Aktualizacja: 1 października 2024
Jakie witaminy brać codziennie, aby nie stwarzać ryzyka przedawkowania, a jednocześnie systematycznie wspierać zdrowie, urodę i dobre samopoczucie? Istnieje grupa związków, które rzeczywiście można przyjmować każdego dnia i których niedobór w organizmie Polaków jest dość częsty. Jeśli więc określone preparaty będą przyjmowane w dawkach zaleconych przez lekarzy i specjalistów, będą korzystnym wyborem z zakresu świadomej suplementacji.
Spis treści
Witamina D3+K2
Według badań klinicznych z randomizacją (RCT) wykonanych w 2020 roku połączenie witaminy D3 i witaminy K2 może znacząco podnosić gęstość mineralną kości oraz obniżać poziom niekarboksylowanej osteokalcyny (markera osteoporozy, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2). Witamina D wpływa na zwiększenie przyswajania wapnia z przewodu pokarmowego, natomiast witamina K2 kieruje go do tkanki kostnej, zapobiegając wapnieniu naczyń krwionośnych i wzmacniając strukturę tkanki kostnej. Witamina D jest niezmiernie ważna w organizmie człowieka, ponieważ wywiera znacznie więcej działań – podnosi odporność, utrzymuje zdrowie i blask skóry, wzmacnia włosy, reguluje trawienie i czynność całego układu hormonalnego. Ostatnimi czasy udowodniono także, że może mieć właściwości przeciwnowotworowe.
Warto wiedzieć, że nie istnieją dobre źródła pokarmowe witaminy D. Jej synteza w organizmie człowieka zachodzi w odpowiedzi na ekspozycję skóry na promieniowanie słoneczne, co jest jednak niewystarczające ze względu na klimat panujący w Polsce. Aby uzupełniać na bieżąco zapotrzebowanie organizmu, należy suplementować witaminę D od momentu narodzin, aż do późnej starości. Najlepiej kupować preparaty, w których od razu widnieje witamina K2.
Witamina F
Mianem witaminy F określa się kwas linolowy należący do grona niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich najlepszymi źródłami pokarmowymi są orzechy oraz oleje roślinne tłoczone na zimno. Niestety dieta Polaków nie obfituje w te produkty, dlatego warto rozważyć suplementację NNKT. W szczególności należy skupić się na kwasach tłuszczowych Omega 3, które powinny przeważać nad kwasami tłuszczowymi Omega 6, jednak także witamina F jest niezwykle istotna na każdym etapie życia.
NNKT są elementem budulcowym błon komórkowych wszystkich komórek w organizmie. W największych ilościach znaleźć je można zwłaszcza w neuronach (komórkach układu nerwowego) oraz w komórkach siatkówki oka. Wspierają prawidłowe widzenie, także o zmroku. Co więcej, są kluczowym składnikiem diety śródziemnomorskiej, uznawanej za najkorzystniejszą dla zachowania zdrowia serca. Ich systematyczne spożycie znacznie obniża ryzyko poważnych chorób, także chorób sercowo-naczyniowych.
Witaminy z grupy B
Kompleks witamin z grupy B śmiało można przyjmować codziennie, nawet w dłuższej perspektywie czasu. To witaminy rozpuszczalne w wodzie, a ich nadmiar jest usuwany z organizmu wraz z moczem. Ważne, aby nie zwiększać samodzielnie dawek zaleconych przez lekarza czy widniejących na opakowaniu suplementu diety. Mimo swojego powszechnego występowania, wiele osób wciąż zmaga się z niedoborami witamin z grupy B, czego konsekwencjami mogą być m.in.:
- sucha skóra;
- nadmierne wpadanie włosów;
- skurcze mięśni;
- zmęczenie;
- zaburzenia czucia;
- zaburzenia trawienia;
- nudności;
- i wiele innych.
Bez względu na to, jakie witaminy będziemy stosować codziennie, należy pamiętać, że najkorzystniej jest dostarczać je wraz z dietą. Warto zatem w taki sposób układać swój jadłospis, aby każdego dnia zawierał produkty bogate w niezbędne składniki odżywcze (zarówno witaminy, jak i składniki mineralne czy antyoksydanty). Suplementacja jest jedynie uzupełnieniem podstawowego żywienia. Wyjątek stanowi wymieniona wcześniej witamina D, która nie ma dobrych źródeł pokarmowych i którą należy codziennie stosować bez względu na to, czy dieta jest zdrowa i urozmaicona, czy może nie.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
- Napiórkowska L., Franek E., Rola oznaczania witaminy D w praktyce klinicznej, Choroby Serca i Naczyń, 4/2009.
- Kosińska J., Billing-Marczak K., Krotkiewski M., Nowopoznana rola witaminy K w patogenezie chorób cywilizacyjnych, Medycyna Rodzinna, 2/2008.
Zostaw komentarz