witamin z grupy B zawierają ich więcej. Większe dawki lecznicze zawarte są w preparatach samej witaminy B12 lub w połączeniu z kwasem foliowym. Najlepsze efekty są po stosowaniu tej witaminy w postaci podjęzykowej, ponieważ poprawia wchłanianie leku.
Witaminę B12 możemy znaleźć w:
- najwięcej jest jej w szczupaku, nerkach i wątrobie
- podrobach
- jajkach
- mięsie
- wędlinach
- mięsie królika
- przetworach mlecznych (jogurt, kefir, śmietana, mleko)
- serach
- ostrygach
- rybach (śledzie, pstrągi, makrele)
- drożdżach piwowarskich
- płatkach śniadaniowych
Witamina B12 dostępna jest w kapsułkach, tabletkach, zastrzykach oraz zawiesinach.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz